Τρίτη 24 Αυγούστου 2021

Περί αναδασώσεων

Πλατανοειδή.
Λικυδάμβαρη για την ακρίβεια.
 
Σε αυτό το βαθμό ανάπτυξης η τιμή τους σε φυτώριο δίπλα σε λίμνη (δηλαδή με "δωρεάν" νερό)
φτάνει τα 200€. Αυτή η μικρή συστάδα δένδρων κοστίζει περί τα 2.000 ευρώ. Ίσως με μια μαζική παραγγελία να πέσει σαν τιμή κατά 30% ακόμα.
 
Όταν μεταπωληθούν σε φυτώριο κοντά στις δύο μεγάλες πόλεις, η τιμή τους θα ανέβει κατά 120% δηλαδή θα φτάσει κοντά στα 400-450€ το τεμάχιο.
 
Άραγε, για να αναπληρώσεις ένα δάσος με αυτά, πόσα λεφτά χρειάζονται; Αν δούμε το απωλεσθέν δάσος εντελώς τεχνοκρατικά ως κόστος, πόσα εκατομμύρια ευρώ έγιναν στάχτη; αν δούμε τις απωλεσθείσες δασικές εκτάσεις ως οικονομικό οικοσύστημα, με τους δικούς του τομείς παραγωγής, οι οποίοι μάλιστα εμφανίζουν κι εξαγωγική δραστηριότητα, πόσα εκατομμύρια επιπλέον εκτός των δένδρων, έγιναν στάχτη; αν προστεθεί και το κόστος των μέσων πυρόσβεσης που κινητοποιήθηκαν αλλά και των αποζημιώσεων που, κατά δήλωση της κυβερνήσεως, θα δοθούν στους πυροπαθείς πόσα ακόμα εκατομμύρια έγιναν στάχτη;
 
Αν κυβερνούν τεχνοκράτες, όπως κάποιοι προσπάθησαν να μας πείσουν την τελευταία 3ετία, αυτοί οι υπολογισμοί θα έπρεπε να έχουν γίνει ήδη. Ναι; και να έχει ζυγιστεί το ενδεχόμενο κόστος από μια τέτοια καταστροφή, και να έχουν αγοραστεί εγκαίρως τα κατάλληλα μέσα ώστε να αποτρέψουμε την φωτιά από το να σβήσει στην θάλασσα λες και είμαστε στο 3.000 π.Χ. Ή ίσως και να αποτρέψουμε το να δημιουργηθεί τέτοια πυρκαγιά, με την αγορά καταλλήλων μέσων επιτήρησης.
 
Όμως αυτό ξέρουμε πως δεν έγινε και τώρα κάποιοι πάνε να κρύψουν ακόμα και απλές μαρτυρίες για τρύπιες μάνικες, ακατάλληλα οχήματα, απαρχαιωμένα και μη διαθέσιμα ιπτάμενα μέσα.
Αυτό που χάθηκε, δεν αναπληρώνεται σε αυτή την ζωή.
 
Και για να αναπληρωθεί, χρειάζεται κράτος με δεκαετές τουλάχιστον σχέδιο, που θα θεσπίσει συνταγματικά ως νόμο την δέσμευση πασών των κυβερνήσεων που θα έρθουν, ώστε ετησίως να δαπανάται ένα σοβαρό ποσό κάποιων εκατομμυρίων για την ταχεία αναδάσωση μεγάλων εκτάσεων της χώρας. Ένα πρόγραμμα τόσο δυνατό, που σε 15 χρόνια, να έχουμε ανάπτυξη στον υλοτομικό τομέα!
 
Όσο για τα... "εμβληματικά" έργα της Πρωτεύουσας, αυτά δεν βρίσκονται στα κολωνάκια και στους φοίνικες του Μπακογιάννη, ή στην μετακόμιση της παραλιακής από τη Δούρου. Βρίσκονται στην αναδάσωση και επιχωμάτωση του Υμηττού, της Πεντέλης, της Πάρνηθας και του Αιγάλεω.
Αν δεν μπορείς να ξανακάνεις πράσινα 3 βουνά στην πρωτεύουσά σου, τη στιγμή που Άραβες πρασινίζουν την έρημο και φτιάχνουν νησιά στη θάλασσα, να πας να κρεμαστείς από τη γραβάτα του Τσίπρα.
 
Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου