Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Καλούμαι να απολογηθώ και να "κάμψω το γόνατο"

Στα 12 και στα 14 μου, έβλεπα "Junior's TV" και "NEWchannel".
Στα διαφημιστικά διαλείμματα έπαιζε ΠΑΝΤΑ μια διαφήμιση Unicef. Τα σχολικά μας τετράδια αλλά και τις χριστουγεννιάτικες και πασχαλινές κάρτες είχαμε αρκετές φορές επιλέξει να τα αγοράσουμε από την Unicef.
Εμείς, μαζί με εκατομμύρια άλλα ελληνόπουλα μεγαλώσαμε με το "φάε το φαΐ σου, γιατί τα παιδάκια στην Αφρική πεινάνε" και σε κάθε αφορμή βοηθούσαμε στέλνοντας φαγητό και φάρμακα, ακόμα και από το σχολείο με εράνους, πολύ συχνά οργανωμένους από την Εκκλησία.
20 χρόνια αργότερα, δηλαδή σήμερα, στα 35 μου, καλούμαι να απολογηθώ και να "κάμψω το γόνατο" (bend the knee), μπροστά σε επήλυδες ανθρώπους που βρίσκονται στην ηλικία των 25, δηλαδή στην ηλικία που (τυχαία) αντιστοιχεί στα παιδάκια που ταΐζαμε τότε, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα και στην Ευρώπη παράνομα, όχι ζητώντας εργασία, όχι ερχόμενοι δια νομίμου τρόπου και στους οποίους πρέπει να φερθούμε σαν να τους χρωστάμε ισοβίως.

Να υπενθυμίσω ειδικά στους νεώτερους, πως η Ελλάς, πλήρωσε βαρύτατο τίμημα σε ζωές ώστε να απολαμβάνει την αξιοπρέπεια της Ελευθερίας και της οικονομικής ανάπτυξης, και μεγάλωσε στην αγκαλιά της χιλιάδες ορφανά παιδιά της, τα οποία εργάστηκαν πολύ σκληρά και σε απάνθρωπες συνθήκες, ώστε τα δικά τους τα εγγόνια και τα δισέγγονά τους να μην πεινάνε. Δεν κόπιασαν για να ταΐζουν παιδιά άλλων, αλλά πρωτίστως τα δικά τους. Όμως, επειδή μαζί με τον Ελληνισμό συμβαδίζει άρρηκτα και μια βαριά κληρονομιά Ανθρωπισμού και Αξιών, έκαναν ο,τι ήταν εντός των δυνάμεών τους και από το υστέρημά τους, ώστε να ανακουφίζουν από την ανέχεια και ξένους.
Γι' αυτό και εύχομαι ολόψυχα, ο Θεός να μου δίνει δύναμη, να σπάσω όμορφα και χριστιανικά, τα μούτρα οποιουδήποτε έρθει σε 15-20 χρόνια να μου πει "bend the knee" στα παιδιά αυτών που σήμερα γεμίζουν τις πιάτσες της 3ης Σεπτεμβρίου και της Πατησίων με sex-ωτικές υπάρξεις και "σκονάκια".

Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου