Σάββατο 9 Μαρτίου 2024

Το περιοδικό που μας «ξεβλάχεψε»


Ποιος δε διάβασε ή τουλάχιστον δεν ξεφύλλισε κάποιες φορές πριν μερικές δεκαετίες το «ΚΛΙΚ»; Το mainstream περιοδικό για τη νέα γενιά με το χαρακτηριστικό μότο: «η ζωή είναι μικρή για να ‘ναι θλιβερή» του χλιδάτου «Πάπα» του ελληνικού lifestyle Πέτρου Κωστόπουλου; 

Πιθανότατα οι περισσότεροι, σε κάποια ηλικία σήμερα, θα έπιασαν στα χέρια τους το προσφερόμενο και ως υποκατάστατο «εγχειρίδιου» σεξουαλικής αγωγής με την πρωτόγνωρη, ως καρικατούρα, γιάπικη γκέι αισθητική και τους «πρωτότυπους», «γαργαλιστικούς», «προκλητικούς» και «προχώ» τίτλους : 

«ΣΕΞΥ ΜΩΡΑ Ή ΓΥΝΑΙΚΑ;»

«ΖΕΥΓΑΡΙΑ : Με έναν ή με πολλούς;»

«Η τρίτη επιλογή: Οι gay της Αθήνας»

«ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΣ. Θυσίες στα κτήνη»

«Ιστορία νουάρ: ΜAΛAΚΙAΣ Εγκώμιον»

«Η επιστροφή του βίτσιου»

«Τι μας σπάει στην Ελλάδα»…….. (ενδεικτικά)

Έτσι, σχεδόν μονότροπα και άκριτα προέκυψε μέσα σε δύο «πασοκικές» δεκαετίες το μεταπολιτευτικό «ξεβλάχεμα» της Ελλάδας, όπως ισχυρίστηκε κομπάζοντας από υπερηφάνεια κάποτε ο σμιλευτής γούστων και αξιών της νέας εποχής Θετταλόβλαχος Πετράν.

Εννοώντας προφανώς τη συμβολή και του ΚΛΙΚ στο σταδιακό βάλτωμα μιας κοινωνίας στον πολιτισμικό εκχυδαϊσμό και την κακογουστιά, στον εκμαυλισμό του «δήθεν» απελευθερωμένου και στην «ανοσία» μπροστά στην υποβολιμαία πλύση εγκεφάλου ενός σχεδόν ολοκληρωτικά ανυποψίαστου νεανικού κοινού. Ενός «κοινού» που «ρουφούσε το ΚΛΙΚ σαν Βίβλο» και που γαλουχήθηκε με στόχο μια επίπλαστη ευημερία μόνο για τους «εκλεκτούς» της Μυκόνου, του «προοδευτικού» Κολωνακίου και της «πανωραίας» Αράχωβας.

Ποιος να περίμενε όμως τότε την σχεδόν προαναγγελθείσα γκλαμουράτη κατρακύλα μας στην παρακμή, να δει την προφανή φούσκα του lifestyle και την «μυθοποίηση» του «αναμορφωτικού» ΚΛΙΚ.

Ιδού σήμερα και τα αποτελέσματα… «Ξεβλαχέψαμε», σαν τη «ζαριά» στο βιντεοκλίπ για το κακόγουστο πανηγυράκι της Eurovision!

Αυτή είναι όμως η Ελλάδα που θέλουμε ;


Β. Στοϊλόπουλος 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου