Δευτέρα 24 Ιουνίου 2024

ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΑΡΕΙΑ ΦΥΛΗ

 Όποιος νομίζει πως πρόκειται περί ψηλών, ξανθών, Γερμανών με γαλάζια μάτια γελιέται. Ευσεβείς πόθοι μερικών επαρμένων του περασμένου αιώνος. Ούτε γίνεται λόγος για κάποια γενετική υπεροχή μίας φυλής ή ενός λαού έναντι άλλων... υποδεέστερων. Πρόκειται, όμως, για το μόνο ανθρωπολογικό είδος που θα μπορούσε να σώσει την οικονομική κατάσταση όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε κάθε χώρα του πλανήτη, γενικότερα.

Γι αυτό εδώ καταθέτω την πρωτογενή μου ανάλυση της ρίζας αυτού του παρεξηγημένου λήμματος, την οποίαν δεν θα ευρείτε σε κάποιο λεξικό για αγνώστους λόγους, αν και κατόπιν της αναγνώσεως των ακολούθων θα απορήσετε... γιατί. 
 
Η Ελληνική γλώσσα είναι η μόνη που αποκωδικοποιεί το λήμμα ξεκαθαρίζοντας ότι «Άρειος» είναι
αυτός που ασχολείται με την γη του και αντλείει δύναμη από τον τόπο του. Το πρόθεμα αρ- είναι διάσπαρτο σε πολλές λέξεις που σχετίζονται με την μητέρα «Γη», όπως δηλώνει και η πρώτο-ελληνική λέξη «άρουρα» – «καλλιεργήσιμη γη», από το αρ ‘γη’ και το ‘ουρ’ (πρόθεμα του ουρανού, του οποίου νερό την καθιστά γόνιμη, εξ ου και το «ουρώ»). Διόλου τυχαίως, λοιπόν, «αρουραίος» ονομάζεται ο μυς που τρυπώνει στην «άρουρα» σε αντίθεση με τον μικρότερο «ποντικό» (τον «θαλασσινό», δηλαδή) που τρύπωνε στα καράβια και ταξίδευε στον ‘πόντο’ (θάλασσα). Με άρ-οτρο οργώνει την γη ο γεωργός, και μετά τον κάματο αράζει (κάθεται επί της γης). Και κάθε τόσο αρ-δεύει την γόνιμο γη οδηγώντας το νερό στις καλλιέργειες, όπου το «δεύω» σημαίνει «ποτίζω»και το «ΑΡ» την γη. Όποιος έχει γη είναι ‘άρχων’ (ο ‘αρ’ έχων), καθώς μόνο όσοι είχαν γη θεωρούντο ‘άρχοντες’. «Άριστος» μπορεί να είναι μόνο αυτός που ορθώς ‘ίσταται’ ως εξέχων επι της γης (εξ ου και «ιστός» αλλά και το υπερθετικό επίθημα -ιστος/ον/η στα υπερθετικά επίθετα) και «άρση» μπορεί να επιτευχθεί μόνον όταν κάποιος πατάει γερά επάνω της. Ωστόσο, ό, τι ‘μονιάζει’ με την γη επιφέρει «αρ-μονία» ( παραγωγό του «αραρίσκω»- συναρμολογώ), ενώ “πάτημα γερό” στα επιχειρήματά του πρέπει να έχει κάποιος ώστε με «άρα» να συμπεράνει. Και επειδή μόνο η τελεσφόρος Γαία παρέχει συνθήκες για ζωή, δυνατά, αρτιμελή παιδιά γεννάει - και μόνο ό, τι είναι άρτιο καλά κρατάει…
 
Υπάρχουν πολλά ακόμη παράγωγα που αντλούν την αρχική τους σημασιολογία από το αρ, αλλά στις μέρες μας πρέπει να επικεντρωθούμε στο σοφό δίδαγμα που μας κομίζει η λέξη “Άρειος”: δηλαδή, ότι δεν γίνεσαι δυνατός (Άρειος) ως άνθρωπος ή ως λαός εάν δεν ασχολείσαι ενεργά με την δική σου γη – τον δικό σου τόπο. Αυτό ακριβώς απηχεί και το αρχαίο ρήμα «αρείω» που σημαίνει «δυναμώνω» και απαντάται στον όρκο του Αθηναίου οπλίτη σε μία εποχή που έλαμψε ακριβώς επειδή οι λέξεις τότε κόμιζαν την αλήθεια: «Την πατρίδα ουκ ελάσσω παραδώσω. Πλείω δε και αρείω όστις αν παραδέξομαι». Δηλαδή: «Την πατρίδα φτωχότερη δεν θα την παραδώσω. Θα την μεγαλώνω και θα την δυναμώνω περισσότερο από ό,τι την παρέλαβα.» (Θυμίζει λίγο τα σημερινά μας «μαργαριτάρια», τους σύγχρονούς μας πολιτικούς, καλή τους ώρα…) 
 
Άρα, λοιπόν, όταν καλλιεργείς τον τόπο σου, αντλείς δύναμη και έμπνευση από την δική σου γη - τον δικό σου οίκο. Αυτό σε καθιστά Άρειο/δυνατό και ευδοκιμούν τα πάντα του «οίκου» σου επειδή τον νοικοκυρεύεις και τον «νέμεσαι» με τους δικούς σου ανθρώπους. Εξ ου και ο όρος “οικο-νομία”. Εν αντιθέσει, όσοι έπαψαν να πατούν στην γη τους βρήκαν την καταστροφή διά της «έπαρσης». Η λέξη “έπαρση” (επί + άρση) δηλώνει την κατάσταση αιώρησης τινός πάνω από ή μακριά από την γη του. Όπως ό, τι αιωρείται , είναι καταδικασμένο κάποια στιγμή να πέσει, έτσι και όλες οι επίδοξες αυτοκρατορίες πάντοτε κατέρρεαν συνεπεία της έπαρσης των υπερφύαλων που τις δημιουργούσαν, επειδή ακριβώς ενήργησαν σε ξένα εδάφη. 
 
Όμως, αν και εμείς οι Έλληνες δεν είχαμε επεκτατικές βλέψεις, η δική μας «έπαρση» αποδείχτηκε από τις καταστροφικότερες: Όπως το παιδάκι που δεν έχει εισιτήριο να μπει σε έναν θερινό κινηματογράφο σκαρφαλώνει τον φράχτη για να δει την ταινία, αλλά αντί τούτου πέφτει και σπάει το πόδι του, έτσι κι εμείς αδέξια σκαρφαλώσαμε για να μακαρίσουμε ξένους τρόπους ζωής που καμία σχέση είχαν με την δική μας πραγματικότητα. Έχοντας ξεριζωθεί από τα χωριά μας, αποποιούμενοι την ταυτότητά μας, πιθηκίζαμε ό, τι βλέπαμε στην οθόνη. Για τέσσερις δεκαετίες αιωρούμασταν στον φράκτη επαρμένοι, ταλαντεύοντας τα πόδια χωρίς να πατάμε στην γη μας και ατροφήσαμε, πάθαμε οστεοπόρωση. Όταν τελικά πέσαμε πάνω της, τσακιστήκαμε! 
 
Τώρα τι κάνουμε; Μαζεύουμε ό, τι κομμάτια έχουν μείνει και συναρμολογούμε το σπίτι μας. Πρώτο μας μέλημα: να επαναγειώσουμε τα νιάτα μας, των οποίων την ανατροφή η «ηδονοθηρική» γενιά των τελευταίων δεκαετιών ανέθεσε στην «οθονο-νταντά». Τι κι αν αυτή τα τάιζε με τοξικές ουσίες; Τους έδειξε και κάποια χελωνάκια που έπεσαν στα τοξικά απόβλητα και μεταλλάχθηκαν σε χελωνονιντζάκια. Παραδειγματιζόμενα από τέτοιες εικόνες και αλλότριους ήχους μεταλλάχθηκαν και τα δικά μας παιδιά σε τερατολάγνους, ή, στην ηπιότερη περίπτωση, παντελώς αδιάφορα για το ό, τι συνέβαινε στην χώρα τους. Φυσικό επακόλουθο οι τάσεις τους για αυτοκαταστροφή και αναρχία. Πού η επαφή με την αρχή – την γη τους; Χωρίς αρχή, πού κάποιο όραμα; Φυσικό να λερώνουν τοίχους με ακαταλαβίστικα συνθήματα που μοιάζουν με οξύδωση χημικών αποβλήτων. Φυσικότατο, αντί να πιάνουν χέρια σε χορούς, να πηθικίζουν «ροκάροντας» μοναχικά ή να φορούν στραβά το καπελάκι και να «ραπάρουν» με αυτιστικά κουνήματα με το ένα χέρι στα γεννητικά τους όργανα και το άλλο αμερικανεγρορυθμικά να δακτυλοδείχνει. Κι ενώ τέτοιες τυφλές απομιμήσεις άλλωτε θα θεωρούντο αστείες, στις μέρες μας φοβίζουν... Προμηνύουν την πολιτισμική σήψη γοργώς κατακυλούσα όλον τον πλανήτη, όπως το θέλει η «εθνοφάγος» νέα τάξη. 
 
Καιρός, λοιπόν, να ακούσουμε τον ψίθυρο του αρουραίου μυός κάτω από τα πόδια μας - τον «μυ» που «τηρεί» (βλέπει) το μυς-τήριο που θα μας κάνει Άρειους: την δύναμη της άρουρας/γης. Καιρός να καταλάβουν οι νέοι που έχουν εμποτισθεί με ξένες ιδεολογίες ότι χωρίς βαθειές ρίζες στην Ελληνική «αρούρα» θα είναι πεσμένοι δρύες που κάθε καιροσκόπος θα ξυλεύεται. Αντί να σπάνε βιτρίνες, να γράφουν μισελληνικά συνθήματα και να κάνουν ξένων οράματα δικά τους, ας χτυπήσουν το σύστημα εκεί που πονάει διεκδικώντας ό, τι αυτό τους έχει στερήσει: δηλαδή την γλώσσα τους, την ιστορία τους, την ταυτότητά τους, την τίμια εργασία στη γη τους. Ας γυρίσουν την πλάτη στις πόλεις που τους καταστρέφουν, αλλά όχι στην πατρίδα. Να ξεχυθούν στην ύπαιθρο και να χτυπήσουν την ανεργία πέρνοντας τις δουλειές από τους αλλοδαπούς που νέμονται τον δικό μας οίκο στις χώρες τους. Όσο ουτοπικό κι αν ακούγεται, σε λίγο μόνο οι κοινότητες στα χωριά θα αποτελούν την πρωτογενή ανάπτυξη και θα είναι η μόνη σωτηρία καθώς η παγκόσμια οικονομία θα καταρρέει. 
 
Όσον αφορά τους μεγαλύτερους και «βολεμένους», καιρός να προχωρήσουμε από τα σχέδια επί χάρτου στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα μας δίνεται μία μεγάλη ευκαιρία: Τώρα που όλοι οι γείτονές μας καραδοκούν να κλέψουν κομμάτια της ιστορίας μας και της εδαφικής μας κυριαρχίας, και μας χλευάζουν, επιτέλους να πρωτοπορήσουμε και να δείξουμε τον δρόμο και σε άλλα έθνη που έχουν μπει στο στόχαστρο του πραγματικού φασισμού – αυτόν της «εθνοκτόνου» παγκοσμιοποίησης.
Να αποτρέψουμε την μετανάστευση των νέων μας και συνάμα την λαθρομετανάστευση προτιμώντας ελληνόπουλα σε όλες τις θέσεις εργασίας, προτιμώντας δικά μας προιόντα, Ελληνικούς ήχους και Ελληνικούς τρόπους ζωής. Εάν ξαναποτισθεί αυτή η γη με Ελληνικό, Άρειο ιδρώτα, πολλάκις θα μας αμοίψει. Εξ άλλου, είχαμε έναν πολιτισμό για τον οποίον αξίζει να ζει κανείς. Καιρός να τον επαναφέρουμε.
 
Παναγιώτης Τερπάνδρου

Τετάρτη 5 Ιουνίου 2024

MME, δεξιά, ακροδεξιά και καθηγητές πανεπιστημίου

 

Σκεφτείτε τι θα γινόταν αν κάποιος δεξιός διαδηλωτής "έλουζε" με μιλκσέικ κάποιον φιλελέφτ πολιτικό (πχ τον Μακρόν ή τον Τριντώ). Τα μεγάλα ΜΜΕ του πλανήτη θα γέμιζαν με βαθυστόχαστα ρεπορτάζ για το "αυγό του φιδιού που έσπασε", έγκριτοι δημοσιογράφοι θα μας εξηγούσαν γιατί η άνοδος της ακροδεξιάς αυξάνει την πολιτική βία ενώ ευαίσθητοι influencers θα καληνύχτιζαν τον Κεμάλ και θα μας έλεγαν, με δάκρυα στα μάτια, ότι αυτός ο κόσμος δεν θα αλλάξει ποτέ.

Σήμερα πάλι που μια νεαρή γυναίκα άδειασε ένα μιλκσέικ πάνω στον Nigel Farage, είναι απλά Τρίτη
αφού τα διεθνή ΜΜΕ αντιμετώπισαν το θέμα με χαλαρότητα και διάθεση για αστεϊσμό. Η Σία Κοσιώνη στο δελτίο ειδήσεων του αγαπημένου μας ΣΚΑΪ δεν μπορούσε να κρύψει το χαμόγελό της όταν εκφώνησε την είδηση και μάλιστα, κρίνοντας από την επίθεση, έβγαλε το συμπέρασμα ότι "ο Farage δεν έγινε δεκτός με ενθουσιασμό στην εκλογική του περιφέρεια" (στην πραγματικότητα, ο Farage έτυχε θερμής υποδοχής στο Clacton με εκατοντάδες άτομα να τον επευφημούν αλλά τα MME στάθηκαν μόνο στο περιστατικό με το μιλκσέικ για να μας πείσουν ότι η προεκλογική συγκέντρωση ήταν μια αποτυχία... ) Επίσης, μην ξεχνώντας τις ένδοξες παραδόσεις του καναλιού της, η Σία Κοσιώνη δεν παρέλειψε να στολίσει τον Farage και το κόμμα του με τον χαρακτηρισμό "ακροδεξιός". Βέβαια, ακόμη και το κεντροαριστερό BBC έχει ζητήσει συγγνώμη επειδή χαρακτήρισε έτσι το Reform UK ( https://www.theguardian.com/.../bbc-apologises-for... ) ενώ πριν λίγες μέρες απολογήθηκε και στον Farage επειδή αποκάλεσε τον πολιτικό του λόγο "εμπρηστικό" ( https://www.telegraph.co.uk/.../bbc-accused-impartiality.../ ) αλλά τέτοιες φλωριές δεν περνάνε στο ελληνικά βοθροκάναλα (αυτόν τον απόπατο της διεθνούς δημοσιογραφίας) που θα ουρλιάζουν "ακροδεξιός!" μέχρι να παγώσει η κόλαση . 
 
Και κάπως έτσι θα καλύψουν τα ελληνικά ΜΜΕ και αυτές τις βρετανικές εκλογές : σαν ένα παραμύθι με "καλούς προοδευτικούς" και "κακούς ακροδεξιούς" και αν όλα αυτά δεν έχουν και μεγάλη σχέση με την πραγματικότητα, δεν πρόκειται δα να κολλήσουν και σε τέτοιες λεπτομέρειες.
 
Και μιας και μιλάμε για ακροδεξιά
 
Διαπρεπής καθηγητής ελληνόφωνου πανεπιστημίου- ένας από τους πολλούς σοσιαλδημοκράτες που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια με την προβιά του φιλελεύθερου γιατί είναι της μόδας- μας προέτρεψε σήμερα να καταψηφίσουμε τα "ακροδεξιά" κόμματα γιατί δεν αποδέχονται την "φιλελεύθερη δημοκρατία και την ενωμένη Ευρώπη". 
 
Ας τα πάρουμε ένα-ένα. Είναι η λεγόμενη "ακροδεξιά" εναντίον της "δημοκρατίας"; Αυτή τη στιγμή και σε αντίθεση με τον Μεσοπόλεμο δεν υπάρχει ούτε ένα μεγάλο "ακροδεξιό" κόμμα στην Ευρώπη που να υποστηρίζει την κατάλυση της δημοκρατίας και την επιβολή ενός δικτατορικού καθεστώτος. Αντίθετα, τα "ακροδεξιά" (επιμένω στα εισαγωγικά) κόμματα θέλουν να ενισχύσουν και να ενδυναμώσουν τη δημοκρατία δίνοντας φωνή σε στρώματα του πληθυσμού που μέχρι τώρα ήταν στο περιθώριο από τις προοδευτικές ελίτ, επιστρέφοντας εξουσίες από τους ανεξέλεγκτους γραφειοκράτες των Βρυξελλών στα εκλεγμένα εθνικά κοινοβούλια και εισάγοντας θεσμούς άμεσης δημοκρατίας όπως τα δημοψηφίσματα, κατά το παράδειγμα της παλαιότερης και πιο προηγμένης δημοκρατίας της Ευρώπης, της Ελβετίας. 
 
Είναι τότε η "ακροδεξιά" εναντίον του φιλελευθερισμού; Τα τελευταία χρόνια oι φιλελεύθερες παραδόσεις της Ευρώπης δέχονται σφοδρή επίθεση όχι από την "ακροδεξιά" αλλά από τις τάχαμου "μετριοπαθείς" και "κεντρώες" κυβερνήσεις που τόσο αγαπά ο κύριος καθηγητής : στυγνή woke λογοκρισία, κομμουνιστικού τύπου λοκντάουν, ασφυκτικός έλεγχος ΜΜΕ, απαγορεύσεις πολιτικών κομμάτων και άλλες πρακτικές που μέχρι πριν λίγα χρόνια θα φαινόνταν αδιανόητες για την ευρωπαϊκή ήπειρο έχουν γίνει πια η θλιβερή καθημερινότητά μας. 
Αντίθετα, η λεγόμενη "ακροδεξιά" έχει σταθεί απέναντι σε αυτές τις τάσεις (εν μέρει και επειδή η ίδια είναι το θύμα τους) υπερασπιζόμενη έτσι τις πατροπαράδοτες ευρωπαϊκές ελευθερίες. Και στην οικονομία όμως, ναι μεν υπάρχουν "ακροδεξιά" κόμματα που υποστηρίζουν κρατικίστικες πολιτικές (όπως το κόμμα της Λεπέν που κι αυτό όμως δεν αμφισβητεί το καπιταλιστικό σύστημα), πολλά όμως από τα κόμματα αυτά (όπως το "Vox" στην Ισπανία, το AfD στη Γερμανία, το "Chega" στην Πορτογαλία, το κόμμα του Wilders και του Baudet στην Ολλανδία, ή το κυβερνών "Κόμμα του Λαού" στην Ελβετία) θέλουν φιλελεύθερες μεταρρυθμίσεις θατσερικού τύπου. 
Το παράδειγμα της κυβέρνησης Όρμπαν ή της προηγούμενης κυβέρνησης του "Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης" στην Πολωνία που πράγματι είχαν επιχειρήσει να ελέγξουν τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη και πτυχές της κοινωνίας των πολιτών (χωρίς τα πράγματα να είναι τόσο τραγικά όσο τα παρουσιάζει η φιλελέφτ προπαγάνδα ) έχει να κάνει περισσότερο με την πολιτική κουλτούρα της Ανατολικής Ευρώπης, όπου ο φιλελευθερισμός δεν έχει βαθιές ρίζες, παρά με την κουλτούρα της δήθεν "ακροδεξιάς" Απόδειξη ότι τα ίδια και χειρότερα κάνουν τώρα που ανέβηκαν στην εξουσία οι Πολωνοί και οι Σλοβένοι "πεφωτισμένοι και ευρωπαϊστές κεντρώοι" και ας μην σας το λέει η Σία Κοσιώνη στο δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ. ( https://www.facebook.com/photo?fbid=10161889825226757&set=a.10150839929646757 )
 
Και τέλος ας πάμε στο μόνο πράγμα στο οποίο είχε δίκιο ο αξιοσέβαστος κύριος καθηγητής. Πράγματι τα "ακροδεξιά" κόμματα είναι εναντίον της "ενωμένης Ευρώπης", δηλαδή της Ευρωπαϊκής Ένωσης (αν και όχι τόσο θερμά, όσο θα ήθελα).
 Όμως τι σχέση έχει η σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση με τη "φιλελεύθερη δημοκρατία" που κατά τ' άλλα υπερασπίζεται ο κύριος καθηγητής; 
Tι σχέση έχει με τη δημοκρατία μια Ευρωπαϊκή Ένωση, όπου οι αποφάσεις λαμβάνονται χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τα σπίτια μας, από μη εκλεγμένους γραφειοκράτες που δεν ελέγχονται από τους πολίτες; 
Τί σχέση έχει με τον φιλελευθερισμό ο συγκεντρωτισμός, η σοβιετικού τύπου γραφειοκρατία και οι άπειροι κανονισμοί ακόμη για τις πιο ασήμαντες λεπτομέρειες της ζωής μας που χαρακτηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ; 
Γι' άλλη μια φορά, οι "ακροδεξιοί" που στρέφονται εναντίον αυτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι
αυτοί που εκπροσωπούν τις φιλελεύθερες και δημοκρατικές αξίες και τις αρχές του πλουραλισμού, της αποκέντρωσης και του ελέγχου της εξουσίας από τους πολίτες.
 
Στην πραγματικότητα, τα κόμματα που σήμερα αποκαλούνται "ακροδεξιά", παρά τις αντιφάσεις, τις παλινωδίες και τα λάθη τους, είναι μέχρι στιγμής αυτά που υπερασπίζονται, περισσότερα από κάθε άλλον, κλασικές συντηρητικές και φιλελεύθερες αξίες, που μέχρι πριν λίγες δεκαετίες θεωρούνταν αυτονόητες από τους περισσότερους Ευρωπαίους. Μόνο που στην εποχή του woke ολοκληρωτισμού και της φιλελέφτ παντοκρατορίας, χρησιμοποιώντας ένα newspeak που μοιάζει να βγήκε από τις σελίδες του "1984" του Όργουελ, αυτές οι άλλοτε mainstream ιδέες βαφτίζονται από το κύριαρχο σύστημα "ακροδεξιές" και "εξτρεμιστικές" για να απαξιωθούν και να περιθωριοποιηθούν προτού καν εξεταστεί η ορθότητά τους. Τυπικός εκπρόσωπος αυτού του συστήματος και ο κύριος καθηγητής μας βάζει κι αυτός το λιθαράκι του σε αυτό το παιχνίδι προπαγάνδας, έστω και αν η επιστημονική ακρίβεια πάει περίπατο.
 
T. CHORMOVITIS
 

Όταν οι αναγνώστες έχουν πάρει παραμάζωμα τα σκουπίδια της LIFO

Ενδιαφέρων βρήκα τις αντίδρασεις των αναγνωστών σε άρθρο της LIFO που δεν μάσησαν τα λόγια τους φοβούμενοι την στοχοποίηση απ' την βοθροσελίδα, και επέλεξα κάποια από αυτά.

Σημείωση: O υπογράφων το άρθρο είναι τεράστια η πιθανότητα να είναι ανύπαρκτο πρόσωπο!

 Zoe
Στο άρθρο φαίνεται μια ξεκάθαρη ανωριμότητα
Αν δεν έζησες τα χρόνια αυτά, συγκεκριμένα 80 και 90, που έχουν καταγραφεί στις συνειδήσεις αλλά και από τα δεδομένα μουσικής, τεχνών και γενικά καλύτερης ποιότητας ζωής, σαν οι πιο δημοφιλείς δεκαετίες παγκόσμια, δεν μπορείς να έχεις άποψη. 

Και ναι κάνεις δεν επικροτεί την χούντα. Επικροτεί όμως ότι δεν υπήρχε στην κοινωνία ένας τεράστιος δηθενισμός, κατάλυση όλων των αξιών και το πιο σημαντικό μηδενισμός!
Κάντε ότι γουστάρετε και η ζωή είναι μικρή. Αυτό είναι καταστροφικό. Αν δεν υπάρχει συναίσθηση πως αυτή η "ελευθεριότητα" οδηγεί στην απόλυτη υποδούλωση, τότε έχουμε χάσει την κοινή λογική.
Φυσικά και τότε υπήρχαν κακώς κείμενα. Αλλά το αντίβαρο ήταν πως οι άνθρωποι δεν ήταν μηδενιστές. Δεν έλεγαν με τόση ευκολία το τομάρι μου μόνο. Δεν απέφευγαν τις ευθύνες όπως ο διάολος το λιβάνι. Και αν κάποιοι το έκαναν, δεν έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης και δεν τους έπαιρνε κανένας στα σοβαρά.
Ξέρω πως σήμερα υπάρχει τεράστιο μίσος των νέων απέναντι σε μας που ζήσαμε τις χρυσές αυτές εποχές.
Θα σας πω κάτι που το βλέπουμε και σήμερα. Αντί να τρώμε τις σάρκες μας, αντί να είμαστε σε αντίπαλα στρατόπεδα, ας συνεργαστούμε γιατί το μέλλον είναι δύσκολο.
Και αυτό γιατί βασιλεύει η ατομικότητα. Γιατί δαιμονοποιείτε, αυτό το τότε και σας χτυπάει στα νεύρα, αν κάποιος έπεφτε κάτω δεν κοιτάγαμε να τον βγάλουμε φωτογραφίες. 

Τότε ναι η επικοινωνία είναι αναγκαστικά πιο ατόφια και άμεση, γιατί δεν υπήρχε η τεχνολογία αυτή, που μας έχει δοθεί χωρίς κανένα κριτήριο, είναι εντελώς εθιστική και κλείνει τον καθένα μας στον δικό του μικρόκοσμο.
Μοναξιά δεν υπήρχε στα πλαίσια που την βιώνουν οι νέοι σήμερα, σχεδόν σαν πανδημία. Έχει καταγραφεί στατιστικά αυτό που λέω και γίνονται έρευνες, λόγω των διαστάσεων που έχει πάρει.
Αυτό συνέβαινε γιατί θα είχες στην χειρότερη, τα ξαδέλφια σου κοντά να παίξεις δύο σφαλιάρες.


Μην βάζουμε λοιπόν εύκολα μια ταμπέλα και λέμε α, ήταν χούντα, χωρίς να πιάνουμε τα νοήματα που συνοδεύουν την φωτογραφία αυτή. Μιλάμε για την κοινωνία και τους καθημερινούς ανθρώπους, που πέρα από τις τεράστιες τότε δυσκολίες της χούντας, πράγμα που δεν έζησα, δεν έπαιρναν αντικαταθλιπτικά με την σέσουλα ή δεν υπήρχαν τόσες πολλές νευρώσεις. Γιατί υπήρχε αντίβαρο. Πίστευαν σε κάτι. Θρησκεία θες; Στον άνθρωπο θες; Στην οικογένεια θες; Κάτι όμως τους οδηγούσε σε μια καλύτερη ισορροπία, από αυτή που ζούμε σήμερα.
Υπάρχει τεράστια εμπορευματοποίηση τώρα, ακόμη και για ένα μπάνιο.
Σκεφτείτε λίγο τα λεγόμενα μου, χωρίς να έχετε έτοιμη μια πληρωμένη απάντηση. Δεν είμαστε σε πόλεμο.
Ξυπνάμε όλοι για να αντιμετωπίσουμε την ίδια σκληρή πραγματικότητα.
Οι μεγάλοι πάντοτε παιχνίδια έπαιζαν στην πλάτη μας, απλά τώρα το κάνουν χωρίς έλεος. Μας δείχνουν το δρόμο για έναν μεσαίωνα,χωρίς την ελπίδα μιας αναγέννησης.
Δεν θα απαντήσω σε σχόλια, που απλά βγάζουν χολή.
Καλή συνέχεια εύχομαι σε όλους.


 Λίνα
Δεν μού άρεσε το άρθρο σας! Έχετε μεγάλη φαντασία και βλέπετε σκοπιμότητα και μάλιστα πολιτική και συγκεκριμένης μάλιστα ιδεολογίας πίσω από μια φωτογραφία που κάποιος ανέβασε και ειρωνεύεστε τους ανορθόγραφους σχολιαστές! 😢 Το απόλυτο δε μού άρεσε ποτέ! Ούτε ήταν όλα τέλεια θα πω τότε, ούτε ότι είναι τώρα θα υποστηρίξω! Δε θα σταθώ στο βάρος, την κυτταρίτιδα, τα γυαλιά ηλίου, τα κινητά και τα άλλα που αναφέρεις! Στα εργασιακά θα ήθελα να εστιάσεις μόνο και να μάς πεις αν είναι σήμερα καλύτερα μετά από τόσους αγώνες! Όσον αφορά τις αμοιβές, τα ωράρια και τις συνθήκες εργασίας, τα δικαιώματα των εργαζομένων και την καταπάτησή τους! Σε αυτά να αναφερθείς, αφού κάνεις τη σύγκριση του τότε και του τώρα! Είχα γονείς εργάτες! Εργαζόμενη και η ίδια! Θυμάμαι χαρά στο σπίτι και ικανοποίηση μετά τη δουλειά! Σχολούσαν ακριβώς στο ωράριό τους, εκτός αν ήθελαν να κάνουν υπερωρίες, τις οποίες πληρώνονταν άμεσα! Σήμερα βλέπω εξουθενωμένους τους εργαζόμενους! Απογοητευμένους! Απελπισμένους θα έλεγα καλύτερα! Ξέρουμε όλοι τι συμβαίνει σε όλους τους χώρους εργασίας! Και σίγουρα τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο... Αφήστε λοιπόν τον κόσμο να δει ότι υπάρχει κάτι καλύτερο που μπορεί να ψάξει να το ξαναβρεί! Την επικοινωνία! Τη σωστή επικοινωνία! Αυτή θα δώσει λύσεις σε πολλά προβλήματα της εποχής μας! Σε μένα αρέσει η φωτογραφία, γιατί βλέπω αυτήν την επικοινωνία που σήμερα για διάφορους λόγους έχει χαθεί!
 Άννη
Μ' αρέσει που ο αρθρογράφος κόπτεται για τον υφέρποντα ρατσισμό των " μπουμεροσελίδων" και δεν αντιλαμβάνεται τον ηλικιακό ρατσισμό από τον οποίο βρίθει το γραπτό του!

 Ανδρέας
Ένα αριστερό αφήγημα το άρθρο που η λογική του εξαντλείται στο ότι εμείς έχουμε το απόλυτο δίκιο, κάτι σαν τον Πάπα, κι εσείς είστε φασίστες που θυμάστε τα νιάτα σας.

 Κωνσταντίνος
Τότε δεν έβλεπες χοντρές με στρινγκ και άσβερκα βόδια να σε κάνουν κουμάντο για το που θα κάτσεις και αν θα πάρεις ψυγειάκι με μπύρες στην πετσέτα σου.

 Spiros
Εννοείται πολύ καλύτερα. Είστε εκτός πραγματικότητας και πολύ γελοίοι πια. Αλλάξτε γιατί θα εξαφανιστείτε σε λίγο. Έχετε μείνει πίσω. Όλα όσα προωθείτε είναι πια ξεπερασμένα από την πραγματικότητα.

 Anthony
Historical obesity rate 1970: 15%
Historical obesity rate 2020: 36%
Με πολύ γρήγορο ψάξιμο. Οπότε κόψτε τις αηδίες


 Νανά
Αρθρογράφε, ζούσες εσύ αυτά τα χρόνια ; είχες γεννηθεί ; αν όχι, δεν σου ζητήσαμε να μας κρίνεις και να μας κατακρίνεις, εξυπνάκια. Που σε βάλαμε και γενικό κουμανταδόρο πως θα πρέπει να ... σκεφτόμαστε και πως θα πρέπει να μας αρέσει να ζούμε ! Βασικά άντε ...