Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022

῾Η κοινωνία ἔχει ἀγαπήσει πιά τή δουλεία

Τελείωσε λοιπόν ὁ θερινός προαυλισμός τῶν φυλακισμένων καί πλέον σιγὰ σιγά ξαναμπαίνουμε στά κελιά. Καί θά εἶναι ἀσφαλῶς περισσότερα τά κελιά φέτος - καθότι θά ζήσουμε πολλά παραμύθια. Ἤ, μᾶλλον, θά ζήσουμε ἕνα συνολικό παραμύθι τρόμου, τό ὁποῖο θά ἔχει ὅμως πολλούς δράκους, γιά νά συνεχίσουν νά τρομάζουν ἕως θανάτου οἱ συνήθεις κατεσθίοντες κουτόχορτο καί νά μήν ἀντιλαμβάνονται ὅτι ὅλα προχωροῦν βάσει τῶν σχεδίων μίας παγκόσμιας διαβολοσυμμορίας, πού ὠθεῖ τόν πλανήτη στό χάος καί τήν ὀδύνη, μέ σκοπό τήν ὁλοκληρωτική του ποδηγέτηση καί τόν ἐρχομό τοῦ παγκόσμιου «Σωτῆρα» του.
 
Ποιούς δράκους θά δοῦμε λοιπόν φέτος; Οἱ στοιχειωδῶς σκεπτόμενοι ἤδη γνωρίζουν πολύ καλά. Καί τόν ἐνεργειακό καί τόν κλιματικό καί τόν ἐπισιτιστικό. Ἤδη ἀπό καιρό οἱ «προφῆτες» τῶν καθεστωτικῶν ἀντηχείων ἔχουν ἀρχίσει τούς χρησμούς γιά παγωμένους χειμῶνες, πρωτοφανῆ πεῖνα (ἐπιπέδου γερμανικῆς κατοχῆς), μειωμένους ἠλεκτροφωτισμούς καί διακοπές ρεύματος. 
 
Ὅσο περνᾶ ὁ καιρός, οἱ χρησμοί θά αὐξάνονται καί οἱ ἴδιοι πού τούς διαρρέουν εἶναι πού θά
φροντίζουν καί γιά τήν ἐκπλήρωσή τους. Καί φυσικά θά συνεχιστεῖ πάντα καί τό παραμύθι τῆς ψευτοπανδημίας, καθώς βλέπουμε δυστυχῶς ὅτι παρά τό πλῆρες ξεβράκωμα τῆς κυβερνητικῆς καί ἰατρικῆς ὑποκρισίας εἰδικά τοῦ καλοκαιριοῦ (ὅπου ὅλα ἦταν ἀνοιχτά καί ἐντελῶς ἀσύστολα) καί παρά τό κλιμακούμενο ἐπίσης μακελειό τῶν ξαφνικῶν θανάτων (πού πλέον ἀγγίζει τά ὅρια τῆς γενοκτονίας), ἕνα τεράστιο πλῆθος συμπατριωτῶν μας συνεχίζει ἀκόμη βλακωδῶς νά παραμένει προσηλωμένο στήν ἀπάτη. 
 
Ὅπως ἔγραφα καί πρόσφατα, ἐνθυμούμενος τόν Aldous Huxley, ἕνα μεγάλο κομμάτι τῆς σκλαβωμένης κοινωνίας εἶναι ἤδη ἀνίκανο νά ὀνειρευτεῖ τή λευτεριά του, γιατί πολύ ἁπλά ἔχει ἀγαπήσει πιά τή δουλεία του.
 
Βεβαίως κανείς δέν μπορεῖ νά πεῖ πόσο πολύ θά τό τραβήξουν πάλι τό σχοινί μέ τήν ψευτοπανδημία οἱ κυβερνῶντες, γιατί ἀπό τήν ἄλλη ὑπάρχουν καί κάποιοι συμπατριῶτες μας πού ξυπνοῦν καί τό μακελειό τῆς ξαφνικίτιδας πού γιγαντώνεται δέν ξέρω γιά πόσο πολύ θά μπορεῖ νά ὑπερκαλύπτεται ἀπό τήν πληρωμένη λήθη καί ἀπό τήν ὑφέρπουσα ἠλιθιότητα. Ἄλλωστε, ὅπως προαναφέρθηκε, οἱ ἀχρεῖοι ἔχουν καί ἄλλα βέλη στή φαρέτρα τούς πιά. Ἀλλά καί μόνο πού συνεχίζεται ἡ πασιφανῶς ἐκδικητική προστυχιά μέ τούς ὑγειονομικούς σέ ἀναστολή καί μόνο πού ἐφαρμόζονται τιμωρητικά μέτρα στά σχολεῖα σέ βάρος ἀποκλειστικά τῶν ἀνεμβολίαστων ἐκπαιδευτικῶν καί ἐπίσης μόνο πού βλέπουμε πάλι τά γνωστά ψυχασθενῆ ἀφ' ἑνός καί μπουκωμένα στό χρῆμα ἀφ' ἑτέρου τομάρια νά μᾶς ξανακουνοῦν ἀπό τήν τηλεόραση τό δάχτυλο, ἀντιλαμβάνεται εὔκολα κανείς ὅτι μέ τό κορωνοπανδημικό μύθευμα δέν ἔχουμε ἀκόμη τελειώσει.
 
Ἁπλῶς, ὅπως εἴπαμε, οἱ ἀνάγκες τοῦ παγκόσμιου καθεστῶτος καί των κατά τόπων μαριονετῶν του ἐπιτάσσουν τήν ἐπιστράτευση καί ἄλλων δράκων στό συνολικό δυστοπικό παραμύθι. Ὁ ἐδῶ καί τρία χρόνια γνωστός εἶναι σαφές ὅτι ἀπό μόνος του πλέον δέν ἐπαρκεῖ...
 
Ν. ΔΑΠΕΡΓΟΛΑΣ


Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022

Η «Δημιουργία του Αδάμ»

 Τις τελευταίες μέρες βλέπω ότι αναπαράγεται αυτή η ανάρτηση που μιλάει, στηριζόμενη στην"Δημιουργία του Αδάμ" την νωπογραφία του 16ου αιώνα που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Μικελάντζελο και αποτελεί μέρος της οροφής της Καπέλα Σιστίνα, όπου λέει ότι τα δάχτυλα του Θεού και του Αδάμ δεν ακουμπάνε μεταξύ τους καθώς το δάχτυλο του Θεού είναι τεντωμένο στο μέγιστο, αλλά οι τελευταίες φάλαγγες του δακτύλου του Αδάμ συσπώνται, λέγοντας ότι ο Θεός είναι πάντα εκεί, αλλά η απόφαση να τον αναζητήσει εξαρτάται από τον άνθρωπο. 

Είναι όμορφη θεωρία αλλά όχι απόλυτα ακριβής. 

Αναμφίβολα αποτελεί την πλήρη δύναμη της χειρονομίας στις εικαστικές τέχνες, η οποία επηρέασε πολλά σύγχρονα έργα. Αναλύοντας τον πίνακα, παρατηρούμε πως ο Θεός και ο Αδάμ αποτελούν τις κεντρικές μορφές, ενώ οι άγγελοι γύρω από τον Θεό και μια γυναικεία μορφή στα δεξιά του είναι δευτερεύοντες. 

Το βασικότερο και σημαντικότερο στοιχείο του πίνακα είναι πως κατά τη διάρκεια της γέννησης, ο Θεός και Αδάμ έχουν το ίδιο μέγεθος, διότι ο καλλιτέχνης δεν επιθυμεί να δείξει πως ο Θεός είναι παντοδύναμος και ο άνθρωπος κατώτερος, αλλά ότι πλάστηκε "κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν" του. 

Οι αξιοσημείωτες λεπτομέρειες του πίνακα σχετίζονται κυρίως με την αναπαράσταση του Αδάμ, του Θεού, καθώς και του αγγίγματος μεταξύ τους. Ο μόλις δημιουργημένος και αδύναμος Αδάμ, στέκεται ξαπλωμένος στο έδαφος χωρίς καμιά δυνατότητα δύναμης στην κίνησή του (αυτό δηλώνει το δάχτυλο) προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δημιουργό του. Τα χαρακτηριστικά του δεν είναι εντελώς αρσενικά, καθώς τα θηλυκά στοιχεία, όπως η γλυκύτητα στο πρόσωπο και η συγκεκριμένη στάση σώματος εμφανιζόταν συνήθως σε γυναικείες μορφές που απεικονίζονταν εκείνη την εποχή.

Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι, αν και πρωτόπλαστος και όχι γεννημένος από άνθρωπο, ο Αδάμ έχει ομφαλό στην κοιλιά του. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το δημιούργημα ήταν ένας άνθρωπος-ανδρόγυνο. Πιο συγκεκριμένα, σ’ αυτό το σώμα συνυπάρχουν αρμονικά το θηλυκό και το αρσενικό στοιχείο, ώστε τελικά να σχηματίζεται ο λεγόμενος "τέλειος άνθρωπος". 

Έτσι, στην ουσία, η Εύα υπάρχει ήδη μέσα στον Αδάμ.

Σπάνιο φαινόμενο αποτελεί η ανθρωπόμορφη απεικόνιση του Θεού σε πίνακες ζωγραφικής, καθότι η παρουσία του ήταν συνήθως με τη μορφή ματιού ή απεικονιζόταν με διαφορετικό τρόπο. Παρά ταύτα, ο Μικελάντζελο τού δίνει ηλικιωμένη μορφή, η οποία στηρίζεται στις μορφές των αγγέλων. 

Μπορεί επίσης να παρομοιαστεί με τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας, που είναι πιθανό ο ίδιος ο ζωγράφος να είχε επηρεαστεί από εκείνους, τη δεδομένη εποχή. Δίπλα στον Θεό, βλέπουμε μια γυναίκα, η οποία αντιπροσωπεύει τη σοφία του, με την οποία δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο. 

Στα σημαντικότερα στοιχεία, συγκαταλέγεται και η εικόνα του μανδύα, που περιστοιχίζει τον Θεό,παραπέμποντας στο σχήμα του εγκεφάλου και υποδηλώνοντας τη διάνοιά του.Άρα, μέσω του αγγίγματος Θεού και ανθρώπου, που δίνεται η ζωή και η ενέργεια, υποδηλώνεται η τεράστια αγάπη του Θεού για το δημιούργημά του και η μοναδική σχέση αγάπης μεταξύ τους. 

Τα δάχτυλα των ηρώων απεικονίζονται σε απόσταση αρκετών χιλιοστών το ένα από το άλλο, το οποίο, όμως, είναι απολύτως ορατό στο ουδέτερο πίσω φόντο. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτή η σπίθα της ζωής που μεταδίδεται από δάχτυλο σε δάχτυλο, την οποία δίνει ο θεός με το δεξί χέρι. 

Αν το αναλύσουμε σε βάθος και το συσχετίσουμε με τα σημερινά δεδομένα, θα συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η χειρονομία υποδεικνύει την επικοινωνία του ανθρώπου με τα Θεία, που, παρόλο που δεν μπορούν να ιδωθούν, έχουν βρει τρόπο επικοινωνίας (προσευχή).

Vasilis Cøũts

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022

Βασίλισσα, Πριγκίπισσα και σχόλια

«Έχει γίνει πολύς λόγος μετά τον θάνατο της Βασίλισσας - αλλά και κατά τη διάρκεια των εορτασμών του Πλατινένιου Ιωβηλαίου - για το πώς η Βασίλισσα ενσάρκωσε ορισμένα αξιοθαύμαστα, παλιομοδίτικα ιδανικά: δέσμευση στο καθήκον, στωικότητα, διακριτικότητα και ούτω καθεξής. Κάτω από πολλές από αυτές τις (εντελώς σωστές) δηλώσεις κρύβεται ένας τόνος λύπης για το ότι όλα αυτά τα εξαιρετικά χαρακτηριστικά βρίσκονται σε τέτοια έλλειψη στις μέρες μας. (Η Βασίλισσα) ξεχώρισε τόσο έντονα επειδή το υπόβαθρο της κουλτούρας και της κοινωνίας μας χαρακτηρίζεται ξεκάθαρα από τις αντίθετες ιδιότητες. 
 
Τάση προς επίδειξη. 'Έλλειψη συναισθηματικής αυτοσυγκράτησης. Η εξύψωση της εξωτερικής εικόνας και η κακόγουστη αυτοπροβολή πάνω από την ουσία, τον χαρακτήρα και το καθήκoν. Αναξιοπιστία, ευθραυστότητα και αυτολύπηση. Έχουμε γίνει μια κοινωνία κλαψιάρηδων ναρκισσιστών που κάνουμε παράλληλους μονολόγους, ενώ συγχαίρουμε τους εαυτούς μας για το πόσο "ανοιχτόμυαλοι" και "μοντέρνοι" είμαστε.

Αυτό σε γενικές γραμμές είναι ό,τι ήθελαν οι περισσότεροι άνθρωποι, ή τουλάχιστον είναι μια κουλτούρα την οποία έχουν αποδεχτεί και συχνά έχουν αγκαλιάσει με ενθουσιασμό. Ο θάνατος της Νταϊάνα έδωσε σε πολλούς ανθρώπους μια δικαιολογία για να επιδείξουν ανοιχτά ακριβώς αυτές τις αξίες. Μια βαθιά πολιτισμική αλλαγή πραγματοποιήθηκε τότε. Βρήκε τη συμβολική της αποθέωση και τον θρίαμβο εκείνες τις μέρες του Σεπτεμβρίου του 1997 και στον φτηνό συναισθηματισμό στον οποίο ο Τόνι Μπλερ αποδείχθηκε τόσο επιδέξιος όταν αντέδρασε στο θάνατό της με την ομιλία του για την "Πριγκίπισσα του Λαού". Η Βασίλισσα στάθηκε απέναντί τους και η πλειοψηφία του κόσμου τη μίσησε γι' αυτό.
 
Δεν θέλω να σχολιάσω τον χαρακτήρα της Νταϊάνα – αναμφίβολα από πολλές απόψεις ήταν μια ευγενική γυναίκα με καλές προθέσεις. Αλλά ένα είδος καρικατούρας των χειρότερων στοιχείων που θα μπορούσαν να εξαχθούν από τη ζωή της, ή ίσως ακριβέστερα από τη δημόσια εικόνα της - το να κάνεις δημόσιο θέαμα τον εαυτό σου, η κραυγαλέα επίδειξη αρετής, η έλλειψη συναισθηματικού αυτοελέγχου - έχει γίνει το πρότυπο για την κουλτούρα μας τα τελευταία 25 χρόνια. Ένας λόγος για τον οποίο ο θάνατος της Βασίλισσας είναι τόσο οδυνηρός και φαίνεται να προαναγγέλλει τόσο αβέβαιους και ανησυχητικούς καιρούς είναι επειδή, στο βάθος της καρδιάς μας, όλοι έχουμε μπουχτίσει με αυτήν την κουλτούρα. 
 
Είδαμε στη Βασίλισσα ένα τελευταίο προπύργιο των παλαιών αξιών που οι περισσότεροι από εμάς υποστηρίζουμε αλλά αγωνιζόμαστε να τις μιμηθούμε επειδή θεωρούνται αντιδραστικές και αντιδημοφιλείς και είναι δύσκολο να τηρηθούν. Αγκαλιάσαμε την κουλτούρα της Νταϊάνα, ενώ βαθιά μέσα μας ξέραμε ότι η ηθική της Ελισάβετ που αφήναμε πίσω ήταν ανώτερη».
 
 
 
«Eίχα γράψει κάτι παρόμοιο τον περασμένο Μάρτιο : 
 
"Αυτές τις μέρες διαβάζω το πολύ καλό "Όχι εγώ : o ναζισμός μέσα από τα μάτια ενός παιδιού" (Εκδόσεις Μεταίχμιο) του συντηρητικού φιλελεύθερου Γερμανού δημοσιογράφου Joachim Fest. Στο βιβλίο αυτό ο Fest -ο οποίος μεγάλωσε σε μια καθολική αστική οικογένεια (παρεμπιπτόντως, η Καθολική Εκκλησία και οι καθολικοί ήταν από τους λίγους που αντιστάθηκαν στη χιτλερική λαίλαπα)- αφηγείται τις εμπειρίες του ως παιδί και έφηβος στη ναζιστική Γερμανία. 
 
Υπάρχει μια σκηνή στο βιβλίο όπου η αδελφή του συγγραφέα έχει χτυπήσει και με ανοιγμένο γόνατο πηγαίνει κλαίγοντας στη μητέρα της. Αυτή την χαϊδεύει για να την καθησυχάσει και της λέει : "Μην κλαις, καλό μου! Μην κλαις! Οι κλάψες είναι για τις υπηρέτριες!"
 
Πίσω από αυτές τις φράσεις υπήρχε σίγουρα μια γερή δόση κοινωνικού σνομπισμού αλλά βρίσκεται και κάτι πολύ πιο σημαντικό : ένας ολόκληρος κώδικας αξιών και συμπεριφοράς που είχε υιοθετήσει η ευρωπαϊκή αστική τάξη του δεύτερου μισού του 19ου και του πρώτου μισού του 20ου αιώνα, ένας κώδικας που εξυμνούσε την αυτοσυγκράτηση, τη συναισθηματική εγκράτεια, την αξιοπρέπεια, την στωϊκότητα και απεχθανόταν την κλάψα, την μεμψιμοιρία και τη γκρίνια ειδικά για πράγματα που δεν μπορούσες να τα αποφύγεις. 
 
Τις επόμενες δεκαετίες αυτές οι αστικές αξίες λοιδορήθηκαν από την Αριστερά, τους προοδευτικούς καλλιτέχνες και τους τρέντι ψυχαναλυτές και θεωρήθηκαν μουχλιασμένες και καταπιεστικές για να φτάσουμε στο σημερινό χάλι όπου η κλάψα, η μεμψιμοίρια, η αυτοθυματοποίηση, το να περιφέρεις τις υπάρκτες ή ανύπαρκτες πληγές σου σε δημόσια θέα 24 ώρες το 24ώρο έχουν γίνει οι ύψιστες αξίες της εποχής μας και απαραίτητο μέσο για να γίνεις κοινωνικά αποδεκτός και πετυχημένος.
 
Ήδη οι παλιές αστικές αξίες φαντάζουν ρηξικέλευθες και αναζωογονητικές μπροστά στον αβάσταχτο, κακόγουστο ψευτοσυναισθηματικό κομφορμισμό της ορθοπολιτικής εποχής μας."
 
T. Chormovitis
 
 
 
 
E-D: «H Νταϊάνα υπήρξε μεγάλη φιλάνθρωπος και αυτό είναι ύψιστη αρετή. Ωστόσο, η συμπεριφορά της στον Κάρολο δεν ήταν όσο καλή οι οπαδοί της την παρουσιάζουν. Εάν πιστέψουμε τις φήμες (οτιδήποτε μαθαίνουμε για τους Windsor φήμες είναι στη τελική) συνέχεια μείωνε το Κάρολο προσβάλλοντας τον και ήθελε να τον κρατήσει με το ζόρι σε ένα γάμο δυστυχισμένο ακόμα και εάν της το είχε κάνει σαφές ότι δεν την ήθελε. 
 
Όταν έγινε η διάσταση του ζευγαριού άρχισε να το παίζει θύμα μέσω των δηλώσεων που έκανε προφανώς για προσωπικό όφελος που θα αποκόμιζε μέσω της δημοσιότητας (κάτι σαν την Μέγκαν ένα πράγμα αλλά στα 90s). Μην ξεχνάμε ότι όταν ο Κάρολος άρχισε να βγαίνει με την Καμίλα, άρχισε και αυτή με την σειρά της να ξενοπηδιέται που έλεγε και ο μπάρμπας μου από το χωριό.
Ναι μεν φαινόταν καλός άνθρωπος και πρέπει να ήταν, αλλά η φιγούρα της έχει ακραία ρομαντικοποιηθεί. 
 
Η Καμίλα από την άλλη υπήρξε πάντα βράχος δίπλα στο Κάρολο, αγαπιούνται από πολύ νέοι και ποτέ δεν σκανδάλισε τον τύπο από την στιγμή που μπήκε στο Μπάκινχαμ, ακολουθώντας αυστηρά το βασιλικό πρωτόκολο (αν και λατρεύει τα γέλια και την κουβεντούλα). Πολλοί την μισούν γιατί κάθε παραμύθι χρειάζεται μια κακιά μάγισσα, ιδιαίτερα όταν η Καμίλα προσφέρεται καθώς δεν ενσαρκώνει τα woke στοιχεία που θα ήθελαν να βλέπουν πάνω της οι σύγχρονοι SJW.»
 
 S-M: «Αμ η άλλη η μέγκαν, στα 11 της !!! λέει κατηγόρησε μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες (P&G) για σεξισμό... και μετά παντρεύτηκε τον πρίγκιπα κι έγινε μόνιμο θέμα στα ΜΜΕ... https://www.youtube.com/watch?v=tfaGleA4qYo»
 
 
C-S: «Νομίζω ότι η κλασσική βρετανική ρήση “Never explain ,never complain” περιγράφει ακριβώς την Ελισσαβετ.Όσο για την Νταϊάνα ,προσωπικα θεωρώ ότι υπήρξε τουλάχιστον ανισσόροπη.»
 
 
 G-L: «Όλες οι προοδευτικές κυράτσες είχαν ταχθεί με το μέρος της Νταϊάνας ξεχνώντας ότι το Παλάτι και η Μοναρχία δεν είναι δευτεροκλασάτα reality shows. 
 
Ένας δημοσιογράφος του Open από το Λονδίνο είπε σήμερα κάτι μη αναμενόμενο να ακουστεί στα ελληνικά λαϊκίστικα κανάλια ότι δηλαδή στο Παλάτι υπάρχει Πρωτόκολλο ακριβώς για να τηρείται και ότι αυτό είναι ουσιαστικά που έλκει το ενδιαφέρον του κόσμου και εκπέμπει την αίγλη της Βασιλείας, εάν κάτι τέτοιο καταργηθεί τότε σε τίποτα δεν θα διαφέρει η βασιλική οικογένεια από αυτές των πολιτικών κλόουν τύπου Μπλερ, Τρυντώ κ.λ.π. 
 
Αλλά που να το καταλάβουν αυτό οι οπαδοί της Φαίης και της Καινούργιου που περιμένουν να δουν το που είχαν βγει εχθές βράδυ η Βανδή με τον Μπισμπίκη.»
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022

Οι φιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας

Άλλο ένας θρίαμβος της "φιλελεύθερης" κυβέρνησης Μητσοτάκη : στη μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που δημοσιεύει σήμερα το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά το έτος 2020 η Ελλάδα χάνει 9 ολόκληρες θέσεις σε σχέση με το 2019 και καταλαμβάνει πια την 85η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες και την χειρότερη θέση ανάμεσα στα κράτη-μέλη της ΕΕ. 
 
Το 2020 ήταν η χρονιά που ξεκίνησαν οι καραντίνες και μελετώντας την έρευνα δεν υπάρχει πια καμιά αμφιβολία ότι τα λοκντάουν ήταν μια καταστροφή για την οικονομική ελευθερία παγκοσμίως. 146 από τις 165 χώρες κατέγραψαν χειρότερες επιδόσεις και ο μέσος όρος του Δείκτη παγκοσμίως έπεσε μέσα σε μια χρονιά από το 7 στο 6,84 (δηλαδή μείωση τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή που παρατηρήθηκε μετά την οικονομική κρίση του 2008). Αυτό που ξεχωρίζει την Ελλάδα είναι πως υπήρξε πρωταθλήτρια σε αυτήν την κατρακύλα. Τα σκληρά λοκντάουν της κυβέρνησης (από τα σκληρότερα στην Ευρώπη και στον κόσμο) είχαν σαν αποτέλεσμα η χώρα μας να σημειώνει το 2020 τη δεύτερη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ! 
 
Και κάπως έτσι ο Κυριάκος Μητσοτάκης που ξεκίνησε την πρωθυπουργία του με σκοπό να φιλελευθεροποιήσει την ελληνική οικονομία (έτσι έλεγε τουλάχιστον...) , κατέληξε να είναι ο μοιραίος άνθρωπος που έβαλε την ταφόπλακα σε ό,τι είχε απομείνει από την ελεύθερη οικονομία στην χώρα μας, μετέτρεψε έναν λαό δέκα εκατομμυρίων σε ζήτουλες κρατικών επιδομάτων και έβαλε την Ελλάδα στο δρόμο της σοβιετοποίησης. Έναν δρόμο που θα καταστρέψει όχι μόνο τις οικονομικές αλλά και τις υπόλοιπες ελευθερίες μας. 
 
ΥΓ1: Δεν θέλω να φανταστώ τι θα δείχνει ο Δείκτης το 2021 που η Ελλάδα συνέχιζε απρόσκοπτη τα λοκντάουν ενώ οι περισσότερες χώρες άνοιγαν τις οικονομίες τους ή το 2022 που η κυβέρνηση υπερηφανεύεται ότι έχει μοιράσει τα περισσότερα χρήματα στην Ευρώπη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. ( https://www.facebook.com/photo?fbid=10160519557351757&set=a.10150839929646757 ) Η Βόρεια Κορέα του Κιμ Γιονγκ-Ουν σύντομα θα φαντάζει laissez faire παράδεισος μπροστά στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη!
 
ΥΓ2: Και να θυμίσουμε ότι αυτοί που πασάρονται στην Ελλάδα σαν "φιλελευθεροι", και που τόσο κόπτονται για την οικονομική ελευθερία , στήριξαν και στηρίζουν αυτή την επικίνδυνη σοσιαλιστική κυβέρνηση και είτε ήταν οι πιο φανατικοί θιασώτες των λοκντάουν είτε , στην καλύτερη περίπτωση, σφύριζαν αδιάφορα θεωρώντας υπερβολικές τις ανησυχίες μας. Ο πρόεδρος του ΚΕΦΙΜ, που σήμερα αναδημοσιεύει την έρευνα του Fraser και κλαψουρίζει για την πορεία της Ελλάδας, έγραφε τον Νοέμβριο του 2020 ότι δεν θεωρεί τα λοκντάουν σοβαρή απειλή κατά της ελευθερίας...)
 
T.CHORMOVITIS

Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022

Μια μέρα στο μυαλό του μοντέρνου νεοέλληνα

Ώρα δώδεκα και μισή. Τρέχω. Το ξέρω, το να καις λίπη δεν ανταποκρίνεται στο πρότυπο υγείας που
μας δείχνουν οι ειδικοί, αλλά ακόμα δεν κοστίζει σαν συνήθεια και επιτρέπεται και η κυκλοφορία στον δρόμο. Μπροστά στο παπούτσι μου περνάει τρέχοντας με τα μικρά λεπτά της ποδαράκια μια παχουλή κατσαρίδα.
-μην φοβάσαι, λέω, δεν ήρθε ακόμα η ώρα σου, θα μας πάρει δύο τρία χρόνια ακόμα μέχρι να μας αναγκάσουν να σας τρώμε, για το καλό μας και το καλό του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής.
 
Συναντώ δύο ταραγμένους ρομά. Κάνουν τη δουλίτσα τους μπροστά σε ένα καφάο.
-Συνεχίστε, τους λέω, μην ενοχλήστε από εμένα, περαστικός είμαι.
Τους καταλαβαίνω, έχουν γίνει πια επικίνδυνες οι εποχές. Συνάνθρωποί μας, ημεδαποί, φεύγουν για δουλειά βράδυ σε ξένα σπίτια και δεν ξαναγυρνούν σπίτι τους στα 4+2 παιδιά τους. Ως πού θα πάει αυτό;
-πρέπει να αποσυρθούν τα όπλα, σκέφτομαι σοβαρά. Είναι ζήτημα κοινωνικό. Αλλά θα μου πεις, εδώ άλλες προτεραιότητες όπως το σεξ με ανήλικα επί κοινή συναινέσει δεν έχει ακόμα θεσμοθετηθεί από τη Βουλή, καταπατώντας τόσο έκδηλα τα δικαιώματα των ΑΠΕΑΑ (Άτομα Που Έλκονται Από Ανήλικους). Ίσως η επόμενη κυβέρνησή μας το ψηφίσει επιτέλους, μαζί με το νομοσχέδιο για την εκμίσθωση για 400 χρόνια της ΑΟΖ και των 172 νησιών στους γείτονες.
 
Φτάνω σπίτι. Ξεκλειδώνω τις δεκαοχτώ κλειδαριές (έχω πολύ χρόνο) και σκέφτομαι τα αυριανά ψώνια που θα παραγγείλω. Δεν έχω χώρο στο κλάουντ. Τα τελευταία μου Gb τα αντάλλαξα με μισή κιλοβατώρα του γείτονα.
 
-"Βόμβα. Μαξίμου. Αύριο". Λέω προς το τηλέφωνό μου αργά και καθαρά για να σιγουρευτώ πως ο αυτόματος εγγραφέας του predator είναι σε λειτουργία.
250 ml γάλα σόγιας, 4 βήγκαν κεφτεδάκια, μισή ντομάτα, 3 μπανάνες... αρχίζω και απαγγέλλω τη λίστα προς το τηλέφωνο που με ηχογραφεί. Αύριο θα ζητήσω την εγγραφή μέσα από την εφαρμογή taxis για να παραγγείλω τα ψώνια. 
 
Κοιτάω το point system μου. Ακόμα δεν έχουν αναπληρωθεί εκείνες οι δύο μονάδες που έχασα όταν ζήτησα διανομέα εν μέσω βροχής, αυξάνοντας το ρίσκο για την ζωή του αλλά και την υγεία του. Είναι ευθύνη όλων μας να μην επιβαρύνουμε το σύστημα υγείας. Δεν είναι υποχρεωμένοι οι ιδιοκτήτες του να πληρώνουν την δική μας απερισκεψία.
 
Επιτέλους πέφτω στο κρεβάτι μετά το κρύο μπάνιο. Προσπαθώ να ζεσταθώ. Σκέφτομαι πόσο φασιστικός είναι ο κόσμος που κάνει ακόμα μπάνιο με ζέστη ενώ γνωρίζει πως η κλιματική αλλαγή επιταχύνεται.
 
Παίρνω ένα περιοδικό να διαβάσω πριν κοιμηθώ.
Εξώφυλλο με θέμα τα 147 κιλά της Δανάης Ράμπα. Τι καλλίγραμμο και προνομιακό σώμα έχει αυτή η κοπέλα, πόσες θέλουν να τη φτάσουν.
 
Κλείνουν τα μάτια μου, πέφτω για ύπνο. Στο διπλανό διαμέρισμα ένα ζευγάρι μαλώνει. Είναι ξεκάθαρο πως αυτός ο φασίστας ασκεί ψυχολογική βία στη γυναίκα του που του ζήτησε να δοκιμάσουν ένα τρίο με τον γυμναστή από κάτω. 
 
-Ως πού θα πάει αυτή η δουλειά;
-Πότε θα γίνουμε Ευρώπη; σκέφτομαι και αποκοιμούμαι...
 
Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ