Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020

Πάλι χαρίσαμε πολύτιμες πληροφορίες...

Του Ε.Δαφνομήλη

Είναι προφανές πως τα βασικά θέματα που απασχολούν τα ΜΜΕ σήμερα που κατά 95% είναι φίλα προσκείμενα προς την αριστοποίητη κυβέρνησή μας, είναι τα κρούσματα του Κορωνοϊού, το εμβόλιο του Πούτιν και... το νταηλίκι του Δένδια, ο οποίος αφού παρήλθε ένα εικοσιτετράωρο κατά το οποίο ο τουρκικός στόλος έκοβε βόλτες στην αδήλωτη ΑΟΖ μας και μόλις εν τέλει χάραξε πορεία νοτιοανατολικά, ΤΟΤΕ έβγαλε φιρμάνι πως "δεν θα υπάρξει ανοχή" και κάλεσε την Τουρκία "να αποχωρήσει άμεσα".

Αυτό μου θυμίζει τον Ζήκο που πούλαγε μαγκιά στον Ρίζο καθώς εκείνος έφευγε μόνος του...

Βέβαια... δώστε βάση σε αυτό, την ίδια ημέρα (χθες), παρ' όλο που σύμφωνα με τον Δένδια, "δεν θα

υπήρχε ανοχή", 3 ζεύγη τουρκικών F-16 και ένα ζεύγος F-4 συμμετείχαν σε μία συνδυασμένη ενέργεια που δείχνει να ήταν επιχείρηση SIGINT/ELINT γύρω από τις νήσους του Βορείου Αιγαίου, Χίο, Λήμνο, Λέσβο. Οι σχηματισμοί τους συνόδευαν 4 αεροσκάφη τύπου CN-235 πιθανώς έκδοσης "100M" τα οποία διεξάγουν ηλεκτρονικό πόλεμο με παρεμβολές, εντοπισμό και υποκλοπή σημάτων ραντάρ κλπ και διαθέτουν συστήματα κατόπτευσης με αισθητήρες IR, κάμερες κλπ. Επίσης συμμετείχε και ένα ελικόπτερο για το οποίο δεν δόθηκαν στοιχεία. Πιθανώς να ήταν επιθετικό με πολλαπλούς εκτοξευτές Α/Α πυραύλων.

Από τα συνολικά 13 αεροσκάφη, τα 4 ήταν οπλισμένα.

Προσέξτε όμως το momentum. Ενώ οι Ε.Δ. βρίσκονται σε ετοιμότητα, με πληρότητες (υποθέτουμε) στις μονάδες της μεθορίου, όπως τα νησιά Β. Αιγαίου, σηκώνονται αεροσκάφη κατασκοπευτικά/ηλ.πολέμου για να ρίξουν "μια ματιά" στο ελληνικό έδαφος, συνοδευόμενα από πολεμικά αεροσκάφη.

Τώρα το ενδιαφέρον είναι το εξής:

Οι καταγεγραμμένες παραβιάσεις είναι συνολικά 45. Από αυτές, οι 35 έγιναν από τα CN-235 (η κατόπτευση και κατασκοπεία που λέγαμε), οι 8 από το ελικόπτερο και οι 2 από τα μαχητικά, τα οποία προφανώς έμειναν όσο γινόταν στην τουρκική πλευρά για να μην δώσουν "δικαίωμα".

Εν πρώτοις, θα περίμενε κανείς με βάση το πλαίσιο και όλη την προκλητικότητα που είχε προηγηθεί στον θαλάσσιο χώρο, την άμεση κατάρριψη των τουρκικών αεροσκαφών η οποία αν λάβουμε υπόψη πως ήταν 6 τα F-16 και 2 τα F-4, με τα CN235 να πετούν εκτεθειμένα στην ελληνική πλευρά, με μία μαζική επιδρομή δικών μας F-16 (>20) θα ήταν μία εύκολη υπόθεση και θα δημιουργούσε άμεσα πλεονέκτημα στο στρατιωτικό ισοζύγιο και αυξημένο ηθικό εκ μέρους μας, υπό την προστασία του Διεθνούς Δικαίου αφού ήταν σε ελληνικό εναέριο χώρο.

Αντ' αυτού, χαρίσαμε για άλλη μία φορά πολύτιμες πληροφορίες, αναφορικά με την ετοιμότητα και την κατάσταση επιφυλακής των επίγειων δυνάμεών μας, αλλά τονίσαμε και την αυτοπεποίθηση των Τούρκων πιλότων πως δεν κινδυνεύουν από ελληνικά πυρά.

Ήταν άλλη μία επιτυχημένη επιχείρηση από πλευράς Τουρκίας και άλλος ένας τεχνικός πόντος, σε μία πληθώρα ενεργειών που διαπνέονται διαχρονικά από επιμονή, μεθοδικότητα, και θράσος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου