Σάββατο 4 Απριλίου 2020

Οι ορθοπολιτικοί ινστρούχτορες



Όλοι αυτοί οι ορθοπολιτικοί ινστρούχτορες, που τόσα χρόνια έδιναν μάχες για τα δικαιώματα (με ή χωρίς εισαγωγικά) των μειονοτήτων, σε αυτή την κρίση αποδείχθηκαν τα πιο υπάκουα σκυλάκια της κυβέρνησης. Σήμερα, όλη αυτή η φάρα των δήθεν προοδευτικών δικαιωματιστών όχι μόνο δεν εκφράζει καμιά ανησυχία για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα στις ατομικές μας ελευθερίες αλλά είναι και οι πιο φανατικοί υποστηρικτές τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Άρης Δημοκίδης, ο οποίος μέσα από τη στήλη του στη Lifo, εδώ
και μέρες κάνει αγώνα για να μας δείξει πόσο καλή είναι η πολιτική του lockdown και πόσο άθλιοι και ανεύθυνοι είναι όσοι τολμάνε να κάνουνε μια βόλτα στην παραλία της Θεσσαλονίκης. Και φυσικά, κατά τον Δημοκίδη, όποιος κάνει κριτική στα θεόσταλτα μέτρα της κυβέρνησης ή στον τρόπο που καλύπτουν την κρίση τα ΜΜΕ δεν είναι τίποτε άλλο παρά συνωμοσιολόγος και ψεκασμένος. Σήμερα όμως προχώρησε ένα βήμα παραπέρα. Σχολιάζοντας τις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, οι οποίες δείχνουν πάνω από το 90% των Ελλήνων να συμφωνεί με τα κυβερνητικά μέτρα, ο
Δημοκίδης στέκεται σε αυτό το 10% που διαφωνεί και μας λέει πως η ύπαρξη αυτού του ποσοστού πρέπει να μας ανησυχεί. Σύμφωνα με τον Δημοκίδη, αυτό το 10% είναι ανησυχητικό όχι μόνο γιατί είναι πιθανό αυτοί οι άνθρωποι να μην τηρούν τα μέτρα με ιδιαίτερη σχολαστικότητα , πράγμα που μπορεί να κάνει ζημιά στην ...εθνική προσπάθεια. (ανόητο επιχείρημα γιατί πολλοί από αυτούς που διαφωνούν με τα μέτρα μπορεί να τα τηρούν με ευλάβεια ενώ πολλοί από αυτούς που δηλώνουν ότι συμφωνούν μπορεί να τα καταστρατηγούν από απροσεξία ή ασυνέπεια ) . Ο Δημοκίδης μας λέει επιπλέον ότι η ύπαρξη αυτής της μειοψηφίας είναι ανησυχητική επειδή μπορεί "να σπείρει τη διχόνοια" και να διακινήσει θεωρίες που δεν ταιριάζουν με το κυβερνητικό αφήγημα!

Ευτυχώς, σε μια ελεύθερη κοινωνία οι άνθρωποι δεν είμαστε ούτε στρατιωτάκια, ούτε ρομποτάκια και πάντα θα υπάρχουν διαφορετικές γνώμες (αυτό που απαξιωτικά ο Δημοκίδης αποκαλεί "διχόνοια"). Σήμερα σε όλον τον πλανήτη υπάρχουν κορυφαίοι επιστήμονες, δημοσιογράφοι, οικονομολόγοι και πολιτικοί που έχουν εκφράσει αντιρρήσεις για την πολιτική του γενικού lockdown (μπορείς να βρεις ακόμη και ολόκληρες χώρες, όπως η Σουηδία, που εφαρμόζουν διαφορετικές πολιτικές). Από τη στιγμή μάλιστα που οι γνώσεις μας για τον ιό είναι ακόμη περιορισμένες και οι πολιτικές που εφαρμόζονται είναι πρωτόγνωρες, είναι απαραίτητο να υπάρχουν διαφορετικές προτάσεις, που μπορεί μελλοντικά να μας βοηθήσουν να διορθώσουμε τα λάθη μας και να αλλάξουμε πορεία αν φανεί ότι ο δρόμος που ακολουθούμε είναι αδιέξοδος. Και έρχεται ο Δημοκίδης και μας λέει πως η ύπαρξη διαφορετικών απόψεων, που είναι απαραίτητες σε κάθε κοινωνία που θέλει να λέγεται ελεύθερη, είναι λόγος ανησυχίας! Και μέσα στον οίστρο του να υποστηρίξει αυτή τη νέα Μεγάλη Ιδέα του Έθνους, δεν αντιλαμβάνεται καν ότι με τέτοιες απόψεις φλερτάρει ανοιχτά με τον ολοκληρωτισμό. Βέβαια και στο παρελθόν ο Δημοκίδης και οι ομοϊδεάτες του ζητούσαν λογοκρισία των απόψεων που δεν τους άρεσαν με τον αντιρατσιστικό νόμο, τώρα όμως που οι συνταγματικές μας ελευθερίες έχουν ανασταλεί και το κράτος είναι παντοδύναμο, τέτοιες φωνές είναι διπλά επικίνδυνες.

Για μένα το να υπάρχουν διαφορετικές απόψεις είναι δείγμα υγείας για την κοινωνία μας. Αυτό που με ανησυχεί είναι ότι δημοσιεύονται τέτοια κατάπτυστα άρθρα στον mainstream Τύπο χωρίς να αντιδράει κανείς. Και ίσως αυτή η εξέλιξη να δείχνει σε τι επικίνδυνους δρόμους έχουμε μπει με τα πρόσφατα κυβερνητικά μέτρα. Η διαφωνία δαιμονοποιείται, η αντίθετη άποψη τίθεται εκτός "εθνικού κορμού" και η ελευθερία του λόγου βρίσκεται σε κίνδυνο.

 Τ. ΧΟΡΜΟΒΙΤΗΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου