Τρίτη 10 Νοεμβρίου 2020

Σύντομες παρατηρήσεις περί Καραμπάχ

 Του Σ.ΠΛΑΚΟΥΔΑ

Σύντομες (και πικρές!!!) παρατηρήσεις περί Καραμπάχ:
Α) Οι Αρμένιοι ηττήθηκαν, παρά την ηρωική αντίσταση τους, λόγω της προσκόλλησης τους σε ένα δόγμα μάχης του 90'.
Β) Οι Αζέροι επένδυσαν σε νέες τεχνολογίες (π.χ. drones + kamikaze drones) επειδή αρνήθηκαν να συμβιβαστούν με τα τετελεσμένα της ήττας το 90' και, παρά τις βαριές απώλειες τους, απέκτησαν από την πρώτη εβδομάδα το πάνω χέρι στη σύγκρουση.
Γ) Οι ηγεσίες του Αρτσάχ και της Αρμενίας δεν αξιοποίησαν την 1η και 2η εκεχειρία, παρά την ορατή ανισορροπία της ισχύος, ώστε να συμφωνήσουν σε έναν οδικό χάρτη για την ειρήνη. Μετά το χθεσινό όνειδος, οι Προτάσεις της Μαδρίτης φαντάζουν μια χαμένη ευκαιρία (!?).
Δ) Η Τουρκία εφήρμοσε το δοκιμασμένο στη Λιβύη και Συρία δόγμα του "πολέμου δια υποκαταστάτων" με εξαιρετική επιτυχία. Εντός 45 ημερών ανατράπηκαν το status quo περίπου 30 ετών.
Ε) Ο Πούτιν αποτελεί τον μεγάλο κερδισμένο της χθεσινής βραδιάς. Χωρίς μία τουφεκιά, επαναβεβαίωσε την ισχύ της Ρωσίας στον Καύκασο, ανέπτυξε τους κυανόκρανους στο Καραμπάχ (ένα πάγιο στόχο από το 1994) και υπονόμευσε τη σταδιοδρομία του φιλοδυτικού πρωθυπουργού της Αρμενίας.
ΣΤ) Η Ρωσία και η Τουρκία συμπληρώνουν η μία την άλλη. Οι επεμβάσεις της Τουρκίας ανοίγουν τον δρόμο σε ανάλογες επεμβάσεις της Ρωσίας και αύξηση της επιρροής της Μόσχας χωρίς τουφεκιά. Το είδαμε ήδη στη Ροτζάβα (Οκτώβριος 19), Λιβύη (Μάιος - Ιούνιος 20) και Καύκασο (Νοέμβριος 20).
Υ. Γ. Ο Ερντογάν δρέπει τις δάφνες ως ο πιο επιτυχημένος στο πεδίο της μάχης ηγέτης της Τουρκίας μετά τον Κεμάλ. Ποιος θα τον σταματήσει άραγε ... ;
Υ. Γ. Διδάσκονται από τον Καύκασο οι ηγεσίες στο Μαξίμου και ΥΠΕΘΑ;
Αυτά.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου