Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

1944 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΣ - Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

 Κ.ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ

Εξέλιξη γεγονότων επιγραμματικά:
12 Οκτ 1944: Αποχώρηση Γερμανικών Δυνάμεων από την κατεχόμενη Αθήνα.
18 Οκτ 1944: Σχηματισμός Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητος υπό τον Γεώργιο Παπανδρέου με περίληψη στο σχήμα και 6 υπουργών του ΚΚΕ.
Η ατμόσφαιρα εκείνες τις μέρες ήταν ηλεκτρισμένη και η αφορμή δεν άργησε να φανεί για την υλοποίηση ενός οργανωμένου σχεδίου ένοπλης στάσης προς ανατροπή της κυβερνήσεως και κατάληψη της εξουσίας απο το ΚΚΕ δια του ΕΑΜ- ΕΛΑΣ.
Φονικές μάχες,σφαγές αθώων ,ειδεχθή εγκλήματα,που προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό ,σε καταπονημένους και εξαντλημένουςαπό την κατοχή πολίτες, στον πιο εφιαλτικό μήνα της νεότερης ιστορίας της Ελλάδος .
«Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΣ ΗΣΑΝ 2 ΠΛΑΤΕΙΑΙ ΚΑΙ 5 ΔΡΟΜΟΙ βαλλόμενες πανταχόθεν, με ένα αγωνιώντα πληθυσμό, χωρίς φώς, νερό και ψωμί, αναμένοντα από ώρας εις ώραν την μοίρα του, ενώ η Αττική αντηχούσε από το βήμα των κόκκινων φαλάγγων των Εαμοελασιτών ,που συνέρρεον από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Τα όρια του Κράτους εσημειούντο από σειρές εχίνων- πρόχειρα συρματοπλέγματα-μεταξύ πλατείας Συντάγματος,Μακρυγιάννη,Αμπελοκήπων,Λυκαβηττού και πλατείας Κλαθμώνος».
Για την ιστορία και ως μνημόσυνο αναγράφονται ποίοι αντιστάθηκαν και πολέμησαν τους επιτιθέμενους εκδιώκοντας τους από την Αθήνα:
α.Δυνάμεις του Ελληνικού Στρατού που επέστρεψαν λίγες μέρες πριν ,αφού είχαν πολεμήσει στη Μέση Ανατολή-Βόρεια Αφρική-Ιταλία ήτοι:
(1) Η ΙΙΙ Ορεινή Ταξιαρχία Ρίμινι, υπο τον Στργό Θρ.Τσακαλώτο.
(2) Τμήμα του Ιερού Λόχου(πρόδρομος των Δυνάμεων Καταδρομών),υπό τον Άνχη Μεσσηνόπουλο,
β.Αγγλικές Δυνάμεις,υπο τον Στργο Ρ Σκόμπυ
γ.Δυνάμεις Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων,
δ.Οργάνωση Άνχου Γεωργιου Γρίβα στη περιοχή Θησείου,
ε. Ευέλπιδες.
στ.Επιστρατευόμενοι Εθνοφύλακες.
ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΓΩΝΙΣΘΗΚΑΝ ΤΟΤΕ ΑΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΓΡΥΠΝΟΥΣΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ
ΑΝΕΦΕΡΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΑΥΤΑ ΣΑΝ ΜΙΑ ΑΚΤΙΝΑ ΕΛΠΙΔΑΣ ΣΤΗΝ ΠΟΛΛΑΠΛΗ ΑΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΕΠΙΤΕΛΕΙΤΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΜΕ ΑΛΛΑ ΜΕΣΑ , ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ- ΑΝΟΧΗ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΕΞΟΥΣΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΚΥΡΙΑΡΧΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ .
Φωτογραφίες τότε από ένα σημείο αντιστάσεως το Σύνταγμα Χωροφυλακής Μακρυγιάννη. (Γ.Γιάγκου)

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου