Βεβαίως αυτό το τελευταίο ειδικά είναι μνημειώδης μπαρούφα, καθώς η γλώσσα είναι μια εργαλειοθήκη, στις εργαλειοθήκη δεν χρησιμοποιείς όλα τα εργαλεία, όμως εκτιμάς την σπουδαιότητά τους με βάση το ποσό πλήρεις από επαρκή εργαλεία είναι. Και η ελληνική γλώσσα τυχαίνει να είναι η πληρέστερη εργαλειοθήκη ΟΛΩΝ των γλωσσών.
Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2022
"ΜΟΝΟ ΑΛΗΘΕΙΕΣ"
Βεβαίως αυτό το τελευταίο ειδικά είναι μνημειώδης μπαρούφα, καθώς η γλώσσα είναι μια εργαλειοθήκη, στις εργαλειοθήκη δεν χρησιμοποιείς όλα τα εργαλεία, όμως εκτιμάς την σπουδαιότητά τους με βάση το ποσό πλήρεις από επαρκή εργαλεία είναι. Και η ελληνική γλώσσα τυχαίνει να είναι η πληρέστερη εργαλειοθήκη ΟΛΩΝ των γλωσσών.
Η προπαγάνδα μέσα από οθόνες
Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2022
Σιμόν ντε Μποβουάρ: η παιδεράστρια που βίαζε μικρές μαθήτριές της και θεωρείται σύμβολο του φεμινισμού!!!
Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2022
«Μαύρο Ρόδο»: Οι αθλιότητες της ψευτολογοτεχνικής χωματερής!
Παρασκευή 23 Σεπτεμβρίου 2022
῾Η κοινωνία ἔχει ἀγαπήσει πιά τή δουλεία
φροντίζουν καί γιά τήν ἐκπλήρωσή τους. Καί φυσικά θά συνεχιστεῖ πάντα καί τό παραμύθι τῆς ψευτοπανδημίας, καθώς βλέπουμε δυστυχῶς ὅτι παρά τό πλῆρες ξεβράκωμα τῆς κυβερνητικῆς καί ἰατρικῆς ὑποκρισίας εἰδικά τοῦ καλοκαιριοῦ (ὅπου ὅλα ἦταν ἀνοιχτά καί ἐντελῶς ἀσύστολα) καί παρά τό κλιμακούμενο ἐπίσης μακελειό τῶν ξαφνικῶν θανάτων (πού πλέον ἀγγίζει τά ὅρια τῆς γενοκτονίας), ἕνα τεράστιο πλῆθος συμπατριωτῶν μας συνεχίζει ἀκόμη βλακωδῶς νά παραμένει προσηλωμένο στήν ἀπάτη.
Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2022
Η «Δημιουργία του Αδάμ»
Τις τελευταίες μέρες βλέπω ότι αναπαράγεται αυτή η ανάρτηση που μιλάει, στηριζόμενη στην"Δημιουργία του Αδάμ" την νωπογραφία του 16ου αιώνα που δημιουργήθηκε από τον Ιταλό καλλιτέχνη Μικελάντζελο και αποτελεί μέρος της οροφής της Καπέλα Σιστίνα, όπου λέει ότι τα δάχτυλα του Θεού και του Αδάμ δεν ακουμπάνε μεταξύ τους καθώς το δάχτυλο του Θεού είναι τεντωμένο στο μέγιστο, αλλά οι τελευταίες φάλαγγες του δακτύλου του Αδάμ συσπώνται, λέγοντας ότι ο Θεός είναι πάντα εκεί, αλλά η απόφαση να τον αναζητήσει εξαρτάται από τον άνθρωπο.
Είναι όμορφη θεωρία αλλά όχι απόλυτα ακριβής.
Αναμφίβολα αποτελεί την πλήρη δύναμη της χειρονομίας στις εικαστικές τέχνες, η οποία επηρέασε πολλά σύγχρονα έργα. Αναλύοντας τον πίνακα, παρατηρούμε πως ο Θεός και ο Αδάμ αποτελούν τις κεντρικές μορφές, ενώ οι άγγελοι γύρω από τον Θεό και μια γυναικεία μορφή στα δεξιά του είναι δευτερεύοντες.
Το βασικότερο και σημαντικότερο στοιχείο του πίνακα είναι πως κατά τη διάρκεια της γέννησης, ο Θεός και Αδάμ έχουν το ίδιο μέγεθος, διότι ο καλλιτέχνης δεν επιθυμεί να δείξει πως ο Θεός είναι παντοδύναμος και ο άνθρωπος κατώτερος, αλλά ότι πλάστηκε "κατ’ εικόνα και καθ’ ομοίωσίν" του.
Οι αξιοσημείωτες λεπτομέρειες του πίνακα σχετίζονται κυρίως με την αναπαράσταση του Αδάμ, του Θεού, καθώς και του αγγίγματος μεταξύ τους. Ο μόλις δημιουργημένος και αδύναμος Αδάμ, στέκεται ξαπλωμένος στο έδαφος χωρίς καμιά δυνατότητα δύναμης στην κίνησή του (αυτό δηλώνει το δάχτυλο) προσπαθεί να επικοινωνήσει με τον δημιουργό του. Τα χαρακτηριστικά του δεν είναι εντελώς αρσενικά, καθώς τα θηλυκά στοιχεία, όπως η γλυκύτητα στο πρόσωπο και η συγκεκριμένη στάση σώματος εμφανιζόταν συνήθως σε γυναικείες μορφές που απεικονίζονταν εκείνη την εποχή.
Αξιοσημείωτη λεπτομέρεια αποτελεί το γεγονός ότι, αν και πρωτόπλαστος και όχι γεννημένος από άνθρωπο, ο Αδάμ έχει ομφαλό στην κοιλιά του. Όλα οδηγούν στο συμπέρασμα, ότι το δημιούργημα ήταν ένας άνθρωπος-ανδρόγυνο. Πιο συγκεκριμένα, σ’ αυτό το σώμα συνυπάρχουν αρμονικά το θηλυκό και το αρσενικό στοιχείο, ώστε τελικά να σχηματίζεται ο λεγόμενος "τέλειος άνθρωπος".
Έτσι, στην ουσία, η Εύα υπάρχει ήδη μέσα στον Αδάμ.
Σπάνιο φαινόμενο αποτελεί η ανθρωπόμορφη απεικόνιση του Θεού σε πίνακες ζωγραφικής, καθότι η παρουσία του ήταν συνήθως με τη μορφή ματιού ή απεικονιζόταν με διαφορετικό τρόπο. Παρά ταύτα, ο Μικελάντζελο τού δίνει ηλικιωμένη μορφή, η οποία στηρίζεται στις μορφές των αγγέλων.
Μπορεί επίσης να παρομοιαστεί με τους θεούς της αρχαίας Ελλάδας, που είναι πιθανό ο ίδιος ο ζωγράφος να είχε επηρεαστεί από εκείνους, τη δεδομένη εποχή. Δίπλα στον Θεό, βλέπουμε μια γυναίκα, η οποία αντιπροσωπεύει τη σοφία του, με την οποία δημιούργησε τον κόσμο και τον άνθρωπο.
Στα σημαντικότερα στοιχεία, συγκαταλέγεται και η εικόνα του μανδύα, που περιστοιχίζει τον Θεό,παραπέμποντας στο σχήμα του εγκεφάλου και υποδηλώνοντας τη διάνοιά του.Άρα, μέσω του αγγίγματος Θεού και ανθρώπου, που δίνεται η ζωή και η ενέργεια, υποδηλώνεται η τεράστια αγάπη του Θεού για το δημιούργημά του και η μοναδική σχέση αγάπης μεταξύ τους.
Τα δάχτυλα των ηρώων απεικονίζονται σε απόσταση αρκετών χιλιοστών το ένα από το άλλο, το οποίο, όμως, είναι απολύτως ορατό στο ουδέτερο πίσω φόντο. Επιπλέον, γίνεται αντιληπτή η σπίθα της ζωής που μεταδίδεται από δάχτυλο σε δάχτυλο, την οποία δίνει ο θεός με το δεξί χέρι.
Αν το αναλύσουμε σε βάθος και το συσχετίσουμε με τα σημερινά δεδομένα, θα συνειδητοποιήσουμε πως αυτή η χειρονομία υποδεικνύει την επικοινωνία του ανθρώπου με τα Θεία, που, παρόλο που δεν μπορούν να ιδωθούν, έχουν βρει τρόπο επικοινωνίας (προσευχή).
Vasilis Cøũts
Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2022
Βασίλισσα, Πριγκίπισσα και σχόλια
Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2022
Οι φιλελεύθεροι της Νέας Δημοκρατίας
Κυριακή 4 Σεπτεμβρίου 2022
Μια μέρα στο μυαλό του μοντέρνου νεοέλληνα
Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022
Διπρόσωπο το Ισραήλ προς την επαρχία του
Τρίτη 23 Αυγούστου 2022
Kyriakos: L'Etat, c'est moi - Είμαι το κράτος
Τετάρτη 3 Αυγούστου 2022
Οδοιπορικό στη Μακεδονία σε 9 πράξεις με τον Ευστάθιο Δαφνομήλη
συζητήσουμε για το εποικοδομητικό έργο των εκτουρκισμένων Ελλήνων στην καθυπόταξη των υπολοίπων Ρωμιών και στην οθωμανική κατάκτηση Θράκης και Μακεδονίας.
Κυριακή 31 Ιουλίου 2022
Ο φθόνος είναι εθνικό σπορ
Και διαβάζω τώρα ότι έγινε ένας πανικούλης εν socialMediaλήμ γιατί όπως λένε πολλά καλόπαιδα "έκατσε σε καθηγητές" και τα τοιαύτα. Όπως σωστά διάβασα, αυτό το μίσος για τov άλλo, τo βλέπoυμε καθημεριvά παvτoύ.
Από τους εργασιακούς χώρους, στον δημόσιο και στον ιδιωτικό βίο τωv Ελλήνωv. O Έλληvας δεv εvδιαφέρεται τόσo vα πάει μπρoστά o ίδιoς, όσο vα καταστραφεί o διπλανός τoυ. Και δεv υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση για τov Έλληνα απo τo vα βλέπει τov άλλo vα καταστρέφεται και vα δυστυχεί.
Δεv ξέρω τι λένε oι ειδικοί για αυτήν την εθνική μας αναπηρία - κατινιά, ούτε αν φταίει η Ελληνίδα μάνα ή Έλλην μπαμπάς που μεγαλώνουν τα παιδιά τους με καχυποψία για τov άλλo, λες και τα προετoιμάζoυv για vα ζήσoυv στηv ζoύγκλα.
Δεv ξέρω αν τo πρόβλημα είvαι γovιδιακό, κoιvωνικό, ιστορικό, πολιτισμικό, όλα μαζί, ή κάποιο άλλo, πoυ μας διαφεύγει. Ξέρω όμως ότι αυτό το δηλητήριο του φθόvoυ είναι η πηγή της συλλoγικής κακοδαιμοvίας πoυ μας φέρvει συστηματικά δυστυχία.
Θα σας αναφέρω ένα παράδειγμα προσωπικό. Πριν μερικές μέρες πότιζα και φρόντιζα τον κήπο μου. Και επειδή κάτι η ζέστη κάτι η τρέλα που με δέρνει φόρεσα ακουστικά και με το λάστιχο έκανα μλκίες με τον σκύλο μου (αρέσει στα λυκόσκυλα το νερό ιδιαίτερα τέτοιες ζεστές μέρες - έτσι παίζουμε συχνά) και παράλληλα τραγουδούσα. Βλέπω μια κυρία να με κοιτάζει από απέναντι.
Περνάνε πέντε λεπτά και χτυπάει το κουδούνι και ζητάει τον ιδιοκτήτη του σπιτιού....όταν της είπα ότι είμαι εγώ μου λέει ''Καλά και παίζεις με το νερό; τι να σου πω ολόκληρος άντρας". Στράβωσε τόσο που δεν μπορούσε να καρφώσει που άλλαξε το πρόσωπο της.
Μόλις της είπα ότι είναι ρουφιάνα και καριόλα έφυγε σαν βρεγμένη γάτα.
Προφανώς, δεν υποτιμώ τα ανθρώπινα ένστικτα που σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να είναι και δημιουργικά. Η ''ζήλια'', ας πούμε, όταν είναι διαχειρίσιμη μπορεί να είναι ένα κίνητρο. Ενα κίνητρο, όχι για να καταστρέψεις τον άλλο, αλλά για να τον ξεπεράσεις με τίμια μέσα.
Για να μην χάνουμε το νόημα όμως ΜΠΡΑΒΟ «τσιτινάρα» μου. Οι γονείς σου έκαναν ένα πανέμορφο πλάσμα και σημείωσες στην ζωή σου την πρώτη σου επιτυχία. Μακάρι να υπάρχουν κορίτσια που θα ακολουθήσουν το παράδειγμα σου. Όσον αφορά τα ερπετά ας κρυφτούν στην τρύπα τους.Ο φθόνος άλλωστε είναι εθνικό σπορ των Ελλήνων.
Vasilis C.
Ποιος θα τους δικάσει;