Πέμπτη 4 Μαρτίου 2021

Ο "Εθνικός τους Όρκος"

Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Μαθήματα από έναν μεγάλο Τούρκο. Λεονταρισμοί και λοιπές εξυπνάδες, κομμένες. Τα μαθήματα από τον εχθρό είναι τα πολυτιμότερα και πιο ακριβοπληρωμένα μαθήματα. Όσοι μιλάτε υποτιμητικά για την τουρκική πολιτική, σκάστε και διαβάστε.
Και... μην ανησυχείτε.
Δεν είμαστε τουρκολάγνοι, ούτε βαδίζουμε στα βήματα του Βερέμη. Αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα γράφουμε με μεγάλα γράμματα μπας και ανοίξουν τα μάτια κανενός...
~~~
"Η ιστορία μας περιέχει ένα τεράστιο λάθος.
Πρέπει να διδασκόμαστε από αυτό το λάθος. Κάθε Έθνος προορίζεται για πόλεμο, νίκη ή ήττα. Άλλα έθνη δεν ξεχνούν ποτέ τα μέρη και τις πατρίδες που έχασαν στον πόλεμο. Θα τα κρατούν πάντα ζωντανά στην μνήμη, για την επόμενη γενεά. Και έτσι, οι λόγοι που έφεραν την καταστροφή, θα μένουν πάντα στην μνήμη. Με αυτόν τον τρόπο, προστατεύουν τον εαυτό τους απο μελλοντικές παρόμοιες ήττες, από παρόμοιους λόγους. 
 
Απευθύνομαι προς το Έθνος μου από αυτό εδώ το βήμα• μην ξεχάσετε την Θεσσαλονίκη, το Μοναστήριον, το Κοσσυφοπέδιο, τα Σκόδρα, τα Ιωάννινα, και ολόκληρη την υπέροχη Ρούμελη. Αυτά υπήρξαν το λίκνο του φωτός που τροφοδοτούσε τον πυρσό της Ελευθερίας και της Συνταγματικής Μοναρχίας. Ζητώ θερμά από τους δασκάλους, τους συγγραφείς, τους ποιητές, και όλους τους ανθρώπους του πνεύματος, να υπενθυμίζουν στα έργα τους και να χρησιμοποιούν όλη την δύναμη της επιρροής που διαθέτουν, ώστε οι τωρινές και οι μελλοντικές γενεές, οι αδελφοί και οι αδελφές μας και οι περιοχές της μητέρας Πατρίδας που βρίσκονται εκτός συνόρων, να σωθούν κάποια στιγμή. 
 
Μόνο με αυτόν τον τρόπο θα προστατεύσουμε τον εαυτό μας από την επανάληψη των ιδίων λαθών, που άνοιξαν τον δρόμο για την ήττα μας και την καταστροφή μας. Είθε ο Θεός να ευλογεί αυτούς που έχασαν την ζωή τους στους Βαλκανικούς, και στους βετεράνους που πέθαναν αργότερα."
Αυτά ειπε ο Halil Menteşe, μέγας Τούρκος πολιτικός του περασμένου αιώνα στον λόγο του που απηύθυνε προς την Τουρκική Εθνοσυνέλευση μόλις το 1914, και έχουν πολύ μεγαλύτερη αξία από τα κούφια λόγια όλων των συγχρόνων Ελλήνων πολιτικάντηδων ενώ δίνουν και το διαχρονικό στίγμα της Τουρκικής εξωτερικής πολιτικής.
 
Βλέπετε, ο Μεντεσέ, ο οποίος είδε την μετάλλαξη της Οθωμανικής αυτοκρατορίας σε Τουρκικό κράτος και υπήρξε πιστός εργάτης του Τουρκικού κοινοβουλευτικού εθνικισμού βάζοντας τις βάσεις για την μέχρι σήμερα ισχυρή, σταθερή, εξωτερική πολιτική της γείτονος χώρας εκφώνησε αυτόν τον ιστορικό λόγο παρά τους χιλιάδες Τούρκους νεκρούς των Βαλκανικών και τις τεράστιες απώλειες εδαφών, αφήνοντας ιερή διαθήκη εξωτερικής πολιτικής και στρατηγικής για το Τουρκικό κράτος.
Αυτά τα είπε πριν έναν αιώνα, και βλέπουμε 100+ έτη μετά, τον Ερντογαν αλλά και όλους τους Τούρκους ηγέτες να μην ξεστρατίζουν ούτε βήμα από αυτόν τον λόγο μιλώντας για τις πατρίδες και τα σύνορα της καρδιάς τους... 
 
Θλιβερή αντίθεση εμείς εδώ που ξεχάσαμε την Πόλη, το αιώνιο νάμα του λαού μας, τις πατρίδες της Ιωνίας, της Θράκης, και τώρα να "κάνουμε χώρο" για τα "παιδιά" του Μεντεσέ που αναμφίβολα θα ζητήσουν κάποια στιγμή το μερίδιο τους από την γη μας
Στην δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε σημερινό άρθρο από την εξαιρετική σελίδα
Τουρκικά Νέα
. Έχοντας διαβάσει τα παραπάνω, καταλαβαίνετε πλέον ποιός είναι ο "Εθνικός τους Όρκος" τον οποίο επικαλείται σήμερα ο Σερκαν Οραλ 107 χρόνια μετά την ομιλία του Μεντεσέ...
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου