Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Η Δύση στην Ασία

 Οι "ανθρωπιστικές" επεμβάσεις, η πολιτική του nation-building, η αντίληψη ότι οι Δυτικοί μπορούν να δημιουργήσουν μικρές Ελβετίες στην καρδιά της Ασίας ή της Αφρικής, παραβλέποντας την ιστορία, τους θεσμούς και τις συνήθειες των κατοίκων αυτών των περιοχών, απέτυχαν παταγωδώς.

 Όχι τώρα, όχι μία φορά, αλλά κάθε φορά που εφαρμόστηκαν.Το βλέπουμε αυτές τις μέρες στο Αφγανιστάν, το είδαμε τα τελευταία χρόνια στο Ιράκ και στη Λιβυή. 

Οι πολιτικές του παρεμβατισμού όχι μόνο δεν έφεραν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε αυτές τις χώρες αλλά δημιούργησαν μεγαλύτερο πόνο και καταστροφή από αυτόν που ήθελαν να αποτρέψουν και επιπλέον σμπαράλιασαν τα οικονομικά της Δύσης.

 Έμειναν κάποιοι ψευτοευαισθητούληδες liberals και κάποιοι στρατόκαβλοι neocons, σκιές του παλιού τους εαυτού (τότε που φορούσαν την στραταρχική στολή και ζητούσαν όλο και περισσότερες βόμβες), να κλαψουρίζουν και να μιλάνε για "ανθρώπινα δικαιώματα" και για το "καθήκον της Δύσης", ανίκανοι ακόμη και σήμερα να αντιληφθούν το κακό που προξένησαν οι ουτοπικές ιδέες τους.

Τ.CHORMOVITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου