Παρασκευή 5 Ιουνίου 2020

Ο Τραμπ έκανε το αυτονόητο.

Ο Τραμπ έκανε το αυτονόητο.
Δεν μπορεί μια εταιρεία επικοινωνίας, διαφημίσεων και εμπορικών δραστηριοτήτων, η οποία έχει
γίνει ρυθμιστής πολιτικής, να μην ρυθμίζεται/ελέγχεται (regulated).
Το "όχι λογοκρισία στην λογοκρισία" που είπε τόσο ξεδιάντροπα ο Ζουκερμπεργκ, είναι η επιτομή των αξιώσεων αυτών των εταιριών: επιθυμούν να θησαυρίζουν από την εκμετάλλευση μιας σύγχρονης μορφής επικοινωνίας και προβολής, να ασκούν αυτοβούλως πολιτική κατά το συμφέρον τους μέσω αυτής και ταυτόχρονα να παραμένουν ανεξέλεγκτες.
Είναι ανεπίτρεπτο, ένα μέσο το οποίο έχει γίνει πλέον επίσημος δίαυλος πολιτικού λόγου και διαμόρφωσης κοινής γνώμης, δηλαδή μια "Εκκλησία του Δήμου" στην οποία ο κάθε ρήτωρ προσπαθεί να φωνάξει δυνατότερα από τον άλλο, να εξαφανίζεις γραπτά ή και ολόκληρα προφίλ ανθρώπων αυθαιρέτως, με βάση μόνο την πολιτική που γουστάρεις εσύ ως ιδιοκτήτης να υπερισχύει.

Το μέσο, σε σχέση με την θέση του, έχει πάψει πλέον να είναι (μόνον) ένα προσωπικό είδος ιδιοκτησίας για τους ιδρυτ2ς του, (μαζευτείτε εσείς οι ανκαπ και οι λιμπερτάριανς), διότι δεν μιλάμε για ένα αντικείμενο που το βάζεις στο συρτάρι σου, μιλάμε για εταιρείες οι οποίες λαμβάνουν ετησίως εκατομμύρια από διεθνείς οργανισμούς, κράτη, δημόσιες υπηρεσίες, δηλαδή ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΗΜΑ για παροχή υπηρεσιών που, όπως γράφω ξανά παραπάνω, αφορούν την επικοινωνία. Γιατί λοιπόν ρυθμίζονται και ελέγχονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας και όχι το Fb και το Twitter;
Μπορεί να σας αρνηθεί η vodafone να λάβετε τηλεφωνικό αριθμό, αν ζητήσετε να γίνετε πελάτες της; Μπορεί να σας αποκλείσει κάποιος από το δικαίωμα της επικοινωνίας; Όχι.
Όμως στα ΜΚΔ, κάποιος άγνωστος, σε ένα γραφείο αγνώστου τοποθεσίας, χωρίς διαφάνεια και έλεγχο, μπορεί να σας απαγορεύσει το δικαίωμα στον δημόσιο λόγο με βάση τις πολιτικές πεποιθήσεις σας. Όχι απλώς να απαγορεύσει δημοσιεύσεις σας, αλλά να σας εξαφανίσει πλήρως ως παρουσία διαγράφοντας το προφίλ σας αλλά ακόμα και τα προφίλ όσων σας αναφέρουν. Έτσι, μπορεί λόγου χάρη ο Κουφοντίνας να έχει προφίλ στο Fb μέσω του οποίου να κάνει ξέπλυμα της εγκληματικής του σταδιοδρομίας, χωρίς να σημαδεύεται από "ρητορική μίσους" αλλά δεν μπορεί ο Ηλίας Κας να γράφει ή να εμφανίζεται, διότι έτσι αποφάσισε κάποιος άγνωστος που ελέγχει αυτόν εδώ τον τομέα της πλατφόρμας.
Βασικά (και για να το γενικεύσουμε ξανά), είναι ανεπίτρεπτο να διαγράφεται οποιαδήποτε δημοσίευση με βάση "ρητορική μίσους" τη στιγμή που βρισκόμαστε εντός μιας συντεταγμένης Πολιτείας με νόμους. Εκτός από αυθαιρεσία εντός του χώρου των επικοινωνιών είναι ύβρις απέναντι στο νομικό πολιτισμό της χώρας. Και το αυτό ισχύει για όλες τις χώρες, τουλάχιστον του δυτικού κόσμου... Αν κάποια δημοσίευση εμπεριέχει πρόσκληση σε διάπραξη εγκληματικών πράξεων, αν κάποια δημοσίευση στοχοποιεί κάποιον άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων, υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές και κατάλληλες διωκτικές υπηρεσίες για να διαχειριστούν το ζήτημα.
Αλλά ακόμα κι αν δεχθούμε πως οι πλατφόρμες κάνουν ένα πρώτο φιλτράρισμα για να προστατεύσουν τους χρήστες τους από κακόβουλο και χυδαίο, βίαιο, δημοσιευμένο υλικό (αυτή είναι η βασική υπερασπιστική γραμμή τους), πρέπει έστω να υπάρχει μια υπηρεσία στην οποία να μπορεί ο χρήστης να καταθέσει την ένστασή του, όχι με όρους και περιθώρια πλατφόρμας, (π.χ. "λάβαμε την ένστασή σας, δυστυχώς δεν διαθέτουμε τους απαραίτητους εκπροσώπους για να την εξετάσουμε"), αλλά με όρους σωστής δημόσιας υπηρεσίας με πρωτόκολλο, που υποχρεούται να απαντήσει με τεκμηρίωση.
Και ο Τραμπ έπραξε ακριβώς αυτό: δημιουργεί πλέον τις προϋποθέσεις για τον έλεγχο των διαδικασιών "ελέγχου" αυτών των εταιρειών επικοινωνίας.
Είναι αυτό που έλεγα από τριετίας νωρίτερα σε έναν, αλλεργικό στον αντίλογο, δικηγόρο του "δουκάτου του Μωρέως", πως το Κράτος, έχει κάθε δικαίωμα να εφαρμόσει πολιτική ορθής λειτουργίας σε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται εντός της επικράτειάς του και αποκομίζει κέρδος από την δραστηριότητά της εντός αυτού. Είναι σχεδόν βέβαιο πως το Fb και το Twitter θα ήταν ανένδοτα απέναντι σε έναν τέτοιο έλεγχο από την "μικρή" Ελλάδα, συνεπώς η μόνη οδός ύστερα θα ήταν ή η ντροπιαστική αποδοχή και υποταγή στον κακόπιστο τρόπο λειτουργίας τους ή η απαγόρευση δραστηριοτήτων τους εντός της επικρατείας.
Η κίνηση Τραμπ, (ας μην χαίρονται οι οπαδοί του εδώ στην Ελλάδα), δεν αφορά την χώρα μας αλλά την χώρα της οποίας ηγείται. Εδώ θα συνεχίσουμε να είμαστε οι υποτακτικοί "ερυθρόδερμοι ιθαγενείς" που θα δεχόμαστε αναντιρρήτως τα θελήματα των τεχνολογικών κατακτητών μας, υποτάσσοντας το Κράτος στο θέλημα διεθνών εταιρειών. Όμως, δεν μπορούμε και να μην παραδεχτούμε πως η κίνηση Τραμπ είναι μια καλή αρχή, ένα τετελεσμένο και "πάτημα" για μελλοντική επέκταση του ελέγχου και περιορισμού της ασυδοσίας των ΜΚΔ, (ότ)αν με το καλό αποκτήσει εθνική κυβέρνηση η Πατρίδα μας...

Ε.ΔΑΦΝΟΜΗΛΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου