Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Έμφυλη βία

Όχι, Δεν Είσαι Μισογύνης

Ας δούμε όμως τα νούμερα που χρησιμοποιεί η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων:
Όσον αφορά τα στατιστικά στοιχεία για την ενδοοικογενειακή βία από την δικαιοσύνη στον δέκατο δείκτη ζητούν τον Ετήσιο αριθμό εντολών προστασίας που δόθηκαν σε υποθέσεις συντροφικής βίας εναντίον γυναικών ανά τύπο Δικαστηρίου. Αντί αυτού δίδεται ετήσιος αριθμός περιοριστικών όρων που επιβλήθηκαν σε άντρες και γυναίκες γενικά και αόριστα και όπως μας λέει και πιο συγκεκριμένα πιο κάτω η έκθεση “για αδικήματα συναφή με την άσκηση ενδοοικογενειακής βίας σε βάρος μέλους της οικογένειάς τους”, δηλαδή όχι για ενδοοικογενιακή βία και όχι σε γυναίκες απαραίτητα. Με λίγα λόγια μπορεί να πλακώθηκαν δυο αδέρφια στο ξύλο για κληρονομικά ή να απείλησε ένας αδερφός τον άλλον και να δώθηκαν περιοριστικά μέτρα και αυτά καταμετρούνται εις βάρος των αντρών σε μια έρευνα για την ενδοοικογενειακή βία.
Ο δείκτης έντεκα απαιτεί τον ετήσιο αριθμό αντρών (18 και άνω) που διώχθηκαν για συντροφική βία εναντίον γυναικών. Αντί αυτού μας δίδεται ο ετήσιος αριθμός ποινικών διώξεων αντρών (18 και άνω) για τέλεση αξιόποινης πράξης σε βάρος μέλους της οικογενείας τους. Καταμετρούν δηλαδή όλες τις ποινικές διώξεις που έχουν γίνει σε όλους τους άντρες σε βάρος μελών της οικογενείας (παιδιών, πατεράδων, αδερφών κτλ) για όλα τα πιθανά εγκλήματα, ως συντροφική βία κατά των γυναικών.
Ο δείκτης δώδεκα ζητά τον ετήσιο αριθμό αντρών (18 και άνω) που καταδικάστηκαν για συντροφική βία εναντίον γυναικών. Αντί αυτού μας δίδεται ο ετήσιος αριθμός καταδικαστικών αποφάσεων αντρών (18 και άνω) για τέλεση αξιόποινης πράξης (γενικά και αόριστα) σε βάρος μέλους της οικογένειας τους (πχ μπαμπάς, αδερφός κτλ). Καμία σχέση δηλαδή με ενδοοικογενειακή βία κατά των γυναικών.
Στον δείκτη 13 μας ζητάνε τον ετήσιο αριθμό αντρών (18 και άνω) που καταδικάστηκαν για συντροφική βία εναντίον γυναικών και κρατούνται σε σωφρονιστικό κατάστημα ή τους επιβλήθηκε κάποια ποινή περιορισμού της ελευθερίας τους. Αντί αυτού μας δίδεται ο ετήσιος αριθμός αντρών (18 και άνω) που εκτίουν στερητική της ελευθερίας ποινή σε σωφρονιστικό κατάστημα για τέλεση αξιόποινης πράξης (πάλι γενικά και αόριστα) σε βάρος μέλους της οικογένειας τους (πάλι γενικά και αόριστα, όχι δηλαδή εις βάρος γυναικών αποκλειστικά).
Τα στοιχεία λοιπόν που χρησιμοποιούνται στην έκθεση δεν έχουν καμία σχέση με τα στοιχεία που χρειάζονται για να καταμετρήσουν το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας. Η έκθεση με λίγα λόγια μας δίνει άσχετα προς το φαινόμενο στοιχεία και τα παρουσιάζει σχετικά με την ενδοοικογενειακή βία. Το λέει μάλιστα και η ίδια η έκθεση: “Τα στατιστικά στοιχεία που παρατίθενται παραπάνω δεν αντιστοιχούν πλήρως στους προτεινόμενους δείκτες του EIGE, καθώς σε αυτά δεν καταγράφεται το φύλο και η ηλικία του θύματος, όπως ούτε και η σχέση θύματος – δράστη. Εντούτοις, αποτελούν μία σημαντική αποτύπωση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα”.
* Η συνέχεια και οι πηγές δίδονται στο άρθρο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου