Τετάρτη 10 Ιουνίου 2020

Με τον Τούρκο, τίμια συμφωνία δεν κάνεις!

Μετά την συνθήκη της Λωζάννης κι ενώ νομίζουμε πως όλα έχουν ξεκαθαριστεί με τους Τούρκους, η κυβέρνηση του Μουσταφά Κεμάλ χρησιμοποιεί ως ομήρους τους 110.000 Έλληνες κατοίκους της Πόλης. Η Ελλάς εκβιάζεται με επισειόμενο το μέλλον των Πολιτών, και σαν σημερα το 1930 ο Βενιζέλος έρχεται σε συμφωνία με την Κεμαλική κυβέρνηση παρά την βαρύτατη οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα με τα εκατομμύρια των εκτοπισθέντων, δίδοντας τελικά 400.000 χρυσές λίρες ως "αποζημίωση" για τις περιουσίες τω Τούρκων εν Ελλάδι που έφυγαν, ώστε να παραμείνει ανέγγιχτος άνευ διώξεων και προβλημάτων ο Ελληνισμός στην Πόλη.
Φυσικά γνωρίζουμε τις διώξεις των Ελλήνων που ακολούθησαν, τόσο κατά τη διάρκεια του Β'ΠΠ με τα τάγματα εργασίας και την εξαντλητική φορολογία (βλ. Βαρλίκ Βεργκισί), όσο και το '55 στην "νύχτα των κρυστάλλων" της Πόλης που εκτός από τις περιουσίες που κατεστράφησαν, δυστυχώς σφάχτηκαν ιερείς και βιάστηκαν γυναίκες.
Οι περιουσίες δε των εν Ελλάδι Τούρκων, ήταν κυρίως φτωχικά σπίτια, αγροτικές καλύβες, και μικρά ακίνητα, ενώ αντιθέτως των Ελλήνων που εξεδιώχθησαν απο την Σμύρνη και την Μικρά Ασία (και για τα οποία δεν αξιώσαμε αποζημιώσεις), ήταν επαύλεις, μεγάλα καταστήματα, επιχειρήσεις κλπ.
Με τον Τούρκο,
τίμια συμφωνία δεν κάνεις.

Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου