Παρασκευή 20 Νοεμβρίου 2020

Η στρεβλή εικόνα περί Ελευθερίας

 Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Βρέθηκα εκ παραδρομής να ανταλλάσσω απόψεις σε προφίλ εφήβων για ιστορικά θέματα που άπτονται της επικαιρότητας.
Κατέληξα στο γεγονός πως αυτά τα παιδιά εισέρχονται από νωρίς, με ήδη απωλεσθείσα δυστυχώς την αθωότητά τους (και αυτό οφείλεται στην στρεβλή εντύπωση και ιδέα που έχουμε αποκτήσει για την Ελευθερία), σε ένα περιβάλλον πολέμου.
 

Ανάμεσα στον ονειροπόλο και φαντασιακό κόσμο της εφηβείας τους, την έκρηξη των ορμών τους, και τα θεμελιώδη ζητήματα της καθημερινότητάς τους που θα καθορίσουν τον μελλοντικό τους βίο, προσπαθούν να κάνουν την επανάστασή τους εντός "προκάτ" λύσεων που το σύστημα τους έχει προμηθεύσει, είτε δηλαδή στρεφόμενα στην μαγκιά/αλητεία για να αισθανθούν την θέρμη της αμφισβήτησης των αστυνομικών αρχών (μία διαφορετική και κακή έκφανση της αρχαίας "κρυπτείας"), είτε μέσω βίας για ανούσιους λόγους όπως τα οπαδικά (τα οποία προσφέρουν την πολύτιμη ψυχολογία της μικροκοινότητας), ή σε "ανώτερους" αγώνες όπως η διάσωση αδέσποτων (μία φυσική και αρχαία ανθρώπινη αρετή που είναι η ζωοφιλία μετατρέπεται σταδιακά σε μονομανία) ή οι αγώνες για ακαθόριστα και αμφισβητούμενα δικαιώματα (δεν θα επεκταθώ εδώ διότι καιροφυλακτεί η αστυνομία σκέψεως)
 
Αυτό που απάντησα λοιπόν σε ένα παλικαράκι κάπου στα 16 αν τον κατάλαβα καλά, είναι πως η αληθινή επανάσταση είναι να παλέψεις γι' αυτά που η περιρρέουσα τάση καταφρονεί, λοιδορεί και πολεμά.
Αληθινή επανάσταση και πολύ δύσκολη και σκληρή είναι να εμβαθύνεις στην Πατριδογνωσία. Ζούμε σε ένα έδαφος όπου κάθε του σπιθαμή είναι συνδεδεμένη με κάποιο γεγονός, κάποια μάχη, κάποιον αγώνα, κάποια πρωτοτυπία και λαμπρή πράξη. Πρέπει να τα μάθεις αυτά, όσο το δυνατόν καλύτερα και σφαιρικότερα. Παλιά η πατριδογνωσία ήταν μάθημα στο σχολείο. Αναρωτήσου γιατί καταργήθηκε;
Επανάσταση επίσης είναι να πιστεύεις και να ελπίζεις πως η ζωή, το δώρο που σου δόθηκε είναι μία δοκιμασία για κάτι πολύ ανώτερο. Πως με τις πράξεις σου χτίζεις ένα μέλλον για την ύπαρξή σου πέραν αυτού του κόσμου. 
 
Επανάσταση είναι να βρεις σε τι είσαι καλός και να γίνεις ακόμα καλύτερος σε αυτό.
Επανάσταση είναι δημιουργήσεις μία σχέση αγάπης που θα εξελιχθεί σε μία σταθερή σχέση αλληλοϋποστήριξης. Στα 16 δεν πας για γάμο. Πας όμως να γνωρίσεις έναν άνθρωπο αντίθετου φύλλου, να ανακαλύψεις τον ψυχικό του κόσμο και να ζήσεις ένα διάστημα της ζωής σου με αυτόν που θα διακρίνεται από ευγενή αισθήματα.
Δυστυχώς (και θα το ξαναπώ) η στρεβλή εικόνα περί Ελευθερίας που μεταφράζεται σε πλημμύρα πορνό, προβολής προτύπων χαμηλότατης ηθικής υποστάθμης και η ξενόφερτη υποκουλτούρα κάνουν τεράστιο κακό στα παιδιά, διαφθείρουν την πιο ευαίσθητη και εντατικά αναπτυσσόμενη ηλικία τους...
 
Πιστεύω πως δεν κατάλαβε όλα όσα είπα, όμως κατάλαβε πως τα περισσότερα ήταν μάλλον σημαντικά. Καμιά φορά ακούμε κάτι, και σε δεύτερο χρόνο μας προβληματίζει και το ψάχνουμε. Ίσως τον οδηγήσω στο ψάξιμο. Δεν είναι κακό...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου