Τρίτη 16 Ιουνίου 2020

Black lives matter τελικά;

Τις τελευταίες 20 μέρες η δύση και κυρίως οι Η.Π.Α. βιώνουν μια πρωτοφανή έξαρση βίας, διαδηλώσεων, καταστροφών από τους διαμαρτυρόμενους για την δολοφονία του George Floyd. Το κίνημα Black Lives Matter πρωτοστατεί σε αυτές τις διαδηλώσεις με μότο το ίδιο τους το όνομα, ότι δηλαδή η ζωές των μαύρων αξίζουν εξίσου όσο των υπολοίπων φυλών και το κυρίως στόχαστρο είναι η λευκή φυλή καθώς αυτή στοχοποιείται ως ναζιστική/ρατσιστική/φασιστική.
Σε αυτό το άρθρο δεν θα μιλήσουμε για το τι γίνεται και τι πρέπει να γίνει. Αυτό που θα κάνουμε είναι παραθέσουμε τα επίσημα στοιχεία του Αμερικανικού κράτους προς μελέτη και συμπεράσματα για το αν είναι ή δεν είναι πραγματικότητα ότι λέγεται αυτές τις μέρες από τα διεθνή και εγχώρια ΜΜΕ.

Στην αριστερή φωτογραφία θα δούμε ένα γράφημα που δημιούργησε η Wall street journal με τα στοιχεία του Υπουργείου δικαιοσύνης των Η.Π.Α.. Τα στατιστικά των φόνων στις Η.Π.Α. μας αποκαλύπτουν πως οι φόνοι κατά κύριο λόγω είναι ενδοφυλετικό ζήτημα. Δηλαδή κατά κύριο λόγο οι μαύροι σκοτώνουν μαύρους και οι άσπροι σκοτώνουν άσπρους κ.ο.κ. Συγχρόνως παρατηρούμε πως οι φόνοι των μαύρων σε μαύρους είναι αρκετά υψηλότεροι από των λευκών στους λευκούς όπως επίσης και κάτι πάνω από διπλάσιοι οι φόνοι των μαύρων σε λευκούς από το αντίθετο.











Στην δεξιά φωτογραφία βλέπουμε τους πραγματικούς αριθμούς φόνων ως παράδειγμα για το έτος 2018 σύμφωνα με την φυλή.
Η μαύρη φυλή έχει διαπράξει περίπου όσους φόνους έχουν διαπράξει οι λευκοί και οι ισπανόφωνοι των Η.Π.Α.




Το αριστερά τρίτο γράφημα το χρησιμοποιώ για να τονίσω την χρονική στιγμή που γίνεται η έξαρση των φόνων και γενικά της εγκληματικότητας στην μαύρη κοινότητα της Αμερικής.
Στα μέσα της δεκαετίας του 80′, την στιγμή που το έγκλημα στην λευκή φυλή δείχνει να ελαττώνεται αισθητά, αντιθέτως το γράφημα δείχνει πως ακριβώς μετά το 1985 το έγκλημα στην μαύρη φυλή αυξάνεται. Η χρονιά του 1985-86 είναι η χρονιά που εμφανίζεται η σκληροπυρηνική gangsta rap σκηνή στην Αμερική που προτρέπει όσους την ακούν σε βία, ναρκωτικά, εκφυλισμό της γυναίκας, εξουσία, μαφία, και γενική εγκληματικότητα.
Η νεολαία της μαύρης φυλής δέχεται την επιρροή αυτής της μουσικής με τον χειρότερο τρόπο ενστερνίζοντας απόψεις και τρόπο ζωής που παραπέμπει σε σκληρούς εγκληματίες.

Τι προηγείται όμως όλων των παραπάνω; Πως όλη αυτή η κατάσταση βρίσκει έδαφος και ακμάζει;


Για το τέλος άφησα αυτό το γράφημα το οποίο είναι πολύ διαφωτιστικό αλλά και αποκαρδιωτικό όλων των παραπάνω.
Από την δεκαετία του 60’ και του 70’ βλέπουμε μια ραγδαία άνοδο των διαζυγίων, αύξηση των μονογονεϊκών οικογενειών και την απουσία του πατέρα από τις οικογένειες της μαύρης κοινότητας.
Αυτή η άνοδος προηγείται και καθοδηγεί την νεολαία της εγκληματικής έξαρσης της δεκαετίας του 80’ και του 90’ μέχρι και σήμερα που καταλήγει στον λυπηρό γεγονός ότι το 74% των μαύρων παιδιών μεγαλώνουν χωρίς πατέρα.
Black lives matter, αλλά για να φτάσουμε στην λύση πρέπει πρώτα να δούμε το πραγματικό πρόβλημα.


 ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου