Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Ο ολοκληρωτισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη

Συνεχίζοντας τον αυταρχικό κατήφορο που έχει πάρει τον τελευταίο 1,5 χρόνο, η κυβέρνηση
Μητσοτάκη αποφάσισε, μεταξύ άλλων, να αλλάξει το άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα για την διάδοση και διασπορά "ψευδών ειδήσεων" και να κάνει πιο εύκολες τις ποινικές διώξεις και τη λογοκρισία των λεγόμενων "fake news". (δεν είναι τυχαίο ότι οι σερίφηδες του διαδικτύου, τα περιβόητα "Eλληνικά Hoaxes" πανηγυρίζουν από τότε που έμαθαν αυτό το ...χαρμόσυνο νέο). 
 
Γράφει ο δικηγόρος Τάσος Αβραντίνης : 
 
"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ακόμα και η ισχύουσα διάταξη του άρθρου 191 είναι άκρως προβληματική αν την εξετάσει κανείς ως θεμιτό της ελευθερίας της έκφρασης περιορισμό. Αλλά η νέα διάταξη μας γυρίζει μισό αιώνα πίσω. Για να γίνει κατανοητό σε όλους, με το νέο σχέδιο δεν είναι ανάγκη να προέκυψε ως αποτέλεσμα της διασποράς ψευδών ειδήσεων φόβος, αλλά αρκεί δυνητικά να μπορεί να προκύψει φόβος ή ανησυχία (λέξη που προστίθεται για να περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα) σε αόριστο αριθμό πολιτών. Αρκεί οι ψευδείς ειδήσεις να «…είναι ικανές να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κοινού στην εθνική οικονομία, στην αμυντική ικανότητα της χώρας ή στη δημόσια υγεία».
 
Πρόκειται για αδιανόητη και ολοκληρωτική ρύθμιση. Η τροποποίηση αυτή μετατρέπει τη διασπορά ψευδών ειδήσεων από συγκεκριμένης διακινδύνευσης έγκλημα –όπως λένε οι νομικοί– σε δυνητικής διακινδύνευσης έγκλημα. Την ίδια τύχη επιφυλάσσει εσφαλμένα το σχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης και σε μια σειρά άλλα κοινώς επικίνδυνα εγκλήματα, όπως λ.χ. ο εμπρησμός, η πλημμύρα, η έκρηξη κ.ο.κ. 
 
Διαφωνώ απολύτως.
 
Αλλά στην περίπτωση του άρθρου 191 διακυβεύονται από την επιπόλαιη αυτή πρόταση του υπουργείου πολύ σημαντικά πράγματα, τα κυριότερα εξ αυτών είναι η ελευθερία της έκφρασης και η ελευθερία του Τύπου. Σκεφτείτε να γράψει, ψευδώς, αύριο μια εφημερίδα ότι τα αεροσκάφη Χ που προμηθεύεται η Ελλάδα από την Ψ χώρα δεν είναι ικανά να αναχαιτίσουν τα τουρκικά αεροσκάφη. Θα στείλουμε στη φυλακή τον συντάκτη του άρθρου και τον εκδότη ή τον διευθυντή της εφημερίδας;
 
Εκτός αυτού μην έχετε καμία αμφιβολία ότι οι πάσης φύσεως «γκαουλάιτερ» του διαδικτύου, οι κάθε είδους «εθνικοί μηνυτές» με τους δικηγόρους τους ή ακόμη και φανατικοί «εμβολιαστές» θα ξεσαλώσουν από μια τέτοια αστόχαστη ρύθμιση. Οι δικαστές θα αντιμετωπίσουν χιλιάδες μηνυτήριες αναφορές, και με την τάση που διακρίνει την πλειονότητα από αυτούς να καταδικάζουν στην περίπτωση των αντικειμενικών αδικημάτων για ψύλλου πήδημα τους ανθρώπους θα υπάρξουν και μαζικές καταδίκες." (Διαβάστε ολόκληρο το εξαιρετικό άρθρο εδώ https://www.liberal.gr/.../kai-etsi-oi-arnites.../404979 )
 
Είχα γράψει πριν κάποιους μήνες : 
 
"Η ιστορία με την προέλευση του κορωνοϊου από το εργαστήριο της Γιουχάν απέδειξε περίτρανα πόσο επικίνδυνη ιδέα είναι η λογοκρισία των λεγόμενων "fake news" ειδικά σε μια κρίση σαν την σημερινή όπου τα δεδομένα αλλάζουν μέρα με τη μέρα και όπου η επιστημονική έρευνα εξελίσσεται συνεχώς. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, κάτι που σήμερα θεωρείται ψέμα, αύριο μπορεί να είναι η αλήθεια και το αντίστροφο. Γι' αυτό λοιπόν, όπως δέχεται και η αμερικάνικη νομολογία (η πιο φιλελεύθερη διεθνώς σε θέματα ελευθερίας του λόγου), είναι καλύτερο να υπάρχει περισσότερη πληροφόρηση, ακόμη και αν αυτή αποδειχθεί ανακριβής ή ψευδής, παρά να αποσιωπηθούν κάποια γεγονότα, τα οποία όμως τελικά μπορεί να αποδειχθούν αληθινά και θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην καλύτερη και πληρέστερη πληροφόρηση του κοινού πάνω σε σημαντικά θέματα της επικαιρότητας. Διαφορετικά, η ποινικοποίηση των λεγόμενων "fake news" μπορεί να αποτελέσει έναν βολικό πρόσχημα για την λογοκρισία απόψεων που δεν είναι αρεστές στην όποια εξουσία. 
 
Αυτούς τους κινδύνους φαίνεται πως είχε επισημάνει και ο Έλληνας νομοθέτης, γι΄' αυτό και το νέο άρθρο 191 του Ποινικού Κώδικα που ψηφίστηκε το 2019 , περιόρισε τις περιπτώσεις και αυστηροποίησε τις προϋποθέσεις που απαιτούνται για να τιμωρηθεί κάποιος για τη διασπορά ψευδών ειδήσεων. Το νέο άρθρο μπορεί και πάλι να μην είναι τόσο φιλελεύθερο όσο θα το ήθελα, μπορεί να παραμένει προβληματικό, αλλά σίγουρα οι αλλαγές που έγιναν πριν δυο χρόνια κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και διασφαλίζουν, σε κάποιο βαθμό, την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών. 
 
Όμως, εκείνη την εποχή υπήρχαν και κάποιοι που αντέδρασαν στην (μερική) φιλελευθεροποίηση της σχετικής νομοθεσίας και μάλιστα είχαν ξεκινήσει και ,καμπάνια εναντίον των αλλαγών και ζητούσαν από τον κόσμο να διαμαρτυρηθεί. ( https://www.ellinikahoaxes.gr/.../fake-news-kai-neos.../
 
Μιλάω φυσικά για τα αγαπημένα μας "Eλληνικά Ηoaxes" που, αν μη τι άλλο, δεν μπορούμε να τα κατηγορήσουμε για ασυνέπεια : τα τελευταία χρόνια βρίσκονται σταθερά με όλες τις παρεμβάσεις τους στην πλευρά αυτών που θέλουν να περιορίσουν την ελευθερία του λόγου. Βλέπετε, στα Hoaxes δεν φτάνει να είναι σερίφηδες του διαδικτύου και να λογοκρίνουν όσα εκείνοι κρίνουν ως "fake news" βάσει των υποκειμενικών πολιτικών τους απόψεων. 
Απαιτούν από το κράτος να αναλάβει τον ίδιο ρόλο για όλη την κοινωνία αυτή την φορά και μάλιστα με νόμους ξεχειλωμένους , χωρίς προϋποθέσεις και περιορισμούς, με ό,τι σημαίνει αυτό για την ελευθερία του λόγου. Με λίγα λόγια θέλουν ολόκληρη η χώρα να μετατραπεί σε ένα τεράστιο facebook, όπου η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών θα προστατεύεται με τα κριτήρια της πλάκας που ισχύουν στα social media.
 
Και πιο πρόσφατα, ο υπεύθυνος των Hoaxes, Δημήτρης Αλικάκος ζητούσε και πάλι σε ομιλία του να διευρυνθούν οι περιπτώσεις για τις οποίες ισχύει το άρθρο 191 και να τιμωρούνται και οι "ψευδείς ειδήσεις" που βλάπτουν τη δημόσια υγεία. ( https://www.facebook.com/618324718196387/videos/232332531993764
 
Και να σκεφτείς πως αυτοί οι άνθρωποι προσβάλλονται όταν τους λες την αλήθεια και τους αποκαλείς "εχθρούς της ελευθερίας του λόγου" και σε σέρνουν στα δικαστήρια..." ( https://www.facebook.com/tilemachos.chormovitis/posts/10159718087321757 )
 
 
T.CHORMOVITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου