Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Επιλεγμένος εθελοντισμός

25 δις δραχμές ήταν το προϋπολογισθέν ποσό για τους 60.000 εθελοντές του Αθήνα 2004, που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Τα Νέα", τον Ιανουάριο του 2001. Ήτοι, περί τα 73 εκατομμύρια ευρώ.
Το 2003, στην "Καθημερινή" ο Δημήτρης Τζίρας, διευθυντής εθελοντισμού του "Αθηνα2004" δήλωσε, "Πιο φθηνά θα κόστιζε ένας έμμισθος για 15 ημέρες, παρά ο εθελοντής, αλλά εμείς θέλουμε να εστιάσουμε στον εθελοντισμό." (Και στην τσέπη μας, θα συμπλήρωνα εγώ). Ωστόσο, το συνολικό κόστος που θα απολογιζόταν ΜΕΤΑ τους Ολυμπιακούς, δεν το μάθαμε ποτέ για την ακριβή υπόθεση "εθελοντισμός" που κράτησε 15 ημέρες, όμως σίγουρα υπερέβη κάθε προϋπολογισμό, όπως άλλωστε ολόκληρη αυτή η φιέστα που έγινε εις βάρος μας.
 
Σήμερα, το 2021 πού βρίσκεται ο εθελοντισμός;
Εγώ τον είδα σε ανθρώπους που δεν εγκατέλειψαν τα σπίτια τους, και πήγαν σε γειτονικά σπίτια, ή χωριά, ή έφυγαν από την Αθήνα με δικά τους έξοδα να πάνε να σβήσουν φωτιές στην Πάρνηθα, στην Εύβοια και στη Γορτυνία.
 
Τον είδα σε ανθρώπους που πληρώνουν μόνοι τους τον εξοπλισμό τους, το κόστος μετακίνησής τους, δαπανούν την άδεια του καλοκαιριού τους.
 
Χωρίς υποσχέσεις για "απορρόφηση στο Δημόσιο", για "καταγραφή προϋπηρεσίας", και χωρίς "συλλεκτικά" καπελάκια και μπλουζάκια.
 
Και είδα και την στάση της Πολιτείας.
 
Σε πρόσφατο άρθρο μου έγραψα μερικά υπερφίαλα (για την ελληνική πραγματικότητα) πράγματα, που θα περίμενα σε επίπεδο οργάνωσης Πολιτείας να γίνουν, για να μπορέσουν οι εθελοντές να προσφέρουν κάτι παραπάνω. Έγραψα για "αερογέφυρες", για πορθμειακές έκτακτες συνδέσεις, για καύσιμα και διόδια κλπ...
 
Εδώ θέλω να αναφέρω κάτι πιο απλό, κάτι με ελάχιστο κόστος. Υπάρχουν άνθρωποι (εθελοντές πυροσβέστες, έφεδροι, νοσηλευτές κλπ) που δεν είναι το επάγγελμα τους, αλλά η εθελοντική τους προσφορά τα παραπάνω. Στην κανονική τους ζωή μπορεί να είναι λογιστές, υπάλληλοι διανομής, εργάτες, κλπ... και τρέχουν στα ρεπό τους και στις άδειές τους για να σβήνουν φωτιές 250 χλμ μακρυά από το σπίτι τους.
 
Και επιστρέφουν σπίτι αργά τη νύχτα για να βρίσκονται στην εργασία τους. Πόσο παράλογη είναι η σκέψη μου πως θα έπρεπε να έχουν δηλωθεί σε ένα εθνικό μητρώο και σε τέτοιες περιπτώσεις να έχουν δυνατότητα να εξαιρούνται από την εργασία τους με ειδική άδεια μετ' αποδοχών, και για να μην ζημιώνεται ο εργοδότης, να πληρώνεται από το Κράτος η απουσία αυτών των εθελοντών από την εργασία τους...;
 
Σκεφτείτε, πόσο καλύτερα θα ήταν να έχουν εγκατασταθεί σε μια πληγείσα περιοχή για 4-5 ημέρες με σκηνές κλπ, 100-200 εθελοντές και να εστιάσουν απολύτως στο πρόβλημα της περιοχής.
Αντί να φεύγουν, το ένα απόγευμα και να ξαναφέυγουν το επόμενο και πάει λέγοντας...
 
Τι κόστος/κέρδος θα ήταν αυτό, μπροστά στους ποταμούς χρημάτων που πετάχτηκαν στο παρελθόν από το παράθυρο, για φιέστες και "εθελοντισμό"...;
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου