Τρίτη 25 Αυγούστου 2020

Έλλειμμα Δημοκρατίας

 Του Ε.Δαφνομήλη

Όταν μπαίνουν στο σπίτι σου και σε κλέβουν, αγοράζεις κλειδαριές, κάγκελα, συναγερμό, σκυλί φύλακα.
Όταν πιάνεις φωτιά, αγοράζεις πυροσβεστήρες, κάνεις ασφαλιστικό συμβόλαιο κατά πυρός.
Όταν γίνονται σεισμοί, ενισχύεις αντισεισμικά την οικοδομή.
Όταν έχει πλημμύρες, αγοράζεις σακιά με άμμο, καθαρίζεις το φρεάτιο τακτικά, αγοράζεις αντλία φτιάχνεις κατασκευές εκτροπής των ομβρίων.
Και λίγο πριν ξεκινήσει ο χειμώνας, με τις γνωστές γριπούλες, γεμίζεις το οικιακό φαρμακείο με όλα τα απαραίτητα αντιφλεγμονώδη, αντιπυρετικά, και λοιπά καταπραϋντικά καταπολέμησης συμπτωμάτων των λοιμώξεων.

Λίγο πολύ, τα ίδια κάνει και ένα επιτυχημένο κράτος. Όπου "κράτος" εννοούμε το σύνολο μηχανισμών, ανθρώπων, υπηρεσιών που φροντίζουν να διαχειρίζονται το κοινό ταμείο προς αντιμετώπιση των φυσικών δυσκολιών και εξωγενών κινδύνων.

Βεβαίως, εδώ στην Ελλάδα που κυβερνά ένα failed state, ένα αποτυχημένο κρατος, ούτε νέα είδη πυρόσβεσης αγοράστηκαν ή έστω νοικιάστηκαν μετά τις περσινές πυρκαγιές, ούτε εκτεταμένα αντιπλημμυρικά έργα πραγματοποιήθηκαν στην επικράτεια, ούτε βεβαίως αγοράστηκε το παραμικρό όσον αφορά την αντιμετώπιση της οικονομικής (και όχι υγειονομικής κατ' εμέ) απειλής του covid.

Ούτε μία επιπλέον μονάδα ΜΕΘ δεν δημιουργήθηκε, ούτε μια πρόσληψη επιπλέον προσωπικού στα νοσοκομεία, ούτε καν δημιουργία κρατικού φορέα μελέτης του ιού, και γνωμοδότησης περί αυτού. Ο,τι πράττεται, κινείται πάνω στην πεπατημένη χωρών του εξωτερικού, χωρίς ουδεμία ελληνική πρωτοβουλία και ευρεσιτεχνία, ενώ ακόμα και αυτή η πεπατημένη εφαρμόζεται με στρεβλό τρόπο...

Αντιθέτως, αγοράστηκε αδρά, άφθονος χρόνος επικοινωνιακής τρομοκρατίας σε κάθε τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό και έντυπο μέσο, ενώ διαπιστώσαμε, πως μπορεί το κράτος να μην είναι σε θέση εδω και 40 χρόνια να ελέγξει την εγκληματικότητα, τις ληστείες, τις κλοπές, την φοροδιαφυγή, την διαφθορά στην πολεοδομία, στο υπουργείο συγκοινωνιών με τις εκδόσεις διπλωμάτων και τα "λαδώματα", τα μπραβιλίκια της νύχτας όπου στο 80% των καταστημάτων ένα μέρος των εσόδων από τους πελάτες κατευθύνεται στα γνωστά κυκλώματα προστασίας, εντούτοις αποδείχθηκε ικανότατο στο να συλλαμβάνει πολίτες που εκφράζουν αντίθετες απόψεις (έστω, ακόμα και εσφαλμένες, από πότε η ελεύθερη έκφραση απαγορεύτηκε και τιμωρείται συνοπτικά; ), να εντοπίζει και να βεβαιώνει πρόστιμα σε ανθρώπους που βγαίνουν από τη θάλασσα και δεν φορούν μάσκες, να δίνει ιδιαίτερη σημασία σε καταγγελίες ιδιωτών (ρουφιάνων δηλαδή) για ιερείς που κοινωνούν απο την πίσω πόρτα και να διώκει ακόμα και διαδικτυακά ανθρώπους που εκφράζουν την αντίθεσή τους σε νόμους που είναι αμφίβολο αν έχουν την έγκριση έστω και της τυπικής εθνικής πλειοψηφίας, δημιουργώντας κλίμα κρατικής τρομοκρατίας.

Οι κραυγαλέες περιπτώσεις που οι ίδιοι οι κρατικοί λειτουργοί και εκπρόσωποι της Πολιτείας, από τον Δήμαρχο Αθηναίων που διοργάνωνε φιέστες εν μέσω καραντίνας, έως τον ίδιο τον Πρωθυπουργό που συνωστιζόταν μαζί με τους παρατρεχάμενούς του κάτω από το άρμα της Πρωτοψάλτη και συνδιαλεγόταν εντός πλοίου με κατεβασμένη μάσκα με τον Λιάγκα που δεν κουβαλούσε καν μάσκα, και της Υπουργού Παιδείας που έχει παραβεί κάθε κανόνα αντισηψίας τηλεοπτικώς φορώντας την πάνινη μάσκα της, δείχνουν συνολικά πως η κοινή λογική δεν είναι μέρος της διαδικασίας θέσπισης των σχετικών νόμων και μέτρων.

Το έχω πει και θα το ξαναπώ, πως αν υπήρχε στοιχειώδης αξιωματική αντιπολίτευση, θα είχε τσακίσει αυτήν την κυβέρνηση όπως το σφυρί χτυπάει το μέταλλο πάνω στο αμόνι. Αλλά όταν ψηφίζεις τους μεν για να φύγουν οι δε και τούμπαλιν, δεν πρόκειται να έχεις ποτέ, ούτε σοβαρή αντιπολίτευση και πόσο μάλλον ούτε σοβαρή κυβέρνηση.

Το δε έλλειμμα Δημοκρατίας δεν εντοπίζεται μόνο στην εξαγορά των ΜΜΕ, ούτε στην καταφανή ανυπαρξία της αντιπολίτευσης. Κυρίως γίνεται αντιληπτό όταν εφαρμόζεται κρατική τρομοκρατία σε γονείς, με μπροστάρηδες "νομικούς" που φλερτάρουν με θεσούλα και φιλικές σχέσεις με την κυβέρνηση και βοηθητικούς τα "φιλικά κομματόσκυλα της γειτονιάς σας", τα οποία θα ήταν πολύ ευτυχισμένα αν σας έπαιρναν την επιμέλεια των παιδιών σας για να την αναθέσουν σε ζευγάρι συμπαθητικών, (μασκοφόρων οπωσδήποτε) ομοφυλοφίλων.

Στις πρόσφατες φωτογραφίες (2-3 ημερών) παρακάτω, βλέπουμε τον κίνδυνο covid σε εκκλησίες, όπου εφαρμόζονται αποστάσεις 3-4 μέτρων, ενώ στα internet Cafe παρατηρείται απουσία covid και έτσι τα παιδιά κάθονται ανά μισό μέτρο απόσταση, σε κλειστό χώρο.

Θα έφτυνα, αλλα κινδυνεύω με ποινές για covid. Τα κλωτσομπουνίδια χρεώνονται φθηνότερα...

 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου