Δευτέρα 16 Αυγούστου 2021

Η εξασφάλιση ενός καθεστώτος βρίσκεται στην εξασφάλιση των Μέσων Προπαγάνδας

Οι φωτιές, παρά το φιλοκυβερνητικό αφήγημα που αναπαράγουν τα ταϊσμένα από τη λίστα Πέτσα ΜΜΕ, είχαν και ανθρώπινες απώλειες. Ο εθελοντής που σκοτώθηκε από πτώση κολώνας της ΔΕΗ, ο χειριστής του εκσκαφέα που ανετράπη σε πλαγιά, ένας πυροσβέστης που χαροπαλεύει λογω πτώσης του σε φρέαρ, 2 αδέλφια που έκαψαν τα χέρια τους και εκατοντάδες άνθρωποι με αναπνευστικά προβλήματα αγνώστου μέλλοντος και πιθανής εξέλιξης των συμπτωμάτων τους.

Οι ανθρώπινες απώλειες δεν επανέρχονται. Όμως τι γίνεται με τις υλικές; Η ζημιά στην Εύβοια δεν αφορά απλώς σπίτια. Που δεν είναι "απλώς" ούτως ή άλλως, όταν μιλάμε για κόπους μιας ζωής και οικογενειακά κειμήλια. Αλλά όταν μιλάμε για ζημία συνυπολογίζονται όλα τα ακίνητα και κινητά αγαθά, με προτεραιότητα σε αυτά που είναι αναντικατάστατα.

 
Η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος είναι ανεπανόρθωτη άρα μιλάμε για ένα αναντικατάστατο εθνικό αγαθό. Διότι μιλάμε για μία καταστροφή που αφορά την εθνική οικονομία, αφαιρεί ένα κομμάτι από την πίτα της εθνικής παραγωγής. Της πραγματικής παραγωγής και όχι της αεριτζήδικης. Στην σκιά του καμμένου πλέον δάσους, ανθούσε μια συνθέτη γεωργική δραστηριότητα με χαρακτηριστικότερους τομείς την υλοτομία, την μελισσοκομία, την ρητινοκομία αλλά και την ελαιουργία.
 
Άνευ του δάσους και των ελαιώνων που κάηκαν, ολόκληροι πληθυσμοί είναι εξαναγκασμένοι σε εσωτερική και ίσως εξωτερική μετανάστευση. Μιλάμε δηλαδή εκτός από απωλεσθέν εθνικό εισόδημα, και για εν δυνάμει απωλεσθέν ιθαγενές εργατικό δυναμικό, γηγενείς κατοίκους. 
 
Δεν γνωρίζω ποιός είναι ο απολογισμός σε απόλυτους αριθμούς, αυτό δεν ξέρω καν αν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια, καθώς μιλάμε για ζημία με βαθύ χρονικό ορίζοντα που θα αυξηθεί γεωμετρικά στα πρώτα έτη έως ότου σταθεροποιηθεί και, αισίως, αρχίσει κάποτε να μειώνεται. 
 
Ωστόσο, αυτό που κάποιοι πομπωδώς ονόμασαν "επιτελικό κράτος" απέτυχε πλήρως στην επιχειρησιακή διαχείριση αλλά είχε εξαιρετική επιτυχία στην επικοινωνιακή διαχείριση. Θάφτηκαν οι νεκροί, και εξαγοράστηκαν οι ζημίες με υποσχετικές επιδομάτων από το Ευρωπαϊκό λεφτόδεντρο. Εν τέλει, καταλήγω, η γνωστή φράση του Τσίπρα, περί "αρμών της εξουσίας" κρίνεται εντελώς άστοχη. 
 
Ο πραγματικός έλεγχος και η εξασφάλιση ενός καθεστώτος, βρίσκεται ΠΑΝΤΟΤΕ στην εξασφάλιση των Μέσων Προπαγάνδας (ΜΜΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου