Παρασκευή 29 Ιουλίου 2022

«Verba volant, scripta manent»

Πριν τρία-τέσσερα χρόνια, αν τολμούσες εδώ στα social media να ασκήσεις πολιτική κριτική στην τρανς ατζέντα, οι πιο μετριοπαθείς σχολιαστές θα σε αποκαλούσαν "φασίστα" και "ακροδεξιό" ενώ οι πιο προοδευτικοί θα σε στόλιζαν με τους πιο χυδαίους προσωπικούς χαρακτηρισμούς που μπορείς να φανταστείς, το facebook και το twitter θα σου κατέβαζαν το προφίλ σε χρόνο dt και σαν κερασάκι στην τούρτα θα έτρωγες και μια περιποιημένη μήνυση από τον Εθνικό μας Λογοκριτή, Παναγιώτη Δημητρά. ( έχω υποστεί όλα τα παραπάνω, οπότε μιλάω εξ ιδίας πείρας). Σήμερα είναι πια ξεκάθαρο ότι στις περισσότερες δυτικές χώρες το κλίμα, αργά αλλά σταθερά, αλλάζει και αυτό αποτυπώνεται τόσο στην κοινή γνώμη όσο και σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων. 
 
Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, το 60% των Αμερικάνων πιστεύει πως το να είναι κάποιος άντρας ή γυναίκα καθορίζεται από το φύλο με το οποίο προσδιορίζεται κατά τη γέννησή του έναντι του 38% που πιστεύει ότι το φύλο μπορεί να αλλάξει (το 2017, τα ποσοστά ήταν 54% και 44% αντίστοιχα), στις ΗΠΑ όλο και περισσότερες πολιτείες δεν επιτρέπουν την διδασκαλία της λεγόμενης "θεωρίας του φύλου" στα σχολεία, αθλητικές ομοσπονδίες ανά τον κόσμο απαγορεύουν η μια μετά την άλλη τη συμμετοχή τρανς γυναικών σε αθλήματα όπως η κολύμβηση, το τρίαθλο, το ράγκμπι κτλ, ακόμη και προσωπικότητες που ανήκουν στον χώρο της κεντροαριστεράς μιλάνε πια ξεκάθαρα εναντίον του παραλογισμού της τρανς ατζέντας (πχ J.K Rowling, Bill Maher και άλλοι).
 
Στη Βρετανία ένας από τους κυριότερους λόγους που η Penny Mordaunt έχασε την ηγεσία των Συντηρητικών ήταν η παλαιότερη δήλωσή της ότι "οι τρανς γυναίκες είναι γυναίκες και οι τρανς άντρες είναι άντρες" ενώ μόλις σήμερα διάβασα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Βρετανίας κλείνει την περιβόητη κλινική Tavistock που μοίραζε αναστολείς ανάπτυξης εφηβείας σε ανήλικα παιδιά σαν να ήταν καραμέλες ύστερα από μελέτη που δείχνει ότι οι συνέπειες αυτών των σκευασμάτων δεν έχουν μελετηθεί ακόμη επαρκώς. 
 
Αυτή η αλλαγή δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας σκοτεινής ακροδεξιάς συνωμοσίας, ούτε ξαφνικά οι πολίτες των δυτικών χωρών αποφάσισαν να στερήσουν τα τρανς άτομα από τα δικαιώματά τους. Απλά τα τελευταία χρόνια οι παλαβές ιδεοληψίες της τρανς ατζέντας που ακούγονταν τόσο ωραίες στην θεωρία , έγιναν νόμοι, έγιναν πολιτικές και εφαρμόστηκαν στην πραγματική ζωή. 
 
Και τότε ο πολύς κόσμος κατάλαβε πόσο εγκληματικό είναι να υποβάλεις ανήλικα παιδιά σε ιατρικές επεμβάσεις που πιθανόν να έχουν αναστρέψιμες συνέπειες και να τους καταστρέψουν την ζωή· κατάλαβε πόσο άδικο είναι για τις γυναίκες να ανταγωνίζονται σε αθλητικούς αγώνες βιολογικά άνδρες που εκ των πραγμάτων έχουν μεγαλύτερη σωματική δύναμη· κατάλαβε πόσο επικίνδυνη για την ασφάλεια των γυναικών είναι η εισβολή ανδρών που αυτοχαρακτηρίζονται ως γυναίκες σε χώρους αποκλειστικά γυναικείους, όπως τα δοκιμαστήρια, οι τουαλέτες, οι φυλακές κοκ. Γιατί αυτό που αποκαλούμε σήμερα "τρανς δικαιώματα" δεν έχει καμιά σχέση με τα δικαιώματα των τρανς γυναικών και ανδρών, που φυσικά πρέπει να είναι σεβαστά όπως και τα δικαιώματα όλων των συνανθρώπων μας. 
 
Μια παλαβή αριστερίστικη ιδεολογία είναι που δεκάρα δεν δίνει για τους τρανς, αλλά το μόνο που επιδιώκει είναι να διαστρεβλώσει τη βιολογική πραγματικότητα και να καταστρέψει τους θεσμούς και τις αξίες που στήριξαν για αιώνες τις κοινωνίες μας. 
 
Βέβαια, ως συνήθως στην χώρα μας δεν έχουμε πάρει ακόμη χαμπάρι το debate που διεξάγεται στο εξωτερικό και τη στιβαρή κριτική που ασκείται στην τρανς ιδεολογία από πολλές διαφορετικές πλευρές. Προς το παρόν, η Ελλάδα ζει στον αστερισμό του Αλέξη Πατέλη, του Γιώργου Καπουτζίδη και της Φαίης Σκορδά, ζει στον αστερισμό ανθρώπων ιδεοληπτικών ή άσχετων που είναι κοντά στην εξουσία, έχουν προνομιακή πρόσβαση στα ΜΜΕ, είναι υπεράνω κριτικής και κάνουν ό,τι μπορούν για να προωθήσουν και να επιβάλλουν την ορθοπολιτική τρανς ατζέντα. 
 
Επειδή, όμως, όπως συμβαίνει συνήθως, οι ιδεολογικές τάσεις που επικρατούν στη Δύση, σε δυο-τρία χρόνια έρχονται και στην Ελλάδα, θα ήθελα να δώσω μια συμβουλή σε όλους αυτούς τους πολιτικούς, τους δημοσιογράφους, τις οξυζεναρισμένες πρωϊνατζούδες και τους influencers που κάνουν ανέξοδη επίδειξη αρετής, παπαγαλίζοντας αντιεπιστημονικές και επικίνδυνες θεωρίες περί 63 φύλων και πάει λέγοντας. 
 
Καλό είναι να είστε λίγο πιο συγκρατημένοι στα προοδευτικά ξεσπάσματα και στους δικαιωματιστικούς φιλιππικούς σας, γιατί, όπως ξέρετε, αυτά που λέτε και αυτά που γράφετε μένουν. Και με την αλλαγή κλίματος τώρα που φαίνονται οι συνέπειες της εφαρμογής της τρανς ατζέντας, στο τέλος σας βλέπω να την παθαίνετε σαν όλους αυτούς που στα χρόνια του Μεσοπολέμου υποστήριζαν την ευγονική (α, ναι, θεωρούνταν εξόχως trendy και προοδευτική εκείνη την εποχή) και μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο δεν ήξεραν που να κρυφτούν. 
Αν μη τι άλλο, όλο αυτό θα κάνει κακό στην καριέρα σας και ξέρω πώς δεν θα το θέλατε καθόλου.
 
T.CHORMOVITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου