Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Η υπεύθυνη, επιτελική εξωτερική πολιτική της ΝΔ

Η... υπεύθυνη, επιτελική εξωτερική πολιτική της ΝΔ την τελευταία 5ετία διακυβέρνησής της, εκτεινόμενη από την χερσόνησο του Αίμου σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο.

1. Ιταλία. Με την εξαναγκασμένη υπογραφή της συνθήκης για την ΑΟΖ, η κυβέρνηση της ΝΔ απεδέχθη εκ μέρους της Ελλάδος, οι Ιταλοί ψαράδες να αλιεύουν εντός της ελληνικής ΑΟΖ μέχρι και 6 ν.μ από τις ακτές των Ιονίων νήσων. Σημειωτέον, στην Αδριατική και στο Ιόνιο ευδοκιμούν είδη οστρακόδερμων υψηλής ποιότητας και με το μεγαλύτερο μέγεθος σε όλη τη Μεσόγειο. Αστακοί, κόκκινες γαρίδες, αστακοκαραβίδες, είναι ιδιαιτέρως προσοδοφόρα αλιεύματα, τα οποία στερούνται οι Έλληνες αλιείς και επωφελούνται οι Ιταλοί.
 
2. Αλβανία. Η χώρα που σταδιακά μετατρέπεται σε στενό σύμμαχο της Τουρκίας, με το ένα χέρι εξοπλίζεται με τουρκικά όπλα και με το άλλο χέρι λαμβάνει συνάλλαγμα και δωρεές από την Ελλάδα. Η Αλβανία μονομερώς απέρριψε για άλλη μια φορά την σύναψη συμφωνίας ΑΟΖ διατηρώντας έτσι μια "πισινή" για την μελλοντική διεκδίκηση νοτιότερα από τα θαλάσσια σύνορά της. Ταυτόχρονα, διέλυσε την ελληνική μειονότητα και τις ιδιοκτησίες της, ενέπαιξε την χώρα μας με τον διασυρμό ενος ομογενούς εκλεγμένου Δημάρχου για τον οποίο η ελλαδική κυβέρνηση της ΝΔ στράφηκε σαν κλεμμένη αδύναμη κορασίδα στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια αντί να απαντήσει με πυγμή και συνεχίζει να προσβάλει το Διεθνές Δίκαιο αλλά και το εθνικό μας συμφέρον διατηρώντας την υπόθεση Κατσίφα στην αφάνεια, άνευ απαντήσεων. Τέλος, η ελλαδική κυβέρνηση της ΝΔ επέτρεψε στον Ράμα, να περιοδεύσει στην Αθήνα, σαν να είναι αποικία του, απευθυνόμενος προς τους Αλβανούς που κατοικούν στην Αθήνα.
 
3. Υπάρχουν πολλά πισώπλατα χτυπήματα στην πολιτική αλλά αυτό που έπραξε η πρωθυπουργαδελφή Ντόρα, εις βάρος της Σερβίας, προτείνοντας το Κόσοβο προς αναγνώριση και εισδοχή στην ΕΕ είναι ξεχωριστό. Το ισοδύναμό του είναι η Σερβία να προτείνει το ψευδοκράτος της κατεχόμενης Κύπρου να αναγνωριστεί και να γίνει προστατευόμενο και επιχορηγούμενο μέλος των BRICS.
 
4. Αν η Ντόρα πρόδωσε τους Σέρβους εκ μέρους της Ελλάδος, η ΝΔ συλλήβδην, πρόδωσε τους Έλληνες με την στάση της απέναντι στην Συμφωνία των Πρεσπών και την στήριξή της στο κράτος των Σκοπιανών. Τα αποτελέσματα της Συμφωνίας κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης ΝΔ φαίνονται διαρκώς γύρω μας, στον αθλητισμό, στο εμπόριο, στην διεθνή μας εικόνα, στην αποτύπωση των ιστορικών δικαίων και δικαιωμάτων. Μια διαρκής προδοσία σε ζωντανό χρόνο.
 
5. Πόσα περιθώρια έχεις για να κάνεις "λάθος" με την Βουλγαρία; κι όμως η ΝΔ βρήκε τρόπο να ανοίξει (ή να κλείσει) ευκαιρίες μαζί της! Τι να πει κανείς για την αναίτια αποθήκευση πυρηνικών αποβλήτων απο το Κοζλοντούι που συζητά ήδη από ενός μηνός, ήρεμα και ησύχως, με επιτροπές και δια ζώσης συζητήσεις με περιφερειάρχες; γιατί η χώρα μας να "φάει" τα επικίνδυνα απόβλητα της Βουλγαρίας όσο αυτή εδώ και δεκαετίες απολάμβανε δωρεάν πυρηνική ενέργεια; όσο για την οικονομική ανάπτυξη, τι να σχολιάσει κανεὶς... πως περιμένουμε να μας περάσουν και οι Βούλγαροι σε κατά κεφαλήν ΑΕΠ; και θα γίνει! Βλέποντας την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας στην Βουλγαρία, τις νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνολογίας και βιομηχανίας, βλέποντας την συμμετοχή της στον υπό κατασκευή σιδηροδρομικό άξονα Κίνας-Τουρκίας-Βουλγαρίας, τον νέο χερσαίο δρόμο του μεταξιού που θα παρακάμπτει την Αρμενία αλλά και την Ελλάδα, οι κοντόφθαλμοι εθνικοί νταβατζήδες και εταίροι της κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν καταλαβαίνουν πως ο σιδηρόδρομος που θα περνάει μεσω Βουλγαρίας στην κεντρική Ευρώπη, θα εκμηδενίσει την διακίνηση που ως τώρα γινόταν με φορτηγά από τις ελληνικές "εθνικές" οδούς.
 
6. Τουρκία. Τι να πει κανείς; κάθε ημέρα η διαφορά μεγαλώνει. Ενα κράτος απέναντί μας ισχυρό σε δομή, διαρκώς αναπτυσσόμενο, αυτοδύναμο, αυτόφωτο, με στρατιωτική ισχύ διαρκώς αυξανόμενη αλλά και περιφερειακή προβολή διαρκώς επεκτεινόμενη. Η Τουρκία πράττει ο,τι είναι απαραίτητο και ακόμα περισσότερο, ώστε την στιγμή της ευκαιρίας να αρπάξει ο,τι παραπάνω μπορέσει. Η προβολή της στην Ανατολική Μεσόγειο είναι αδιαμφισβήτητη, οι επεκτάσεις της σε βάρος των ελληνικών ζωτικών συμφερόντων αδιαμφισβήτητες, θα πάρει όλα όσα θέλει, είτε με το καλό είτε με το άγριο.
 
7. Ο τάφος του κοινού αμυντικού δόγματος ήταν με την αποστασιοποίηση της ελλαδικής εξωτερικής πολιτικής απο την κυπριακή. Ουδεμία στήριξη, μόνο προσχηματικές ενέργειες εντυπώσεων, όπως μια υπερπτήση ελληνικών αεροσκαφών που προβλήθηκε στην πατριωτική βάση του κόμματος σαν να πήραμε πίσω την Αμμόχωστο.
 
8. Άκρως αδικαιολόγητη η στάση μας καθ'όλη την περίοδο δοκιμασίας του Συριακού κράτους, σταθήκαμε σε απόλυτη αρμονία με την γραμμή που έδωσε η αμερικανική πρεσβεία. Μια χώρα που φιλοξενεί ολόκληρη κοινότητα από Ρουμ, μια χώρα στην οποία έχουμε ιστορική παρουσία και κειμήλια, ειναι πρακτικά σαν να μην υπάρχει για την Ελλάδα, παρά μόνον ως δικαιολογία για να υποδεχθούμε χιλιάδες Σομαλούς, Σουδανούς, κλπ τυχοδιώκτες συμπαθούντες την Τουρκία.
 
9. Η καταστροφή της Βυρηττού το 2020 μετά την έκρηξη, ήταν μια εκπληκτικά βολική συγκυρία για την ελλαδική εξωτερική πολιτική να επιστρέψει στα μέρη που κάποτε είχε ισχυρότατα πολιτισμικά και πολιτικά ερείσματα, χρηματοδοτώντας μνημεία και μουσεία που υπέστησαν ζημιές απο την έκρηξη και τα οποία φέρουν και ελληνική ταυτότητα εν μέρει. Η Βυρηττός σε ένα παράλληλο σύμπαν θα μπορούσε να είναι λιμένας ελληνικών συμφερόντων και ελληνική ναυτική βάση ανατολικής Μεσογείου, απέναντι από τα κατεχόμενα.
 
10. Στον πόλεμο του Ισραήλ ταχθήκαμε μονομερώς με τον ισχυρό. Ακόμα κι αν προσεγγίζαμε το ζήτημα με όρους ρεαλισμού θα περίμενε να δει κανείς κάποια ωφέλεια από αυτήν την πολιτική που ακολούθησε σύσσωμη η ΝΔ. Κι όμως, αυτό που βλέπουμε είναι η εξαγορά της ελλαδικής οικονομίας και των φιλέτων γης από ισραηλινούς, η παραχώρηση στρατηγικών δομών στο Ισραήλ, η απευθείας ανάθεση και αγορά εξοπλισμών απο το Ισραήλ, το οποίο όταν όλα τελειώσουν, αντίθετα με την προσμονή των αφελών ΝΔκρατών θα συνεχίσει να συναλλάσσεται και να κάνει δουλίτσες με την Τουρκία εις βάρος της Ελλάδος, με γνώμονα αποκλειστικά το οικονομικό του συμφέρον. Σημείωση: για τους αθεράπευτους ΝΔκράτες δεν φταίει ποτε το Ισραήλ, θα φταίνε πάλι οι ελλαδικές κυβερνήσεις "που δεν αξιοποίησαν τις ευκαιρίες που μας έδωσαν οι Ισραηλινοί"... Για επιθέσεις και απαλλοτριώσεις πατριαρχικών, ελλαδικών ακινήτων, επιθέσεις σε μετόχια κλπ από Εβραίους δεν αναφερόμαστε, μην κατηγορηθούμε και για αντισημιτισμό...
 
11. Με την Αίγυπτο, σαν πνιγμένοι πιαστήκαμε από πάνω της για να υπογραφεί μια κουτσή συμφωνία ΑΟΖ, μια συμφωνία με την οποία παραχωρήσαμε τεράστιο κομμάτι ΑΟΖ, τεράστιες πιθανές ποσότητες ορυκτών πόρων, για να ακυρώσουμε δήθεν το τουρκολιβυκό μνημόνιο, όντας όπως πάντα πίσω από τις εξελίξεις και πάντα λιγότεροι των περιστάσεων. Κρεμαστήκαμε από τους Αιγυπτίους οι οποίοι ήσυχα και μεθοδικά χτίζουν τον μεγαλύτερο και πλέον σύγχρονο στόλο της Μεσογείου, επωφελούμενοι των κοιτασμάτων που ως ελεύθερη χώρα εκμεταλλεύονται, όσο εμείς (η κυβέρνηση της ΝΔ) προσποιούμαστε πως δεν υπάρχουν ή πως δεν είναι έτοιμα τα πράγματα προς εξόρυξη. Μαζι με την παραχώρηση της ΑΟΖ, δώσαμε και την άδεια στην Αίγυπτο να ασκήσει βέτο σε οποιαδήποτε μονομερή ενέργειά μας, όπως π.χ. η σύνδεση ΑΟΖ Ελλάδος - Κύπρου.
 
12. Στην Λιβύη ό,τι κάναμε και δεν κάναμε σαν κράτος (υπό την κυβέρνηση της ΝΔ) ήταν λάθος. Ο χειρισμός μας κατά τον εμφύλιο που δεν παρείχαμε στήριξη στον Χαφτάρ και στην κυβέρνηση της Βεγγάζης. Ο χειρισμός μας ύστερα, που ταπεινωθήκαμε από την "εταίρα" μας φίλη Γερμανία που μας άφησε εξω απο τις συζητήσεις, που επιτρέψαμε στους Τούρκους να πατήσουν ανενόχλητοι πόδι εκεί και να σκαρώσουν λιγο αργότερα το τουρκολιβυκό μνημόνιο. Η διεξαγωγή εξωτερικής πολιτικής από τον φιλοκομματικό Α/ΓΕΕΘΑ που ενάντια σε κάθε λογική στρατιωτικού απορρήτου δημοσίευε real time φωτογραφίες επιλέκτου τμήματος που εστάλη στη χώρα και λίγο αργότερα "έπαθε ατύχημα" με κόστος 5 ζωές επιλέκτων στελεχών των Ε.Δ.
 
Τα παραπάνω αφορούν ΜΟΝΟ στην περιοχή της Αν. Μεσογείου και δεν επεκτείνονται σε άλλα θέματα εξωτερικής πολιτικής, την παράσυρση της χώρας σε έναν πόλεμο γιγάντων, και όλα τα παραπάνω γράφονται επιγραμματικά και λιτά, υπενθυμίζοντας κάποια από τα σπουδαία έργα αυτής της κυβέρνησης στην διεθνή μας εκπροσώπηση στο εξωτερικό και στην (μη) εξυπηρέτηση των εθνικών μας συμφερόντων.
Αυτήν την κυβέρνηση θα κληθείτε με χορηγούμενες διαφημίσεις στα πετσωμένα μέσα να στηρίξετε στις ευρωεκλογές, στέλνοντας "λαμπρά αστέρια" πολιτικής όπως την Ελεονώρα Μελέτη, τον Πύρρο Δήμα, τον Γιώργο Αυτιά και άλλους σταρ, να εκπροσωπήσουν τα εθνικά μας συμφέροντα στο Ευρωκοινοβούλιο.
 
Είμαι σίγουρος πως θα σταθείτε στο (τελείως χαμηλό) ύψος των περιστάσεων...
 
Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου