Τρίτη 11 Μαΐου 2021

Η εκκλησία στα χρόνια του κορονοϊού

Δέχθηκαν πως η Θεία Κοινωνία μεταφέρει ιούς.
 
Δέχθηκαν το κλείσιμο των ναών, ενώ τα κομμωτήρια ήταν ανοικτά.
 
Δεν ζήτησαν ουδεμία αναλογικότητα στον περιορισμό ατόμων σε κλειστούς χώρους. Έτσι σε έναν ναό 250 τ.μ έμπαιναν 10 άτομα ενώ σε ένα λεωφορείο 25 τ.μ. έμπαιναν 50 άτομα.
 
Είπαν πως μπορείς να κάνεις Ανάσταση μπροστά στην εικόνα και στο καντηλάκι, ανάβοντας μόνο ένα κερί. 
 
Κάποιοι, χωρίς να χαρακτηριστούν αιρετικοί και να αφοριστούν, πρότειναν να βρέξουμε λίγο ψωμάκι με κρασί και να φτιάξουμε μόνοι μας Θεία Κοινωνία.
 
Πρότειναν, στην Απόδοση του Πάσχα, να κάνουμε "Ανάσταση".
 
Άφησαν ιερείς να διωχθούν, επειδή λιτάνευσαν μόνοι τους εικόνες, ενώ ταυτόχρονα περιδιάβαιναν τους δρόμους τραγουδιάρες πάνω σε καρότσες φορτηγών.
 
"Επαναστάτησαν" τελικά στα Φώτα, όταν βγήκε ένας Μητροπολίτης μόνο να αγιάσει τα νερά στη θάλασσα, χωρίς όμως να ξεμυτίσει ο κόσμος.
 
Μας είπαν πως είναι εντάξει να κάνουμε Ανάσταση στις 9 διότι λέει "σύμφωνα με το εκκλησιαστικό πρόγραμμα" στις 6 το απόγευμα αλλάζει η μέρα. Τότε μπορείτε αγαπητοί να κάνετε πλέον μονίμως τον Εσπερινό και στο καπάκι μετά τις 18:00 να κάνετε και Όρθρο και Θεία Λειτουργία της επομένης, ώστε να μην ανοίγετε το πρωί την Εκκλησία, να πηγαίνετε κλειστά σερί, έως την άλλη ημέρα το απόγευμα.
 
Κάποιοι μάλιστα "θεολόγησαν" πως το εμβόλιο είναι ενάρετη πράξη και πως είναι χριστιανικό έργο το να εμβολιαστεί κάνεις.
Αλίμονο...
 
Εσείς λοιπόν που μαλώνετε εμάς που "γκρινιάζουμε" για την Ανάσταση στις 21.00 (και δεν είναι μόνο γι' αυτό), έχετε διανοηθεί πόσα βήματα μακρυά από την απαρασάλευτη θρησκευτική πρακτική αιώνων, έγιναν μέσα σε έναν μόλις χρόνο; έχετε διανοηθεί πως δημιουργήθηκαν πεπραγμένα και προηγούμενα για το μέλλον;
 
ΚΑΝΕΙΣ δεν θέλει να διχάσει, η να το παίξει αναίτιος επαναστάτης, αλλά εδώ έχουν γίνει μεγάλα λάθη και τα λέω λάθη για να μην τα πω αλλιώς...
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου