Τρίτη 23 Μαρτίου 2021

H Isabel Díaz Ayuso

Στην Ευρώπη, είναι μετρημένοι στα δάχτυλα οι πολιτικοί που δεν υπέκυψαν στην κορωνοϋστερία και σεβάστηκαν τις ελευθερίες των πολιτών. Ένας από αυτούς είναι και η Isabel Díaz Ayuso, η συντηρητική περιφερειάρχης της Mαδρίτης, που επέλεξε να κρατήσει ανοιχτά τα καταστήματα, τα εστιατόρια και τα καφέ στην περιοχή της. Χάρη στην πολιτική της, τουρίστες απ'όλη την Ευρώπη συρρέουν στην πρωτεύουσα της Ισπανίας, ο ιδιωτικός τομέας απέφυγε την οικονομική κατάστροφη και παράλληλα τα κρούσματα του κορωνοϊου βρίσκονται σταθερά σε πτωτική πορεία τους τελευταίους μήνες. Όταν πριν λίγες μέρες, οι περιφερειάρχες της Ισπανίας αποφάσισαν να απαγορεύσουν τις μετακινήσεις μεταξύ των περιφερειών για τις ημέρες του Πάσχα, η Ayuso ήταν και πάλι η μόνη που διαφώνησε. 
 
Πέρα όμως από την επιδημία, η Ayuso έχει έναν έντονα ιδεολογικοποιημένο πολιτικό λόγο υπέρ της ελευθερίας σε μια σειρά από ζητήματα (σε αντίθεση με τον άχρωμο και άοσμο πρόεδρο του "Λαϊκού Κόμματος", στο οποίο ανήκει, που θυμίζει κάπως τον δικό μας τον Κούλη). Είναι φανατική υπέρμαχος της ελεύθερης αγοράς ("Ισπανίδα Θάτσερ" την αποκαλούν πολλοί), ενώ δεν χάνει την ευκαιρία να επιτίθεται στην πολιτική ορθότητα ("Ποτέ δεν θα υποστήριζα μια γυναίκα για μια θέση μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα. Θέλω ισότητα, όχι προνόμια", δήλωσε πρόσφατα.)
 
Επιπλέον, αποδεικνύει πως ξέρει να παίζει πολύ καλά και το πολιτικό παιχνίδι. Όταν είδε ότι οι μέχρι πρότινος σύμμαχοι της στην περιφέρεια της Μαδρίτης, Ciudadanos (κάτι σαν το δικό μας "Ποτάμι"), σχεδίαζαν να καταθέσουν πρόταση μομφής εναντίον της και να συγκυβερνήσουν με τους Σοσιαλιστές, έδρασε αστραπιαία και πριν προλάβουν να την ρίξουν προκήρυξε πρόωρες εκλογές για τις 4 Μαϊου. Το σύνθημα της σε αυτήν την αναμέτρηση είναι "Σοσιαλισμός ή ελευθερία", το οποίο άλλαξε σε "Κομμουνισμός ή ελευθερία" όταν έμαθε ότι ο Pablo Iglesias των Podemos θα κατέβει και αυτός υποψήφιος στη Μαδρίτη! Και, παρότι η Ayuso είναι κόκκινο πανί για τη σοσιαλιστική κυβέρνηση και τα αριστερόστροφα ΜΜΕ, ο αιχμηρός πολιτικός της λόγος και η θαρραλέα της στάση στο ζήτημα του κορωνοϊου φαίνεται να έχει πέραση στους ψηφοφόρους. 
Ενώ στις εκλογές του 2019 τερμάτισε δεύτερη με 22% και χρειάστηκε τη στήριξη των Ciudadanos για να γίνει περιφερειάρχης, τώρα οι δημοσκοπήσεις την δείχνουν να είναι στην πρώτη θέση με ποσοστά που αγγίζουν ή ξεπερνάνε το 40% και είναι πολύ πιθανό να σχηματίσει κυβέρνηση χωρίς να χρειαστεί τη συνεργασία άλλου κόμματος. (αντίθετα το αποϊδεολογικοποιημένο κόμμα της βλέπει τα ποσοστά του να καταρρέουν και κινδυνευει να βρεθει στην τρίτη θέση, πίσω από το δεξιό "Vox"). 
 
Αν και είναι νωρίς ακόμη για να βγάλουμε συμπεράσματα και τα αποτελέσματα των εκλογών θα κρίνουν πολλά, η περίπτωση της Ayuso δείχνει πως στην ζοφερή, δυστοπική εποχή των λοκντάουν, όπου αυταρχικοί Κούληδες κουμαντάρουν τις ζωές μας μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ένας πολιτικός που υποστηρίζει σθεναρά την ελευθερία μπορεί να έχει επιτυχία και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου. Μακάρι να μιμηθούν το παράδειγμά της και άλλοι πολιτικοί της Δεξιάς ανα την Ευρώπη.
 
T.CHORMOVITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου