Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2020

Δημοσιογραφία...

 

Χθεσινή εκπομπή στο κανάλι του "βαποριού από την Περσία", που προσπαθεί να πείσει τον κόσμο να κάνει το εμβόλιο (το δυτικό όμως, όχι των Ρώσσων ή των Κινέζων που θέλουν το κακό μας), και έχει καλέσει ένα γκρουπ από ειδικούς με προεξάρχοντα τον "ειδικό" επι του θέματος συγγραφέα μυθιστοριογράφο Χρήστο Χωμενίδη.

Οι υπόλοιποι "ειδικοί" ειναι ο Μαυραγάνης (Νομικός, πολιτικός), Βασιλακόπουλος (πνευμονολόγος), Κούβελας (φαρμακολόγος).
Όλοι αυτοί συζητούν, συμπεριλαμβανομένου του δημοσιογράφου, για το τεράστιο "πρόβλημα" του κόσμου που είναι αρνητικός προς το εμβόλιο.
 

 
Η εκπομπή εξ αρχής λοιπόν δεν είναι δημοσιογραφική, αντιθέτως διατυπώνει και επικοινωνεί μία άποψη, είναι πολιτική λοιπόν, άνευ εμφανούς κομματικού προσήμου βεβαίως.
Το κύριο και ισως μοναδικό επιχείρημα κατά όσων είναι διστακτικοί ή αρνητικοί για το εμβόλιο, είναι πως... δεν θέλει η Pfizer να πληρώσει αποζημιώσεις σε τυχόν "ατυχήματα" απο παρενέργειες του εμβολίου. Δηλαδή το μόνο εχέγγυο για εμάς και την ανεπιστρεπτί υγεία μας μετά τον εμβολιασμό, ειναι αν θα πληρώσει η Pfizer αποζημιώσεις. Σε ποιόν; στον Έλληνα πολίτη;
Εντύπωση προκαλεί πως κανείς από τους (ας πούμε) καλοπροαίρετους επιστήμονες του "πανελ" δεν τον διορθώνει απαντώντας πως ΟΛΕΣ ανεξαιρέτως οι φαρμακευτικές έχουν στο ιστορικό τους περιπτώσεις βλαβερών φαρμάκων, ανακλήσεις και βαρύτατες αποζημιώσεις για βλαβερά φάρμακα, αποζημιώσεις οι οποίες βεβαίως καλύπτονται από τα υπερκέρδη των εταιρειών αυτών.
Για τη Pfizer λοιπόν, που εν προκειμένω μας αφορά, μπορούμε να ανακαλέσουμε υποθέσεις όπως το Rezulin, το οποίο απεσύρθη διότι προκαλούσε βαρύτητες βλάβες στο ήπαρ με 35.000 περιπτώσεις ανθρώπων που υπέστησαν ανεπανόρθωτη βλάβη στην υγεία τους και η εταιρεία εξαναγκάστηκε (στην Αμερική παρακαλώ) σε αποζημιώσεις 950 εκατομμυρίων δολλαρίων. Το κόστος απόσυρσης του φαρμάκου είχε κοστίσει αλλα 136 εκατομμύρια.
Μεγάλο ποσό θα πει κανείς. Οι εισπράξεις όμως από το φάρμακο είχαν φτάσει τα 2,1 δισεκατομμύρια δολλάρια. Αντιλαμβάνεστε ποιός κέρδισε και ποιός έχασε.
Το ρεκόρ όμως για τον "μεγαλύτερο διακανονισμό απάτης στην Δημόσια Υγεία και του μεγαλύτερου προστίμου για έγκλημα" (επί λέξη ούτως δημοσιευμένο στους N.Y. Times στις 9 Σεπτεμβρίου 2009), που κατέχει η Pfizer, το χρωστά στο φάρμακο με την ονομασία Bextra, ένα αντιφλεγμονώδες σκεύασμα για την οστεοαρθρίτιδα και την ρευματοειδή αρθρίτιδα το οποίο παρατηρήθηκε πως προκαλεί καρδιοαγγειακές επιπλοκές αυξάνονταςτο ρίσκο για καρδιακή ανακοπή και εγκεφαλικό.
Μιλάμε για ενα ποσό προστίμου 2,3 δισεκατομμυρίων δολλαρίων που μάλλον πόνεσε την pfizer αλλά δεν την ενόχλησε εξ αρχής να λανσάρει το φάρμακο που, όπως αποδείχθηκε απο την συνέχεια, μάλλον δεν είχε τεθεί υπό επαρκή περίοδο δοκιμών.
Ίσως πάλι να αδικήθηκε ( ; ) από ανθρώπους που είχαν αναλάβει να εκπροσωπούν την εταιρεία, οι οποίοι ίσως να απέκρυψαν στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο καθηγητής αναισθησιολογίας στην Μασσαχουσέτη Scott S. Reuben ο οποίος μεταξύ 2002 και 2007 υπήρξε εκπρόσωπος της Pfizer σχετικά με αναλγητικά φάρμακα, και το 2009 καταδικάστηκε σε φυλάκιση διότι παρουσίασε 21 κατασκευασμένες και ψευδείς μελέτες σχετικά με μια οικογένεια φαρμάκων στην οποία ανήκει τόσο το Bextra, όσο και το Vioxx της εταιρείας Merck το οποίο επίσης ανεκλήθη διότι προκαλούσε καρδιαγγειακά και εγκεφαλικά προβλήματα.
Βεβαίως όλα τα παραπάνω είναι διαθέσιμα όχι σε κάποιο μυστικό επιστημονικό τόπο, αλλά στο ευρύ διαδίκτυο, στην Βικιπαίδεια.
Κανείς όμως απο τους "καλοπροαίρετους" επιστήμονες δεν μπήκε στον κόπο να διορθώσει τον κύριο Χωμενίδη, ο οποίος ήταν βασικός προσκεκλημένος της εκπομπής, (αλήθεια, ποιά είναι η σημαίνουσα αξία του κυρίου αυτού επι ενός εξειδικευμένου θέματος ιατρικής και φαρμακολογίας και γιατί ακούγεται η δική του φωνή εναντι του "πληβείου" εμού, και ΠΡΕΠΕΙ αυτός να πείσει εμένα και όχι εγώ αυτόν δεν καταλαβαίνω) καίτοι αυτές οι υποθέσεις και άλλες παρόμοιες είναι γνωστές στους ιατρούς καθώς μιλάμε για φάρμακα με πατέντες που χρησιμοποιούνται ευρέως και οι περιπτώσεις ανακλήσεων γνωστοποιούνται επιμελώς και επιτακτικώς για να μην υπάρξει κάποια κατά λάθος χρήση τους μετά την εφαρμογή αποσύρσεώς τους.
Φυσικά στο ζήτημα της Pfizer μπορούμε να ανακαλέσουμε δεκάδες περιπτώσεις "χορηγιών" σε ιατρούς και πολιτικούς για να συνηγορούν υπέρ της, υποθέσεις για τις οποίες επίσης έχει καταδικασθεί πολλάκις.
Φυσικά η εκπομπή δεν περιορίστηκε μόνο σε αυτό το θέμα, αλλά ακούσαμε τον κύριο Χωμενίδη να μιλάει δημοσίως για τσιπάρισμα (αυτός το είπε, όχι εγώ) και να ζητάει επιτακτικώς την ευρεία εφαρμογή του "γιατί δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ως ασήμαντοι πολίτες που είμαστε".
Επίσης ακούσαμε για αποκλεισμό απο την δημόσια ζωή και από την ελεύθερη μετακίνηση σε περιπτώσεις αρνήσεως εμβολιασμού.
Αντιλαμβάνεστε πως παρακολουθούμε ένα θεατρικό έργο με χιλιάδες διαθέσιμους ηθοποιούς και πρόθυμους κομπάρσους με προαποφασισμένο τέλος, το οποίο δυστυχώς αφορά την ζωή τη δική μας και των παιδιών μας.
Καμμία εμπιστοσύνη στην "επιστημοσύνη" τους, καμμία εμπιστοσύνη στην "δημοσιογραφική δεοντολογία" τους, καμμία εμπιστοσύνη στις μελέτες και στις έρευνές τους.
Είναι εχθροί της αλήθειας, την αποστρέφονται και την διαστρέφουν.
Εμείς δεν λέμε ότι την κατέχουμε, αλλά την αναζητούμε. Αυτοί όμως είναι εμπόδιο κι εχθροί της.
 
Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου