Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2020

Η δικαιοσύνη και η αστυνομία που μας αξίζει

 Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Το ΣτΕ έκρινε πως για λόγους "δημοσίου συμφέροντος" και "προστασίας της δημόσιας υγείας" επιτρέπεται η απαγόρευση των συναθροίσεων.
Η κυρία Mary Sharp που είναι Πρόεδρος του ΣτΕ το επεκύρωσε χθες το απόγευμα.
Βεβαίως, το Άρθρο 11 του Συντάγματος, που μιλάει για το δικαίωμα του συνέρχεσθαι, αιτιολογεί τέτοια απαγόρευση μόνο σε περιπτώσεις σοβαρού κινδύνου για την δημοσία ασφάλεια και ενδεχόμενο διαταράξεως της κοινωνικοοικονομικής ζωής.
Αντιλαμβάνεστε πως η "γιορτή του πολυτεχνείου" θα έπρεπε να απαγορεύεται επί 45 συναπτά έτη με βάση το ως άνω δικαιολογητικό, εντούτοις η πέριξ του Μετσοβίου αστική περιοχή κάηκε κατ' επανάληψη καταστρέφοντας πλήρως και ανεπιστρεπτί την κοινωνικοοικονομική ζωή.
Όσον αφορά δε το Σύνταγμα, το μόνο άρθρο που προβλέπει (με ερμηνευτική δήλωση-προσθήκη του 2001) περιορισμούς ελευθερίας κινήσεως (ΣΕ ΕΛΛΗΝΕΣ) για λόγους δημοσίας υγείας είναι το Άρθρο 5, Παρ. 4, όπου όμως αφορά (ατομικά ή καθολικά; ) μέτρα απαγόρευσης για παράδειγμα ενός διαπιστωμένου ασθενούς μολυσμένου με θανάσιμο ιό ο οποίος επιθυμεί να εισέλθει ή να εξέλθει από τη χώρα μας ή να μετακινηθεί ελεύθερα εντός αυτής.
Ως εκ τούτου, δεν προβλέπονται ομαδικά ή συνολικά μέτρα με αιτιολογικό την δημόσια υγεία ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΑ για λόγους "δημοσίου συμφέροντος". Βεβαίως η ερμηνεία του παραπάνω εδαφίου είναι που καθορίζει την συνταγματικότητα του Νόμου και η κυρία Sharp έκρινε πως το εδάφιο αιτιολογεί την αναστολή θεμελιωδών ελευθεριών για λόγους υγείας με βάση αυτό.
Εγώ θα πω για άλλη μια φορά πως λείπει από τη χώρα μας ένα Συνταγματικό Δικαστήριο και καταλήγουμε να δεχόμαστε αποφάσεις από δικαστές διορισμένους απο την πολιτική εξουσία. Αποφάσεις όπως για παράδειγμα το οτι είναι συνταγματική η διάλυση των μισθών του δημοσίου τομέα και η μείωση των συντάξεων δημοσίου ΕΚΤΟΣ όμως από των Δικαστών.
Απο την άλλη βέβαια, ίσως ΑΥΤΗ να είναι η δικαιοσύνη που μας αξίζει και η αστυνομία που μας αξίζει.
Αριστερά η κυρία Μαίρη Σαρπ και λιγότερο αριστερά ο κος Καραμαλάκης, Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ.
 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου