Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Η Ελλάς και τα κοτσιδάκια της...


Κάποια τεχνικά προβλήματα έγιναν αφορμή να μείνω εκτός ΜΚΔ για λίγες μέρες. Ομολογουμένως αυτό συνεπάγεται την έλλειψη έγκαιρης και έγκυρης ενημέρωσης καθώς τα ΜΜΕ είναι πλέον εξαιρετικά κατευθυνόμενα και αποκρύπτουν ή παραλλάσσουν τις ειδήσεις.
Υπάρχουν και οι περιπτώσεις που εμφανίζονται "εγκριτοι" επιστήμονες οι οποίοι προβαλλόμενοι μέσα από την θέση τους και τα πτυχία τους, διαμορφώνουν την κοινή γνώμη.
Για παράδειγμα σήμερα το πρωί μιλούσε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ ο κος Κωνσταντίνος Φίλης, δ/ντης του Ι.ΔΙ.Σ. (Ινστιτούτο ΔΙεθνων Σχέσεων), το οποίο ως φορέας συντονίζει το ερευνητικό και επιμορφωτικό έργο των πτυχιούχων διεθνολόγων μας.
Διαφωνώ με πολλά από όσα είπε ο κύριος Φίλης άλλα θέλω να μεινω σε αυτά που είπε στο κλείσιμο της συζήτησης σχετικά με τον χειρισμό του ελληνοτουρκικού ζητήματος και την σχέση μας με το Ισραήλ. Είμαι σίγουρος πως ένας πολυγραφότατος επιστήμων σαν τον κύριο Φιλη γνωρίζει πως το κλείσιμο του λόγου μας, η λεγόμενη κατακλείδα, οφείλει να είναι ένα δυνατό κλείσιμο και αρκετά εμπεριστατωμένο.

Ο ίδιος επέλεξε να κλείσει την συζήτηση με μια "τολμηρή", όπως είπε, πρόταση, λέγοντας πως η Ελλάς, θα μπορούσε και θα έπρεπε να βοηθήσει στην βελτίωση των σχέσεων Τουρκίας Ισραήλ, οι οποίες εδώ και καιρό είναι τεταμένες. Υπό την προϋπόθεση βεβαίως πως η Τουρκία δεν θα ήταν τόσο επιθετική απέναντί μας. Αν ας πούμε η Τουρκία άκουγε τον κο Φιλη και αύριο έριχνε τους τόνους και γινόταν κάπως φιλική, η Ελλάς, με κάποιον μαγικό τρόπο θα άμβλυνε την οξεία αντιπαράθεση συμφερόντων Ισραήλ Τουρκίας και θα βοηθούσε στην ΤουρκοΙσραηλινη προσέγγιση. Συνεχίζω τον συλλογισμό μου, αν η Τουρκία τα "έβρισκε" με το Ισραήλ βάζοντας το Ισραήλ συνέταιρο στην συμφωνία με την Λιβύη, η Ελλάς την επομένη ημέρα θα αντιμετώπιζε ΚΑΙ το Ισραήλ ως αντίπαλο.
Ας μην είμαστε πεσιμιστές όμως, είμαι σίγουρος πως ο κος Φίλης έχει προβλέψει πως η Τουρκία δεν θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο και το Ισραήλ βεβαίως αντιστοίχως θα παραμέριζε μία πρόταση υψηλής κερδοφορίας, για χάρη της καλής σχέσης και γειτονιάς με την Ελλάδα.
Ο κος Φίλης προφανώς ως επιστήμων βλέπει κάποια στρατηγική ευκαιρία πίσω από την συμφιλίωση δυο τρίτων χωρών εκ των οποίων η μια είναι παραδοσιακά εχθρική απέναντι μας ενώ η άλλη απλώς κοιτάει στεγνά και αμοραλιστικα το συμφέρον της, (όπως οφείλει να πράττει πάντα ένα υγιές Έθνος Κράτος). Ο κος Φίλης πιθανώς νιώθει πως βρίσκεται σε κάποιο προαύλιο δημοτικού σχολείου, όπου επιθυμεί όλα τα παιδάκια να παίζουν μεταξύ τους μονοιασμένα, χωρίς να τσακώνονται, ξεχνώντας βεβαίως πως στο παράδειγμα αυτό, η Τουρκία είναι ο νταής του σχολείου και έχει βάλει στο μάτι το κολατσιό της Ελλάδος η οποία το μόνο που ζητά είναι να την αφήσουν σε μια γωνίτσα να παίζει όμορφα με τα κοτσιδάκια της. Ο κος Φίλης έχοντας βαθύτατη γνώση εξωτερικής πολιτικής προτείνει πως η Ελλάς μπορεί να αφήσει για λίγο τα κοτσιδάκια της και να ασχοληθεί με το να συμφιλιώσει τον μόνο ίσως άλλο παίκτη που βρίσκεται στο ίδιο προαύλιο, και μπορεί να κοντράρει τον νταή. Τώρα, αν οι δυο αυτοί ισχυροί τα βρουν μεταξύ τους, ο κύριος Φιλης κάπως μαγικά έχει προβλεψει το ότι δεν θα στραφούν εναντίον της Ελλάδος.
Νομίζω πως κινείται στον ίδιο επιτυχημένο άξονα πολιτικής, όπως αυτόν που ακολουθούσαμε εδώ και είκοσι χρόνια, που ενώ έπεφταν αεροπλάνα στο Αιγαίο, η Ελλάς προσπαθούσε να στρώσει το κόκκινο χαλί της εισόδου στην ΕΕ για την Τουρκία, παρά τις διαφωνίες Γάλλων αλλά ακόμα και Γερμανών (καθείς για δικούς του λόγους), θεωρώντας ίσως πως αν κάνουμε τα γλυκά μάτια στον Τούρκο, θα αρχίσουμε να τρέχουμε μαζί παρέα με ξέπλεκες κοτσίδες...
Επιλέγω να κάνω αυτήν την αναφορά σήμερα (αφού απεκατεστάθη η βλάβη εξοπλισμού μου), διότι ο κος Φίλης προβάλλεται ως επιστήμων και ειδικός από το κανάλι του ΣΚΑΙ, το οποίο γνωρίζουμε τι σχέσεις έχει με τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα, καταδεικνύοντας επίσης το ποιά είναι εν γένει τα χαρακτηριστικά και οι προτάσεις των διεθνολόγων μας σήμερα, που βρισκόμαστε πλέον σε διαδικασία σιωπηρής παραίτησης από την εθνική αξιοπρέπεια και την εθνική κυριαρχία μας...

 Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου