Κυριακή 23 Απριλίου 2023

Comicdom και εκφυλισμένη τέχνη

Μεγαλώσαμε με εισαγόμενα κόμικ και με μια μειωμένη ποικιλία σκίτσων εγχώριας κατασκευής με αμφισβητούμενη πολιτική κατεύθυνση ή τοποθέτηση.
 
Η τηλεόραση υπήρξε ακόμα χειρότερη καθώς τα τηλεοπτικά "μαγαζιά" είναι λίγα και έχουν απόλυτο έλεγχο εικόνων και προγράμματος με σαφή ανθελληνική ή "ελληνοφθόρα" κατεύθυνση.
Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε παραπονεθεί για το ότι δεν είχαμε σαν παιδιά οι ίδιοι ή σαν μεγάλοι δεν έχουμε να δώσουμε στα παιδιά μας κάποιο καλύτερο δείγμα μοντέρνου πολιτισμού όπως είναι το σχέδιο, η εικόνα, η λαϊκή κουλτούρα.
 
Προσωπικά, εδώ και χρόνια έχω διαπιστώσει και επισημάνει πως η Αριστερά έχει κυριαρχήσει σε κάθε έκφανση της τέχνης, και δεν νομίζω πως μπορεί να το αρνηθεί κανείς αυτό. Διότι ο εθνικός, πατριωτικός χώρος έμεινε πίσω στην λαϊκή κουλτούρα, στο σύγχρονο ρεύμα, στην εκπροσώπηση του στην εικόνα και στον ήχο, αρκούμενος σε σκονισμένα βιβλία και σκουριασμένα αγάλματα.
 
Πριν λίγα χρόνια ξεκίνησε μια προσπάθεια την οποία προσωπικά υποδέχθηκα με ενθουσιασμό. Αυτή η προσπάθεια σφυρηλατήθηκε εντός μιας ομάδος ανθρώπων που έχουν κοινό παρονομαστή την αγάπη για την Πατρίδα και βλέπουν την λαϊκή τέχνη ως μέσο έκφρασης αλλά και εξυπηρέτησης ευγενούς σκοπού. Και η προσπάθεια αυτή άρχισε να αποδίδει καρπούς. Διότι γύρω από την ομάδα αυτή συντάχθηκαν άνθρωποι ικανοί να προσφέρουν τέχνη με ίδιο παρονομαστή, την Πατρίδα, και άρχισαν να δημιουργούν ένα εύρος από πολιτισμικά παράγωγα όπως εκπομπές, σκίτσα, κόμικ, ραδιόφωνο, νέα, ειδησεογραφία, που αδιαμφισβητήτως δεν υπάκουε σε κανέναν καναλάρχη και σε κανέναν πολιτικό φορέα. 
 
Φυσικά η μιζέρια του χώρου, με τους γνωστούς ιδεολογικούς αναχωρητές, "κοσμοκαλόγερους" της "ιδέας", άνθρωποι μη παραγωγικοί που δεν έχουν προσφέρει ούτε κουτσουλιά μετρήσιμου έργου σε αυτό που λένε πως υπηρετούν, έσπευσαν να πετροβολήσουν αυτήν την προσπάθεια διοτι ήταν πολύ "ανάλατη" για το "ιδεολογιόμετρό" τους...
 
Κι αν νομίζετε πως αυτοί ήταν οι μόνοι εχθρικά διακείμενοι, κάνετε λάθος, διότι ο μεγάλος εχθρός ήταν και είναι απέναντι. Οι πάσης φύσεως αριστερίζοντες, με τις 1000+1 φράξιες τους, που μπροστά στον κοινό κίνδυνο ενώνονται και συσπειρώνονται.
 
Για κάτι τόσο απλό όπως μερικά σκίτσα με την ελληνική σημαία και ανθρώπους που ανέβηκαν ως "ημίθεοι" στο πάνθεον των ηρώων του Ελληνισμού, οι αριστεροί εντόπισαν τον δημιουργό των σκίτσων αυτών και άσκησαν τις κατάλληλες πιέσεις ώστε να τον αποκλείσουν από τον πλέον προσφιλή και εύκολο διάδρομο γνωριμίας και επικοινωνίας με το ευρύ κοινό.
 
Αυτό δεν είναι νέο φυσικά, συμβαίνει συχνά. Και στην Μουσική, και στην τηλεόραση και στην ζωγραφική. Γνωρίζουν την ισχύ που διαχειρίζονται και δεν παραδίδουν έτσι εύκολα τα κλειδιά σε άλλους.
 
Όμως, αυτό που δεν περίμεναν αυτή τη φορά ήταν να βρουν αντίδραση γι' αυτήν την ξεδιάντροπη πολεμική τους. Μέσα σε λίγες ώρες, ο κύκλος που σας προανέφερα, κινητοποιήθηκε με κάθε τρόπο και μέσον, και προκάλεσε επικοινωνιακά πλήγματα στην διοργάνωση που απέκλεισε τον νεαρό εθνικόφρονα σκιτσογράφο.
 
Η νίκη είναι ηθική πρωτίστως αλλά και υλική (για λόγους που δεν μπορώ ακόμα να εκθέσω δημοσίως), κυρίως διότι για πρώτη ίσως φορά, σε ένα μείζον καλλιτεχνικό γεγονός, ο χώρος που διατείνεται πως εμφορείται από πατριωτικές αρχές και εθνικές ανησυχίες αντέδρασε αρκετά συντονισμένα (τουλάχιστον όσον αφορά την ψηφιακή του παρουσία) κάνοντας αρκετές ενέργειες ώστε να μην συντελέσουν αυτήν την απρόκλητη επίθεση οι διοργανωτές, αβρόχοις ποσί.
 
Φυσικά έχουμε ακόμα πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε να ορίζουμε τα πράγματα προς το συμφέρον του Έθνους και της Πατρίδας, αλλά έγινε μια αρχή θεωρώ. Σε αυτήν την αρχή και προσπάθεια, κανείς από όσους παραπονιούνται για την εκφυλισμένη τέχνη και για την κατάντια του πολιτισμού μας, δεν θα έχει δικαιολογία αν δεν συμπαρασταθεί. Εύγε σε όσους άφησαν κατά μέρους μικροϊδεολογικοπολιτικές διαφορές και είδαν την "μεγάλη εικόνα".
 
Μόνο η μαζικότητα και η οργάνωση είναι ικανή να αλλάξει την οπτική χορηγών, καναλαρχών, και παραγόντων, ώστε τα παιδιά μας να γλιτώσουν από την εκφυλισμένη τέχνη.
Θεού θέλοντος, η νίκη θα έρθει.
 
#kn_pappas_art
 
Ε.Δ.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου