Τρίτη 21 Ιουνίου 2022

Ποιος κοιμάται σαν τον βάτραχο μέσα στο καζάνι των τραπεζών;

Όσο ο Ελληνικός λαός παρακολουθεί τηλεσειρές και κακοποιημένες γάτες στην τηλεόραση, μετοχές
και ομόλογα βυθίζονται στα Τάρταρα, η προηγούμενη κεφαλαιοποίηση τρισεκατομμυρίων εξανεμίζεται σε όλο τον πλανήτη, τα επιτόκια και οι αποδόσεις των κρατικών χρεογράφων ανεβαίνουν αλματωδώς, οι υπερχρεωμένες χώρες είναι πλέον δύσκολο να δανειστούν από τις αγορές και πρέπει να βάζουν ενέχυρο την εθνική τους περιουσία (αυτό που ήδη ξεκινήσαμε να κάνουμε στην Ελλάδα με το πρώτο μνημόνιο).
 
Παράλληλα, η τιμή του φυσικού αερίου “απογειώνεται” πάλι, υπό τις στρατηγικές «βλάβες» στους αγωγούς της Ρωσίας, ενώ το φάσμα της ύφεσης αναδύεται στον ορίζοντα.
 
Είναι το προοίμιο της επερχόμενης καταστροφής στην παγκόσμια οικονομία, που πληρώνει τα σπασμένα του οικονομικού πολέμου και της γεωπολιτικής αντιπαράθεσης Δύσης-Ρωσίας/Κίνας;
 
Το καταστροφικό ντόμινο έχει στηθεί και πλανάται πλέον πάνω από τις αγορές.
 
Έντονο σημάδι ότι είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει να πέφτει το ντόμινο είναι η εκτόξευση της τιμής του φυσικού αερίου, που έφθασε χθες τα 148,7 ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 70% σε δύο μέρες!
 
Όπως έχω αναφέρει σε παλαιότερα άρθρα μου είμαστε πολύ κοντά και σε νέα «επεισόδια» στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία. Έχω μιλήσει για τον "πόλεμο των ποταμών" ο οποίος θα συμβεί κατά την δική μου εκτίμηση και κανείς δεν έχει μιλήσει ακόμη για αυτόν.
 
Κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προσποιούνται πως προσπαθούν να βρούν τη “μαγική συνταγή” για επίτευξη αντικρουόμενων στόχων κοροιδεύοντας τους πολίτες που δεν γνωρίζουν πώς να αναλύσουν σε υψηλό επίπεδο την Μακροικονομία του ενεργειακού χώρου.
 
Αναχαίτιση του πληθωρισμού και συνέχιση της ανάπτυξης ΔΕΝ γίνεται με ακριβό χρήμα και υψηλό κόστος ενέργειας. Αυτό το είχα διδαχθεί στο πρώτο έτος στο Πανεπιστήμιο και είναι βασική αρχή της οικονομίας. 
 
Όλες οι «λύσεις» που επιχειρούνται από τη Δύση απλά ρίχνουν λάδι στη φωτιά και επιταχύνουν το Great Reset που έχει ανακοινώσει ο Πρόεδρος Κλάους Σβάμπ και οδηγούν σε διαδοχικές αυξήσεις επιτοκίων από κεντρικές τράπεζες. 
 
Μετά την Fed που ανέβασε το βασικό της επιτόκιο κατά 0,75% αιφνιδιάζοντας τις αγορές, χθες ακολούθησαν οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Αγγλίας και της Ιαπωνίας. 
 
Για να το μεταφράσω σε απλά Ελληνικά σε όσους δεν είναι οικονομολόγοι, όσοι έχετε λεφτά στην Τράπεζα αρχίστε να κλαίτε από τώρα… δυστυχώς…
 
Έντονες ανησυχίες (ΔΗΘΕΝ) σε κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες προκαλεί και η δραματική πτώση τιμών/άνοδος αποδόσεων των κρατικών χρεογράφων, που "καίγονται στη φωτιά" του πληθωρισμού και των αυξανόμενων επιτοκίων.
 
Το (θεωρητικό) κόστος δανεισμού καθίσταται πλέον απαγορευτικό όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για πολλές άλλες χώρες, ενώ η στήριξη που υπόσχεται η ΕΚΤ δεν φαίνεται ότι μπορεί να λύσει το πρόβλημα. 
 
Αυτή τη στιγμή, ακόμη και η Γερμανία αν ήθελε να δανειστεί (να προσφύγει στις αγορές που λένε και οι ειδικοί) θα δανείζονταν πανάκριβα σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η δική μου πρόβλεψη είναι πως σύντομα και η Γερμανία θα αναγκαστεί να το κάνει.
 
Στην χώρα μας, η απόδοση του 10ετούς πήγε μέχρι 3,38% (+17 μβ από χθες) και τώρα κινείται κοντά στο 4,32% στις πλατφόρμες διεθνών συναλλαγών.
 
Οι μετοχές στο Ελληνικό χρηματιστήριο βουλιάζουν καθημερινά αν και η είδηση δεν παίζει στα ΜΜΕ όσο παίζουν οι τηλε-δολοφονίες και οι τηλε-κακοποιήσεις της γάτας.
 
Στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε ξανά με απώλειες 2,82%, έχοντας σημειώσει χαμηλό ημέρας -3,02%. Ο τραπεζικός δείκτης βυθίστηκε στο -5,11%, τερματίζοντας στα χαμηλά ημέρας.
 
Στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια οι απώλειες διευρύνονται μετά το άνοιγμα της Wall Street. Περίπου 3,30% έχασαν εχθές ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FT-100 στο Λονδίνο. 
 
Ανησυχητική εικόνα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού: Ο Dow Jones χάνει 2,30%, ο S&P500 κινείται στο -2,75%, ο Nasdaq σημειώνει απώλειες 3,75%.
 
Αναλυτές εκτιμούν ότι οι αγορές (ΔΗΘΕΝ) έχουν μπει σε φάση βαθειάς διόρθωσης, η οποία θα έχει μεγάλο εύρος και ανάλογη χρονική διάρκεια. 
 
Δεν θέλουν να υπάρξει πανικός στον κόσμο που σαν το βάτραχο κοιμάται ήσυχα μέσα στο καζάνι των τραπεζών που βγάζουν φλόγες αλλά αυτός δεν διανοείται ως λύση το να πηδήξει έξω όσο αυτό ανεβάζει σταδιακά τη θερμοκρασία του…
 
L. Anastasiadis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου