Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021

Το "νέουτρον". Η μεγάλη πληγή που απειλεί την ίδια την ύπαρξη της ανθρωπότητας.

Κατά 99,9% δεν έχετε καν ακούσει τη λέξη. Και ομολογώ πως ούτε εγώ την ήξερα μέχρι πριν από λίγες ώρες. 
 
Και είναι η απόδειξη ότι κάποιες φορές τα παιδιά μας έχουν να μας διδάξουν απίστευτα πράγματα.
Η μικρή ιστορία που θα αιτιολογήσει και τον τίτλο του ποστ, ξεκινά με αφορμή των Πανελλήνιο Διαγωνισμό Φιλοσοφίας και τις συζητήσεις που κάνουμε με την θυγα(τέρα(ς) και σχετίζονται με τις ανθρώπινες σχέσεις και τη διαμόρφωση της κοινωνίας. Και κάπου ανάμεσα στον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και των Τζών Λόκ έσκασε και το "νέουτρον". 
 
Παναγιά μου, λέω τι θα ακούσω πάλι ο καψερός και λίγη ώρα μετά απορούσα πώς τόσο καιρό ήμουν τόσο τυφλός. 
 
Η νεολέρα μας λοιπόν έχει ανακαλύψει τον δικό της όρο για να "βαπτίσει" τον αδιάφορο άνθρωπο. Αυτόν που η ηθική του τελειώνει μπροστά σε μια οθόνη, αυτόν που όλη η μαχητικότητα εξαντλείται σε μια ανάρτηση στα σόσιαλ, αυτόν που στην πραγματική ζωή είναι ανύπαρκτος. Το νέουτρον.
Όμως τα παιδιά το έχουν πάει ακόμα πιο μακριά. 
 
Το νέουτρον είναι η πληγή της κοινωνίας, όχι μόνον γιατί δεν ασχολείται με αυτήν, αλλά γιατί της βάζει συνεχώς εμπόδια για την εξέλιξη της. 
 
Νέουτρον είναι η υπάλληλος του δήμου που αρνείται να σε εξυπηρετήσει αν και έχεις μόνον μια ώρα μέχρι να λήξει η προθεσμία για έναν διαγωνισμό που ο ίδιος ο δήμος ανήρτησε καθυστερημένα. 
 
Νέουτρον είναι ο Διευθυντής μιας Υπηρεσίας ή ενός οργανισμού που ενώ βλέπει τα λάθη στη νομοθεσία δεν έχει απολύτως τίποτα για να διορθωθούν με αποτέλεσμα το λάθος ή το καρκίνωμα να επεκτείνεται. 
 
Νέουτρον είναι οι συμμαθητές τους που στο όνομα των καλών βαθμολογιών σε ένα σύστημα που οι βαθμοί δεν μετράνε πουθενά πέρας της προαγωγής στην επόμενη τάξη, συντάσσονται με δικτατορικές αντιμαθησιακές και αντιεκπαιδευτικές τακτικές των καθηγητών τους. 
 
Νέουτρον στα μάτια τον παιδιών είμαστε όλοι μας, γιατί έχουμε παραιτηθεί από διεκδικήσεις. Έχουμε επαναπαυθεί στα λιγοστά δικαιώματα και στις εκατομμύρια υποχρεώσεις και αρνούμαστε να διεκδικήσουμε φοβούμενη μη βρεθούμε στο νοσοκομείο από τα χημικά, έστω και αν γνωρίζουμε ότι θα πεθάνουμε από καρδιά ή καρκίνο από το άγχος που μας προκαλούν όλα αυτά. 
 
Νέουτρον ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΜΑΣ. 
 
Προσπαθώντας να αποκωδικοποιήσω την προέλευση της λέξης για να δω τι είναι αυτό που έκανε τα παιδιά να την χρησιμοποιούν στις μεταξύ τους συζητήσεις, έφτασα στο βιβλία της φυσικής, της χημείας και της ιατρικής. Φυσικά όπως και σε εσάς η σκέψη πήγε στο νετρόνιο, γνωστό και ως ουδετερόνιο.
 
Πηγαίνοντας λίγο πιο βαθιά την αναζήτηση στην ιατρική το νέουτρον ή νιούτρον ή NEUTRON είναι μια βαλβίδα που χρησιμοποιείται στην ιατρική για να εξουδετερώνει / απαγορεύει στα μικρόβια να εισέλθουν στον οργανισμό όταν γίνονται διάφορες πράξεις όπως η αγγειακή καθετηρίαση κλπ. Θα μπορούσαν τα παιδιά να έχουν χρησιμοποιήσει μια τόσα βαθιά εξειδικευμένη γνώση ώστε να μας χαρακτηρίσουν; 
 
Από τη συζήτηση αποκόμισα την αίσθηση ότι αυτό ακριβώς εννοούν και ας μην ξέρουν να το περιγράψουν. Για τα παιδιά, όπως άλλωστε και για φυσική, τη χημεία και η βιολογία οι ιοί είναι αυτοί που κατά κύριο λόγο οδηγούν στην εξέλιξη των ειδών, άρα και στο ανθρώπινο είδος. Αν λοιπόν υποθέσουμε ότι μια κοινωνία αποτελεί ένα ανθρώπινο σώμα, τότε οι νέουτρον αποτελούν το μηχανισμό ώστε αυτός να μην εξελιχθεί ποτέ, να παραμείνει στάσιμος, έστω και αν αυτό εν τέλει τον οδηγεί στον αργό θάνατο. 
 
Μερικές ώρες μετά έρχομαι στο πληκτρολόγιο μου, ως άλλο ένα νέουτρον, αποσβολωμένος, έκπληκτος και αν μη τι άλλο ευτυχής γιατί τα 16χρόνα, έστω και λίγα από αυτά, μπορούν να επιτελέσουν αυτό που δεν κάναμε εμείς. Να οδηγήσουν την κοινωνία στην επόμενη μέρα, να την πάνε από την οπισθοδρόμηση της γενιάς μας, στην εξέλιξη της, όσο και αν αυτό μας φοβίζει με τον τρόπο που γίνεται.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου