Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2020

Ορθότατο σχόλιο φίλου, σχετικά με τον Παύλο Μελά.

 Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Αν αφήσουμε στην άκρη τον πατέρα του, Μιχαήλ Μελά που είχε κάνει το σπίτι τους γιάφκα με κρυφό οπλισμό που προωθούσε στην Μακεδονία, όπως και τον πεθερό του, επίσης προμηθευτή όπλων στους στασιαστές Έλληνες αντάρτες και ταραχοποιούς εντός της Οθωμανικής επικρατείας.
Ο ίδιος ο Μελάς, αγνώμων προς την Ελληνική Πολιτεία που τον εμόρφωσε και εκπαίδευσε στρατιωτικά, εγκατέλειψε τον ελληνικό στρατό για να πάει να γίνει αντάρτης ταραχοποιός (θα λέγαμε τρομοκράτης) σε μία ξένη γειτονική χώρα.
Όμως, ενδείξεις παραβατισμού είχε εμφανίσει πολύ νωρίτερα, όταν το 1894 μαζί με ομοϊδεάτες του προέβη σε βανδαλισμό της εφημερίδος "Ακρόπολις" στρεφόμενος ουσιαστικώς κατά της ελευθερίας του Τύπου, ενός δημοκρατικού δικαιώματος, για τον φαιδρό λόγο πως η εφημερίδα καταφερόταν λεκτικώς κατά των Ελλήνων Αξιωματικών.
Τρία χρόνια μετά, αποτελώντας ηγετικό πυρήνα της εθνικιστικής παραστρατιωτικής οργανώσεως "Εθνική Εταιρεία", οδήγησε κατοντάδες μέλη της οργανώσεως στα σύνορα Ελλάδος - Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, προκαλώντας θερμό επεισόδιο που επέφερε την κήρυξη πολέμου από πλευράς Οθωμανών.
Σαφέστατα με τα σημερινά μέτρα και σταθμά θα δικαζόταν ως εγκληματίας, τρομοκράτης, και συμμέτοχος εγκληματικής οργανώσεως.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου