Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Συμβιβάζονται με ένα καναπεδάκι.

Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ
Από την εποχή μετατροπής της "Ρες Πούμπλικα", της Ρωμαϊκής Δημοκρατίας δηλαδή, σε
Αυτοκρατορία, και την μετατροπή του ηγέτη σε προσωποποίηση του κράτους, αυτό που αργότερα μετεξελίχθη στο l'etat c'est moi εκπεφρασμένο από τον 14ο Λουδοβίκο της Γαλλίας ή τον Ναπολέοντα, η προσβολή του μονάρχη ήταν κορυφαίο παράπτωμα εντος του κράτους και σε πολλές περιπτώσεις μεθερμηνευόμενο ξεκάθαρα ως προδοσία.
 
Ως νομικός όρος παραμένει ακομα και σήμερα σε κάποιες χώρες υπό την φράση "lèse-majesté" (προσβολή κατά του Μονάρχου). Ειδικά στις εποχές των Αυτοκρατοριών και των Βασιλειών, ο σεβασμός στον μονάρχη ήταν αδιαμφισβήτητο καθήκον, όχι μόνον από τους υπηκόους του αλλά και κατά τις επισκέψεις του σε άλλο κράτος, όταν και αναλάμβαναν ειδικοί (αυλαρχες, υπεύθυνοι επί του πρωτοκόλλου, τελετάρχες) ώστε να αποδοθούν οι πρέπουσες τιμές στον καλεσμένο. Οι μονάρχες συμβόλιζαν όχι μόνο το κράτος και το έθνος τους, αλλά εκπροσωπούσαν και την στρατιωτική ισχύ του κράτους τους, αφού ήταν οι ανώτατοι στρατιωτικοί αρχηγοί. 
 
Οι ειδικοί επί των εθιμοτυπικων έπρεπε να γνωρίζουν κάθε λεπτομέρεια όσον αφορά τον υψηλό προσκεκλημένο καθώς οι τιμές που του αποδίδονται, επεκτείνονται στον λαό που τον υποστηρίζει. Μια λάθος πράξη, μια παράλειψη, ήταν ικανή να εκληφθεί ως προσβολή και να οδηγήσει σε αποχώρηση και επιδείνωση των σχέσεων των κρατών.
 
Αυτό που είδαμε προχθές για το οποίο ο ένας εκ των εμπλεκομένων ο Μισέλ δημοσείευσε μια γελοία δήλωση/δικαιολογία σήμερα, ήταν μια σαφής προσβολή, όχι στιγμιαία αλλά επί ώρας.
Δεν θα συμμετάσχω στο ορθοπολιτικό πανηγυράκι που πάει να στηθεί από τους φεμινισμένους, καρφάκι δεν μου καίγεται αν είναι γυναίκα ή άνδρας ή Φον ντερ Λαϊεν. Ο θώκος τον οποίο φέρει έχει σημασία και που εκπροσωπεί τον κεντρικό θεσμοθετικό οργανισμό της ΕΕ των 450 εκατομμυρίων.
Απέναντι σε αυτό το αξίωμα έπρεπε να δοθεί η πρέπουσα προσοχή και αφού δεν εδόθη, έπρεπε να αποχωρήσουν αμφότεροι οι εκπρόσωποι και ηγούμενοι της ΕΕ με εμφανή δυσφορία και όχι να συμβιβαστούν με ένα καναπεδάκι που προορίζεται για τους ακόλουθους. 
 
Βέβαια τέτοιες αντιδράσεις δεν μπορείς να περιμένεις από πολιτικά σκύβαλα που είναι κατ' ουσίαν υπάλληλοι της εταιρειοκρατίας που "τρέχει" την ΕΕ. Ανθρωπάκια διορισμένα που τρέφονται από το δημόσιο χρήμα των λαών της ΕΕ. Δεν έχουν το ηθικό σθένος για να πράξουν τα απαραίτητα.
Ο Ερντογάν γνωρίζει με ποιους συνομιλεί. Συνομιλεί με την VW, την FIAT, την Nestlé κλπ και αυτά τα γραβατωμένα υπαλληλάκια είναι εκεί για να διαπραγματευτούν απλώς εκ μέρους των εντολέων τους, οπότε δεν είναι σε θεση να κουνήσουν ούτε φρύδι.
 
Αυτά τα "ολίγα" έτσι για να βάλουμε σε κάποιες βάσεις το θέμα...
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου