Παρασκευή 19 Μαρτίου 2021

Νίκος Σαμψών

Κ.ΜΑΥΡOΣΚΟΥΦΗΣ

Εχθές κάποιο άτομο μου ζήτησε να πω την γνώμη μου για τον Νίκο Σαμψών. Αν και έχω αναφερθεί στον Νίκο Σαμψών, θα γράψω δύο λόγια.
Θεωρώ ότι μετά τον Διγενή και τους νεκρούς του Αγώνα, ο Νίκος Σαμψών υπήρξε η πιό αγνή και εμβληματική προσωπικότητα της ΕΟΚΑ
Βέβαια οι απατριδες προσπαθούν να τον διαβάλουν εμφανίζοντας τον ως σφαγέα, δολοφόνο, εγκληματία κλπ κλπ κλπ και όλα αυτά βάζοντας σαν κερασάκι στην τούρτα την ανάληψη της Προεδρείας του Κυπριακού Κράτους μετά το Πραξικόπημα.
Ένα ένα λοιπόν. Ο Σαμψών από νέος αφιερώθηκε στον αγώνα της ΕΟΚΑ. Οι απατριδες λοιπόν ας βγάλουν τον σκασμό για αυτήν την περίοδο καθότι η μόνη τους έγνοια ήταν να συναγελάζονται τους αποικιοκράτες Εγγλέζους.
Οπότε ο Νίκος Σαμψών ήταν εχθρός τους. Ότι λενε είναι αντίγραφο των δηλώσεων των Αγγλικών και Στρατιωτικών Αρχών της εποχής.
 
Ο Σαμψών εξετέθη για την Κύπρο και για την Ένωση της με την Ελλάδα. Υπήρξε πάντα εντιμος ακόμα και απέναντι στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, με τον οποίο είχε καλές σχέσεις όπως μαρτυρούν πολλές φωτογραφίες της εποχής και λόγω της ιδιότητας του στην "Μάχη".
Οταν ο άλλος σε ξέρει σαν ανοιχτό βιβλίο, όπως γνωριζε ο Μακάριος τον Σαμψών, ήξερε ότι δεν είχε να φοβηθεί τίποτα από εκείνον. 'Ηξερε ότι ο Σαμψών δεν θα έκανε ποτέ κάτι το οποίο θα ήταν εναντίον της Κύπρου του Λαού της και βέβαια της Ελλάδας την οποία λάτρευε.
 
Οι αιτιάσεις της πάντοτε απούσας από τους Εθνικούς Αγώνες Κυπριακής - Αγγλοκίνητης - Αριστεράς, μόνιμο εργαλείο του "διαίρει και βασίλευε"¨των αποικιοκρατών, κατά του Νίκου Σαμψών, στηρίζονται στο γεγονός ότι δέχθηκε να αναλάβει Πρόεδρος μετά την επικράτηση του Πραξικοπήματος και μετά την υπαναχώρηση "γνωστού" πολιτικού να αναλάβει την τελευταία στιγμή.
Και είναι σίγουρο ότι αν δεν αναλάμβανε ο Νίκος Σαμψών αλλά οποιοσδήποτε άλλος θα είχαμε εμφύλιο πόλεμο στο νησί ενώ οι Τούρκοι θα αποβιβάζονταν στο Πεντεμίλι.
Γιατι βεβαια δεν μπορεί να θεωρηθεί εμφύλιος κάποιες αψιμαχίες ή πράξεις αντεκδίκησης των απελευθερωθέντων μελών της ΕΟΚΑ Β.
 
Τον κατηγόρησαν για την δράση του κατά τον Τουρκοκυπρίων....
Μάλιστα. Ίσως αυτοί που τον κατηγορούν δεν γνωρίζουν ότι αν δεν ήταν ο Σαμψων και άνδρες σαν τον Σαμψών οι Τουρκοκύπριοι θα ήταν πολύ πιο επιθετικοί στις περιόδους των "τριβών" ανάμεσα στην Ελληνική και την μειονοτική Τουρκική Κοινότητα στο νησί.
Βέβαια υπήρξαν και αναποδεικτες αναφορές για εγκληματικές του δήθεν πράξεις. Και κάποιοι τις αναπαρήγαγαν "ελαφρα τη καρδία"... Όταν αναφέρεσαι σε εγκλήματα της ΤΜΤ εναντίον Ελλήνων, σου απαντούν "δεν αποδεικνύεται". Αλλά για κάθε ενέργεια του Σαμψών τους αρκεί οτι το είπε κάποιος κάπου κάποτε....
 
Ο Σαμψών υπέστη βασανιστήρια. Φυλακίστηκε με τους αντάρτες πόλεων του IRA στις φυλακές της Αγγλίας, καταδικάστηκε. ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΛΥΓΙΣΕ.
Και βγήκαν οι σημερινοί πολιτικοί, που στο κορμί τους το μόνο σημάδι που έχoυν είναι υπολείμματα από "ταλκ" και "baby oil", να πουν ότι ...έχουν στοιχεία οτι ο Σαμψών έλαβε μέρος στον Σχεδιασμό του Πραξικοπήματος. Αρκεί ένα κωλόχαρτο που κάποιος έγραψε κάτι για να σπιλωθεί ένας τέτοιος ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ. Βρέθηκα στην Λάρνακα πριν μήνες και συνάντησα το μέλος της Επιτροπής Βουλευτή που εμφάνισε αυτό το κωλοχαρτο ως αποδεικτικό στοιχείο....και του είπα εν μέση οδώ "ΗΛΙΘΙΟ" ενώ με κοιτούσε εκπληκτος.... Και έκλεισα τον "χαιρετισμό μου" με μια την φράση "Ήταν ο Σαμψών και ο Κουρούπης προδότες ρε Μαλακα Κ....;;;" (το όνομα του "λεβέντη")
Το έχω πει.
 
Δεν είμαι politically correct person... Mάλλον το αντίθετο. Γιαυτό δεν κάνω και για πολιτικός.
Απλά δεν μπορώ να αποδεχθώ ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ που δεν βρίσκεται εν ζωή να υπερασπιστεί τον εαυτό του απέναντι σε κακοήθειες να διασύρεται έτσι εύκολα.
Και βέβαια χάρηκα που είδα και την Φανούλα Αργυρού και τον Λεωνίδα Λεωνίδου στην κριτική τους για το Πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Κυπριακής Βουλής να καταφέρονται εναντίον αυτού του σημείου... της προσβολής με σαθρά στοιχεία της μνήμης ενός τέτοιου αγωνιστή.
Ενός αγωνιστή που δεν παζάρεψε την Ελευθερία του με τον Μακαριο και δεν του αποκάλυψε ποιοί τον συνεχάρηκαν την μέρα του Πραξικοπήματος.
 
Κλείνω λέγοντας στον Σωτήρη τον γιό του και την Μίνα την κόρη του, να είναι πολύ περήφανοι, γιατί η Αγωνιστική κληρονομιά του ονόματος που φέρουν είναι πολύ μεγάλη....
Και θα πρέπει να την κρατήσουν - μιας και το χρησιμοποιούν θέλοντας και μη επειδή είναι το όνομα τους - πάντα άσπιλη και στην σωστή πορεία.
 
ΥΓ Πλέον τώρα που εδώ και λίγο καιρό κατ'εντολήν της οικογενειάς του και του φίλου του Χρήστου Ιορδανίδη, συλλέγω στοιχεία για την πορεία του, αντιλαμβάνομαι ακόμα καλύτερα πόσο ενθερμος πατριώτης ήταν και πόσο άδικα κατηγορήθηκε για όσα κατηγορήθηκε...
Αλλά αυτά εν καιρώ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου