Τρίτη 28 Απριλίου 2020

COVID-19 και προπαγάνδα

Τις επόμενες μέρες οι νεκροί του COVID-19 στις ΗΠΑ μέσα σε 9 εβδομάδες θα έχουν ξεπεράσει τους νεκρούς από τον πόλεμο του Βιετνάμ μέσα σε 12 χρόνια, μας ανακοινώνουν με πομπώδες ύφος τα ΜΜΕ για να τονίσουν την ,άνευ προηγουμένου, κρισιμότητα της κατάστασης. Φυσικά, πρόκειται για λαϊκιστική δημοσιογραφία του χειρίστου είδους που στοχεύει μόνο στον φτηνό εντυπωσιασμό και στην καλλιέργεια κλίματος φόβου και πανικού.
Μιας και σας αρέσουν τόσο πολύ οι συγκρίσεις ασθενειών με πολέμους, ας πάρουμε την γρίπη. Μόνο την τελευταία δεκαετία, η γρίπη στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους νεκρούς του Βιετνάμ μια φορά (χειμώνας 2017-2018 με 61.000 νεκρούς), ενώ τους προσέγγισε και το χειμώνα του 2014-2015 με 51.000 νεκρούς. Έξι φορές την τελευταία δεκαετία η ...γριπούλα ξεπέρασε τους 36.516 νεκρούς του πολέμου της Κορέας ενώ κάθε χειμώνα της τελευταίας δεκαετίας οι νεκροί από γρίπη είναι από διπλάσιοι εως σχεδόν δεκαπλάσιοι των αμερικάνων νεκρών στις επεμβάσεις στο Ιρακ και στο Αφγανιστάν μαζί. Και όλα αυτά χωρίς τραγικά εξώφυλλα στις εφημερίδες και δακρύβρεχτα ρεπορτάζ στα δελτία ειδήσεων. Και αν θέλετε να το χοντρύνουμε κι άλλο, μπορούμε να πιάσουμε τους νεκρούς στις ΗΠΑ από καρκίνο ή καρδιακά νοσήματα. Από αυτούς τους λόγους, μόνο μέσα σε μια χρονιά, πεθαίνουν στις ΗΠΑ πάνω από 1.250.000 άνθρωποι , αριθμός που προσεγγίζει όλους τους νεκρούς των ΗΠΑ σε όλους τους πολέμους από την ίδρυση του κράτους μέχρι σήμερα (1.354.664 νεκροί).
( σχετικά λινκς εδώ https://en.wikipedia.org/…/United_States_military_casualtie…, https://www.cdc.gov/flu/about/burden/index.html, https://www.cancer.gov/about-cancer/understanding/statistics, https://www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm )

Γιατί έχει και ο φτηνιάρικος λαϊκισμός τα όρια του, Μενουμεσπιτάκηδες και καραντινολάγνοι.

T. Chormovitis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου