Κυριακή 22 Μαΐου 2022

Μητσοτάκης, γκαντέμης ή επικίνδυνος;

Πανδημίες, σεισμοί, πυρκαγιές, χιονοθύελλες, πόλεμοι... Τα τελευταία τρία χρόνια έχουμε την αίσθηση ότι έχουν πέσει πάνω μας οι Επτά Πληγές του Φαραώ και ακόμη και οι πιο ορθολογιστές έχουν αρχίσει πια να αναρωτιούνται : "Βρε μπας και ο Κούλης είναι πράγματι γκαντέμης;". Όμως η αλήθεια είναι κάπως διαφορετική...
 
Όλα αυτά τα γεγονότα που βιώσαμε τα τελευταία χρόνια δεν είναι ούτε μοναδικά, ούτε σπάνια. Πολέμους στη γειτονιά μας είχαμε αρκετές φορές τις προηγούμενες δεκαετίες (Γιουγκοσλαβία, Αρμενία-Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Κριμαία, Τσετσενία κτλ) ενώ από τον πόλεμο και μετά είχαμε τουλάχιστον δυο πανδημίες (της Ασιατικής Γρίπης το 1957 και της γρίπης του Χονγκ-Κονγκ το 1968) που σκότωσαν εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. 
 
Αυτό που έχει αλλάξει τα τελευταία χρόνια και μας δίνει την αίσθηση του ότι ζούμε σε μια κατάσταση συνεχούς κρίσης είναι η αντίδραση των κυβερνήσεων μας σε τέτοια γεγονότα. Εκεί που άλλοτε λίγο, πολύ αδιαφορούσαν (ούτε ένα μέτρο δεν πάρθηκε από τις δυτικές κυβερνήσεις στις προηγούμενες πανδημίες ενώ αν και κάποιες φορές η Δύση επενέβαινε σε πολέμους, κανείς ποτέ δεν σκέφτηκε να καταστρέψει την οικονομία της χώρας του για να βοηθήσει την Τσετσενία ή το Αζερμπαϊτζάν... ), σήμερα η αντίδραση των κυβερνήσεων είναι υπερβολική και δυσανάλογη των πραγματικών κινδύνων. 
 
Έτσι, ακολουθώντας αυτή την τάση και μερικές φορές ευρισκόμενος στην πρωτοπορία της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης παίρνει δυσάρεστα αλλά συνηθισμένα γεγονότα και ,με τη βοήθεια των ελεγχόμενων ΜΜΕ, μας τα παρουσιάζει σαν Αρμαγγεδώνες, σαν πρωτοφανείς κρίσεις που απειλούν την εθνική μας ύπαρξη αλλά και τις ίδιες τις ζωές μας.
Με αυτόν τον τρόπο, έχει το ελεύθερο να επιβάλλει μέτρα αδιανόητα για ειρηνική περίοδο, σταθεροποιεί και ισχυροποιεί την εξουσία του, κερδίζει ψήφους και ενίοτε αποπροσανατολίζει την προσοχή της κοινής γνώμης από άλλα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα. "Πότε μην αφήνεις μια κρίση, να πάει χαμένη", έλεγαν παλιά. "Και αν δεν υπάρχει η κρίση, μπορείς κάλλιστα να την δημιουργήσεις", λέει σήμερα ο Μητσοτάκης και οι λοιποί ομοϊδεάτες του στη Δύση. 
 
Δυστυχώς, το πρόβλημα με τον Μητσοτάκη δεν είναι η περιβόητη γκαντεμιά του αλλά το ότι είναι ένας αδίστακτος και επικίνδυνος πολιτικός ικανός να χρησιμοποιήσει κάθε μέσο για να ενισχύσει την εξουσία του και να προωθήσει την ατζέντα του.
 
T.CHORMOVITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου