Δευτέρα 31 Αυγούστου 2020

Αιρετική άποψη... Alert!

 Του Ε.Δαφνομήλη

Ως απλός πολίτης που παρακολουθώ όσο γίνεται τις εξελίξεις και την επικαιρότητα και σαφώς τις κρίσεις με τον γείτονα εχθρό μας, είμαι βεβαίως πολύ χαρούμενος για την επικείμενη απόκτηση των νέων υπερσύγχρονων γαλλικών αεροσκαφών.

Δεν θα υπεισέλθω σε τεχνικές λεπτομέρειες τις οποίες άλλωστε δεν είμαι αρμόδιος να αξιολογήσω, αλλά κατά το γενικώς πανθομολογούμενο, μιλάμε για game changers στο ισοζύγιο εξοπλισμών. Μιλάμε για αεροσκάφη που σε συνδυασμό με τον υπόλοιπο αεροπορικό μας στόλο μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο στον αέρα που είναι και ο ακρογωνιαίος λίθος στον σύγχρονο πόλεμο.


Όμως, δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον προβληματισμό μου, τόσο για το πώς θα εξοφληθεί η απόκτησή τους, όσο και για το κόστος τους. Λέγεται πως το κόστος χρήσης και συντήρησης είναι υπερδιπλάσιο από τα f-16. Με δεδομένο πως τα f-16 γράφουν περισσότερα μίλια πανω απο το Αιγαίο απο τα αεροπλάνα της Aegean, θεωρώ ανεδαφικό το οτι θα αντικατασταθούν από τα Rafale τα οποία μάλλον θα πρέπει να χρησιμοποιούνται μάλλον σπανιότερα, τόσο για λόγους κόστους, όσο και για να μην "χαρίσουν" στους Τούρκους πολλές ώρες εμπειρίας, εξοικείωσης και εκπαίδευσης απέναντι σε αυτά.

Με βάση το ότι φέτος χάσαμε ήδη περι τα 20 δις € απο το ΑΕΠ μας έως στιγμή (15 από τον τουρισμό και 5 από το lockdown) είμαστε -10% του ΑΕΠ. Είμαι σίγουρος πως τα αεροσκάφη αυτά θα πληρωθούν τα προσεχή έτη με επίπονες και αιματηρές θυσίες εις βάρος των περιουσιών και της ποιότητας ζωής της μεσαίας τάξης (ενδεικτική είναι η επιτάχυνση διαδικτυακών πλειστηριασμών Α' κατοικίας).


Ωστόσο, εκεί που καταλήγω είναι πως ενώπιον του καθήκοντος και της Ελευθερίας αξίζει κάθε εθνική θυσία, ΦΤΑΝΕΙ η θυσία να ΜΗΝ ανήκει σε κάποιο στημένο θέατρο.

Διότι, όταν αντιμετωπίζουμε ωριαία κόστη 10-15.000 €/h για τα αεροσκάφη, ή καμιά 10ριά εκατομμύρια ευρώ μόνο για τα πλεύσιμα της μιας μόνο φρεγάτας ετησίως (έχουμε 13 αν δεν κάνω λάθος) για να τα χρησιμοποιούμε όλα αυτά τα στρατιωτικά μέσα ως "τσοπανόσκυλα" που φυλάνε την περίμετρο, αντιλαμβάνεστε πως μιλάμε για μία πολυετή και διαρκή οικονομική αιμορραγία που οδηγεί σε φτωχοποίηση τους Έλληνες.

Αν λοιπόν αγοράζουμε τα νέα Rafale για να κερδίσουμε έναν πόλεμο που θα δοθεί με τους δικούς μας όρους και σχεδιασμούς και τελειώσει για τα επόμενα 30-40 χρονια τις βλέψεις της Τουρκίας και μας βγάλει από αυτήν την ετήσια δαπάνη, τότε καλώς τα αγοράζουμε.

Αν όμως τα αγοράζουμε για να πετάμε με πιο σοφιστικέ εργαλεία και για να πάρουμε παράταση χρόνου απεναντι στο σενάριο επίθεσης της Τουρκίας καθ' ημών, τότε κακώς τα αγοράζουμε και δεν αξίζει καμμία θυσία απο τους Έλληνες διότι γίνονται θύματα μίας πλεκτάνης εις βάρος τους. Μίας πλεκτάνης που οδηγεί με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στην αποδοχή της ατίμωσης, και της υποταγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου