Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1937 Ε.Σ.Σ.Δ.! ΠΟΓΚΡΟΜ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ!

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (Κ.Κ.Σ.Ε) Ιωσήφ Βησσαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι (Στάλιν) διέταξε την δίωξη των Ελλήνων που βρίσκονταν σε εδάφη της ΕΣΣΔ. Συμπεριελάμβανε όλους τους άντρες ανεξαρτήτως πολιτικής ιδεολογίας, καταγωγής και κοινωνικής θέσης, λόγω εθνικότητας, οι Έλληνες βρέθηκαν κατηγορούμενοι.
 

Συνελήφθησαν και πολιτικοί πρόσφυγες που είχαν καταφύγει στην ΕΣΣΔ από το 1928 και μετά, αλλά και ντόπιοι με ελληνική καταγωγή και γλώσσα, όπως οι Πόντιοι και οι Μαριουπολίτες.
Ο επικεφαλής της Κρατικής ασφαλείας Νικολάι Ιβάνοβιτς Γιεζόφ, στις 11 Δεκεμβρίου υπέγραψε το υπ’ αριθμ. 50215 Διάταγμα που αφορούσε τους Έλληνες. Στις 15 Δεκεμβρίου ξεκίνησε η εφαρμογή του Διατάγματος. Οι μαζικές φυλακίσεις και εκτελέσεις πήραν την επίσημη ονομασία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ». Η πολιτική αυτή με την δίωξη των μειονοτήτων, αποτέλεσε και σε άλλες περιπτώσεις, βασικό άξονα της πολιτικής της Σοβιετικής Ένωσης.
 
Από το φθινόπωρο του ίδιου έτους, οι Σοβιετικοί είχαν αποφασίσει ότι η ύπαρξη εθνικών σχολείων, όπως φινλανδικών, αγγλικών ή ελληνικών, αποτελούσαν απειλή για τον Σοσιαλισμό. 250 ελληνικά σχολεία έκλεισαν στον Καύκασο στην Κριμαία και σε άλλες περιοχές.
 
Ο ομογενής Ιβάν Τζούχα, που μελέτησε τις διώξεις των Ελλήνων στην Σοβιετική Ένωση, λέει ότι τουλάχιστον 38.000 Έλληνες ΧΑΘΗΚΑΝ στα Γκούλαγκ της Σιβηρίας. Μετά το διάταγμα του Γιεζόφ, τουλάχιστον ο μισός ελληνικός πληθυσμός συνελήφθη και κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Ελλάδας, πολλοί από τους συλληφθέντες εκτελέστηκαν. Στην Κριμαία, οι Έλληνες που ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΧΩΡΙΣ ΔΙΚΗ ήταν πάνω από 3.000. Οι υπόλοιποι μεταφέρθηκαν στην Σιβηρία, όπου εργάζονταν 15 ώρες την ημέρα στα ορυχεία. Τον χειμώνα η θερμοκρασία έπεφτε κάτω από -50ο C. Λίγοι άντεξαν πάνω από 3-4 μήνες. Οι διωγμοί των Ελλήνων και άλλων εθνοτήτων συνεχίστηκαν μέχρι το 1949, όταν ακόμα 37.000 Έλληνες εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.
 
Το Σκεπτικό της ΑΠΟΦΑΣΗΣ Γιεζόφ
 
Τα αποτελέσματα της έρευνας καταδεικνύουν πως οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες δρουν ενεργά ως κατάσκοποι και σαμποτέρ και ενθαρρύνουν τους στασιαστές εντός της ΕΣΣΔ ενεργώντας βάσει υποδείξεων των βρετανικών, γερμανικών, και ιαπωνικών μυστικών υπηρεσιών. Το επίκεντρο της δραστηριοποίησης τους είναι στις ελληνικές παροικίες στις περιφέρειες του Ροστόφ επί του Ντον και του Κρασνοντάρ στον Βόρειο Καύκασο, στις περιφέρειες του Ντονέτσκ, της Οδησσού και άλλων περιοχών της Ουκρανίας, στην Αμπχαζία και άλλες δημοκρατίες του Καυκάσου, στην Κριμαία, καθώς και σε διάφορες διασκορπισμένες ελληνικές ομάδες σε πόλεις και οικισμούς εντός της Σοβιετικής Ένωσης. Παράλληλα με τις δραστηριότητες κατασκοπείας και σαμποτάζ προς όφελος των Γερμανών και των Ιαπώνων, οι ελληνικές μυστικές υπηρεσίες αναπτύσσουν ενεργά την αντισοβιετική εθνικιστική δραστηριότητα, βασιζόμενοι επί των αντισοβιετικών κοινωνικών στρωμάτων (κουλάκοι, παραγωγοί καπνού, αγρότες, κερδοσκόποι, ανταλλακτές συναλλάγματος και άλλοι) ανάμεσα στον ελληνικό πληθυσμό της ΕΣΣΔ. Προκειμένου να κατασταλούν οι δραστηριότητες των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών στις περιοχές της ΕΣΣΔ, διατάσσω: 
 
1. Στις 15 Δεκεμβρίου αυτού του έτους, ταυτόχρονα σε όλες τις δημοκρατίες, περιοχές και επαρχίες, να συλληφθούν όλοι οι Έλληνες για τους οποίους υπάρχουν υποψίες κατασκοπείας, κωλυσιεργίας, εξεγέρσεως και εθνικιστικής αντισοβιετικής δραστηριότητας.
..............
7. Αναφέρετε τα αποτελέσματα της επιχείρησης και των συλλήψεων έως τις 18 Δεκεμβρίου. Αναφέρετε την πορεία της έρευνας χρησιμοποιώντας πενταήμερες συνόψεις με τα σύνολα των συλλήψεων καθώς και τα πιο σημαντικά στοιχεία. 
 
Λαϊκός Κομισάριος Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΣΣΔ
Ο Γενικός Κομισάριος της Κρατικής Ασφάλειας,
ΓΙΕΖΟΦ 
 
Από το 1956, όταν άρχισε η «αποσταλινοποίηση», (ο Στάλιν είχε πεθάνει το 1953) οι βιαιότητες εναντίον των Ελλήνων άρχισαν να αποκαλύπτονται, καθώς μέχρι τότε ήταν μυστικό. Τα Αρχεία εκείνης της περίοδου παραμένουν κλειστά, με τους Έλληνες και τους Πολωνούς που θανατώθηκαν ή εκδιώχθηκαν να μην έχουν αποκατασταθεί. Η διώξεις κατά των Ελλήνων που κράτησαν από το 1930 μέχρι και το 1949, είναι ένα έγκλημα για το οποίο δεν πλήρωσε κανένας, δείγμα της παράνοιας του Ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Στάλιν, που έβλεπε εχθρούς γύρω του.
Η περίοδος αυτή ονομάστηκε η Μεγάλη Εκκαθάριση ή Μεγάλος Τρόμος (Great Purge or the Great Terror).
 
Σύμφωνα με τα κρατικά στοιχεία, το 1937 και 1938 η NKVD (μυστική αστυνομία της Σοβιετικής Ένωσης) με επικεφαλής τον Vasily Mikhailovich Blokhin συνέλαβε 1.548.366 άτομα, εκ των οποίων 681.692 εκτελέστηκαν, αριθμός που αντιστοιχεί σε 1.000 εκτελέσεις την ημέρα.
Ωστόσο υπάρχει σκεπτικισμός από αρκετούς ερευνητές σχετικά με την ακρίβεια ή αξιοπιστία των Σοβιετικών Αρχείων κάποιοι θεωρούν πως ο αριθμός των νεκρών είναι πολύ μεγαλύτερος ανάμεσα στο 1.000.000 με 1.750.000, ενώ πολλές εκτελέσεις στα χαρτιά φαινόταν ως δεκαετής φυλάκιση χωρίς δικαίωμα επικοινωνίας, κάτι που επιβεβαιώνεται από τους ομαδικούς τάφους στη Βίνιτσα (Ουκρανία) και το Κουραπάτυ (Λευκορωσία) όπου οι εκτελεσθέντες είχαν λάβει την ποινή αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου