Κυριακή 28 Ιουνίου 2020

Ποδηλάτες στους αθηναϊκούς δρόμους

Oι χειρότεροι, οι πιο τσαμπουκαλεμένοι και οι πιο αγενείς οδηγοί των ελληνικών δρόμων δεν είναι
ούτε οι ταξιτζήδες, ούτε οι φορτηγατζήδες. Είναι οι αγιοποιημένοι ποδηλάτες.
Για τους ποδηλάτες δεν υπάρχουν κανόνες. Οδηγούν απρόσεκτα και γρήγορα, καβαλάνε τα πεζοδρόμια βάζοντας σε κίνδυνο τους πεζούς , μπλοκάρουν την κυκλοφορία και αν τους κάνεις παρατήρηση θα σου ρίξουν ουκ ολίγα μπινελίκια. Θυμάμαι πριν λίγα χρόνια (επί ημερών του υπέροχου κύριου Καμίνη, αν δεν κάνω λάθος) που είχε καθιερωθεί κάθε Παρασκευή βράδυ να κλείνουν κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας για να κάνουν οι ποδηλάτες την περατζάδα τους. Η αστυνομία να βρίσκεται στην υπηρεσία τους, χιλιάδες οδηγοί -που ήθελαν επιτέλους να πάνε σπίτι τους μετά από μια κουραστική εβδομάδα στη δουλειά- να είναι
μπλοκαρισμένοι μέσα στα αυτοκίνητα τους, οι πεζοί να περιμένουν για ώρα μέχρι να περάσει το κομβόι των ποδηλατών και να μπορέσουν να διασχίσουν τον δρόμο και οι φίλοι μας οι ποδηλάτες, παντελώς αδιάφοροι για την αναστάτωση και την ταλαιπωρία που προκαλούσαν σε τόσους ανθρώπους, να απολαμβάνουν αμέριμνοι τη βόλτα τους.
Ο λόγος γι' αυτή την συμπεριφορά είναι πως τόσα χρόνια, κυβερνήσεις, σχολεία, ΜΜΕ και το "πράσινο" λόμπι, τους έχουν πιπιλίσει τα μυαλά ότι το ποδήλατο είναι οικολογικό μέσο, άρα κάτι καλό. Έτσι οι ποδηλάτες, αυτοί οι αριστερούληδες των δρόμων, είναι πεπεισμένοι ότι κατέχουν το ηθικό πλεονέκτημα, ότι ανήκουν στις "Δυνάμεις του Φωτός" και επομένως κάθε συμπεριφορά τους, όσο απαράδεκτη και να είναι για τους άλλους οδηγούς, δικαιολογείται και καθαγιάζεται στην περίπτωσή τους, αφού βρίσκονται στη "σωστή" πλευρά της ιστορίας. Για να μην παρεξηγηθώ, δεν έχω τίποτε με το ποδήλατο ως μέσο. Ίσα ίσα, γεννήθηκα σε μια πόλη, την Πρέβεζα, που οι δύο τροχοί ήταν τρόπος ζωής προτού γίνει οικολογική μόδα και πέρασα μεγάλο μέρος της παιδικής μου ηλικίας πάνω σε ένα ποδήλατο. Όμως, εκείνη την εποχή, πριν τους οικολόγους, τους χίπστερς, τη "Lifo" και την "Athens Voice", δεν είχαμε την αίσθηση ότι επιτελούσαμε ...κοινωνικό έργο επειδή καβαλούσαμε ένα ποδήλατο και έτσι ξέραμε ότι οι κανόνες που ίσχυαν για όλους στο δρόμο, ίσχυαν και για μας.
Και βέβαια, μην νομίζετε πως τώρα που θα έχουν στη διάθεσή τους περισσότερους ποδηλατόδρομους (όπως είναι το σχέδιο του δημάρχου μας) , θα βελτιωθεί η συμπεριφορά τους. Βάζω στοίχημα πως αυτή η αίσθηση εξουσίας που θα αποκτήσουν θα τους κάνει ακόμη πιο τραμπούκους, ακόμη πιο ανεύθυνους, μια πραγματική πληγή για τους αθηναϊκούς δρόμους. Όσο για τους υπόλοιπους που έχουμε την ατυχία να κυκλοφορούμε στην Αθήνα, περαστικά μας!

 T.CHORMOVITIS

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου